Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

EURO 2024 najave: Švicarska

Nakon što su na prošlom Europskom prvenstvu ostvarili najbolji rezultat u povijesti reprezentacije, Švicarska se uspješno kvalificirala i za 17. izdanje ovog natjecanja. Na scenu stupaju u subotu 15. lipnja kada igraju protiv Mađarske u grupi A, što bi vrlo lako mogla biti i ključna utakmica za određivanje drugoplasiranog u toj skupini ako znamo da je Njemačka favorit za prvo mjesto. Prema kladionicama imaju dobre šanse za prolaz, no ipak postoji dosta upitnika oko njihove ekipe.

Povijest na velikim natjecanjima

Švicarska je reprezentacija koja u svojoj povijesti nema pretjeranih uspjeha. Jedna su od najstarijih država sudionica na Svjetskom prvenstvu pa tako njihov prvi nastup bilježimo još 1934. u Italiji. Te godine su došli do četvrtfinala što je bio uspjeh kakav su ponovili još dva puta, no koji nikada nisu nadmašili. 1938. su u Francuskoj ispali od Mađarske koja je igrala finale, a 1954. su na domaćem terenu poraženi od Austrije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S Europskim prvenstvima su uvijek imali velikih problema pa su im tako trebale čak 32 godine od 1964., kad su se prvi put pojavili na kvalifikacijama, da se kvalificiraju za glavni turnir. Te 1996. su bili posljednji u grupi, a nisu je prošli niti 2004. niti 2008. Uz izostanak kvalificiranja 2000. i 2012., Švicarska je imala grozomoran skor od jedne pobjede u ta tri prvenstva u kojima su zapeli u grupnoj fazi.

2016. su po prvi puta prošli grupu zajedno s Francuskom, dok su iza njih ostali Albanija i Rumunjska. U osmini finala ih je Poljska izbacila nakon bolje izvođenja penala, a tragičar je bio Granit Xhaka koji jedini nije zabio gol tijekom raspucavanja.

Na prethodnom Euru su zabilježili svoj najbolji rezultat. U skupini s Italijom, Walesom i Turskom su s 4 boda prošli dalje kao jedna od najboljih trećeplasiranih momčadi. U osmini finala su šokirali Europu kada su protiv Francuske se s rezultata 3:1 vratili na 3:3 u zadnjih deset minuta utakmice golovima Harisa Seferovića i Maria Gavranovića. Kylian Mbappé je u promašio posljednji penal u raspucavanju, a Švicarska je prošla u četvrtfinale.

Činilo se kao da će Švicarci šokirati ponovno kada su i Španjolsku odvukli do izvođenja penala. Gavranović je zabio prvi, dok je Sergio Busquets promašio. Međutim, za Švicarsku su redom promašivali Schär, Akanji i Vargas što je značio i njihov kraj puta.

Put do Njemačke

Švicarci su imali velikih problema s kvalificiranjem za ovo prvenstvo. U skupini su igrali s Rumunjskom, Izraelom, Bjelorusijom, Kosovom i Andorom te su bili na početku označeni kao jasan favorit za prvo mjesto u skupini.

U prve dvije utakmice su razbili Bjelorusiju i Izrael, dok su protiv Andore izvukli tijesnu pobