Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

EURO 2024 najave: Škotska

Europsko prvenstvo u Njemačkoj započinje 14. lipnja 2024. godine. Kao i svako veliko natjecanje, otvorit će ga domaćini, u ovom slučaju Nijemci, a za protivnike će imati reprezentaciju Škotske. Reprezentacija sa sjevera Velike Britanije plasirala se na svoje četvrto Europsko prvenstvo u povijesti (1992., 1996., 2020., 2024.). U teškoj skupini, moguće i drugoj najjačoj na prvenstvu, Škoti sigurno imaju što tražiti, a koliko mogu saznat ćemo već na otvaranju prvenstva.

Povijest na velikim natjecanjima

Škoti u svojoj povijesti na velikim natjecanjima nemaju velike uspjehe. Prvi put su se na Svjetsko prvenstvo plasirali 1954. godine kada su ispali u skupini bez osvojenog boda. Četiri godine kasnije, osvojili su bod više što je također značilo da su zaustavljeni u prvoj fazi natjecanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iduće veliko natjecanje Škoti su vidjeli tek 1974. godine u Zapadnoj Njemačkoj kada su bili najbliži prolasku grupe. S osvojena četiri boda, jednako kao Jugoslavija i Brazil, završili su treći u skupini te su zbog lošije gol-razlike završili svoj put. Nakon tog prvenstva Škoti su zaredali sa šest uzastopnih plasmana na veliko natjecanje. Taj šesti plasman ujedno je bio i prvi plasman na EURO.

Prije 32 godine izborili su svoj prvi plasman na natjecanje starog kontinenta, na prvenstvu održanom u Švedskoj. Tada su, kao i ove godine, bili smješteni u skupinu s Nijemcima. Svoj put su završili s dva boda što im nije bilo dovoljno za plasman u četvrtfinale. Nisu uspjeli “izaći” iz skupina ni na EURO-u 1996., a ni na Svjetskom prvenstvu 1998. nakon kojeg je došla stanka od plasmana na najveća nogometna natjecanja.

Na posljednjem Europskom prvenstvu bili su domaćini, ali su svejedno put do glavnog turnira morali tražiti kroz kvalifikacije. U doigravanju su boljim izvođenjem jedanaesteraca svladali Srbiju te su tako nakon 22 godine izborili novo veliko natjecanje. U skupini ih je zaustavila Hrvatska pobjedom u zadnjem kolu što je značilo da Škoti ni u 11. nastupu nisu uspjeli proći grupnu fazu natjecanja.

Put do Njemačke

Kvalifikacije za EURO u Njemačkoj krenule su krajem ožujka 2023. godine. Škoti su bili smješteni u grupi s favoritima Španjolcima, neugodnim Norvežanima i Gruzijcima te Cipranima koji su u ovoj skupini bili samo promatrači.

Prvi ciklus za Škote je krenuo na najbolji mogući način. Na otvaranju su lako pobijedili Cipar dok su im Španjolci pomogli s pobjedom protiv Norvežana. U drugom kolu su na Hampden Parku golovima Scotta McTominaya šokirali Španjolce dok su im ovaj put Gruzijci učinili uslugu remijem protiv Norvežana. To je značilo da Tartan Army nakon dva kola ima pet bodova prednosti nad trećeplasiranom momčadi.

Ciklus u šestom mjesecu dodatno je povećao njihove šanse za plasman na EURO. Norvežane su u gostima pobijedili kasnim pogocima (87. i 89. minuta) da bi tri dana kasnije rutinski svladali Gruzijce s 2:0. U devetom mjesecu su upisali pobjedu protiv Cipra čime su došli na korak od plasmana.

Službeno su osigurali vizu za Njemačku mjesec dana kasnije. Prvo su poraženi u dvoboju protiv Španjolaca da bi tri dana kasnije Španjolci pobjedom protiv Norveške pomogli i sebi i Škotima. Tako su 15. listopada Škotska i Španjolska mogli početi s pripremama za nadolazeće EURO. Do kraja kvalifikacija Škoti su upisali dva remija u ogledima s Gruzijom i Norveškom te su na kraju završili na drugom mjestu sa 17 bodova.

Tablice omogućuje Sofascore

Izabranici Stevea Clarkea

Na Europsko prvenstvo u Njemačkoj UEFA je reprezentacijama dozvolila pozivanje 26 igrača. Škotski trener Steve Clarke je u svoj preliminarni popis koji je objavljen 23. svibnja uvrstio 28 igrača. To znači da će s popisa “odletjeti” dvojica igrača, vjerojatno jedan vratar s obzirom da ih je trenutno četvorica na popisu te Lyndon Dykes koji je u subotu prvog lipnja pokupio ozljedu na treningu.

Očekivana postava i stil igre

Škoti su klasična otočka reprezentacija. Većinu kvalifikacija sustav im je varirao između 3-4-2-1 (3-4-3) i 5-4-1. Odnosno, branili bi se s petoricom u obrani gdje bi se Robertson i Aaron Hickey spuštali na poziciju klasičnog beka dok bi Tierney i Ryan Porteous zauzimali poziciju vanjskih stopera u trojci. Poziciju libera u svakoj utakmici zauzeo bi Grant Hanley, iskusni stoper Norwicha. Steve Clarke nagomilao bi svoje igrače u vezni red gdje bi često znala biti postavljena četvorica veznjaka ispred kojih bi se nalazio Dykes na kojega bi redovito slali duge lopte.

Potencijalna postava Škotske

Nekad se Clarke odlučivao na igru s dva krila gdje bi lijevo krilo zauzeo John McGinn, igrač Aston Ville koji inače operira na poziciji “osmice” dok bi na desnom krilu postavio Ryana Christieja, krilo Bournemoutha. Ovakvu postavku viđali smo u utakmicama gdje su Škoti bili u podređenom položaju, odnosno u prvoj utakmici sa Španjolcima te u gostima kod Norveške. Takvu postavu od Clarkea možemo očekivati u prvoj utakmici prvenstva, a vjerojatno i u ogledu protiv Švicaraca. Protiv Mađara postava će ovisiti i o stanju na tablici, a i o tome kako Škoti gledaju na mađarski nogomet.

U utakmicama u kojima su Škoti očekivali dominaciju u posjedu, Christeja bi zamijenio Billy Gilmour te bi se većinski igralo u formaciji 3-4-2-1.

Kada su vam dvojica ključnih igrača u reprezentaciji dva lijeva beka te jedan zadnji vezni, ne možete očekivati velike stvari na prvenstvima. Ipak, Škoti u zadnje vrijeme bilježe dobre rezultate. Dva puta zaredom su se plasirali na Europsko prvenstvo, a u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kataru su zapeli u doigravanju protiv Ukrajine.

Kao i dosad, igra Škotske bazirat će se na onome što naprave Andrew Robertson i Kieran Tierney po lijevoj strani. Ofenzivne karakteristike dvojice ljevaka trebale bi doći do izražaja te bi njih dvojica često trebali raditi preklapanja po lijevoj strani odakle će ubačajima tražiti isturenog napadača, poziciju koju će na prvenstvu vjerojatno zauzeti Che Adams, te sveprisutnog Scotta McTominaya.

Veznjak Manchester Uniteda obilježio je kvalifikacije za Škotsku. Sa svojih sedam golova svrstao se na peto mjesto na listi najboljih strijelaca, a treba uzeti u obzir da on nije glavni izvođač kaznenih udaraca za svoju reprezentaciju. McTominay je sigurno jedan od igrača na koje će protivnički treneri trebati obratiti posebnu pozornost.

Što mogu Škoti?

S obzirom na to da su postavljeni u skupinu s Nijemcima koji igraju na domaćem terenu te sa Švicarcima koji su poznati po tome da prolaze skupine te da pobjeđuju utakmice u kojima su postavljeni kao favoriti, Škoti se mogu nadati da će kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane momčadi izboriti osminu finala.

Ono što je Škotima bitno je da nakon prve dvije utakmice uspiju doći barem do jednog boda u ogledima u koje ulaze kao autsajderi. Nakon toga bi trebali učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi svladali neugodne Mađare čime bi sa četiri boda vrlo vjerojatno izborili plasman u osminu finala. Tamo bi ih čekala prvoplasirana ekipa iz skupine E ili iz skupine F.

Tartan Army će prije puta za Njemačku odraditi dvije pripremne utakmice. U prvoj će u Portugalu graditi samopouzdanje protiv reprezentacije Gibraltara dok će tjedan dana prije utakmice s Njemačkom na Hampden Parku dočekati reprezentaciju Finske.

Nećete se sa Škotima na ovom prvenstvu nagledati modernog nogometa. Vidjet ćete jedan klasični otočki nogomet u kojem se igra na “gol manje”. U tome i je čar nogometa na velikim natjecanjima, u simpatiziranju ovakvih ekipa.

I zato, thig a dh’Alba (ajmo Škotska)!

Tablice omogućuje Sofascore
Komentari

Povezano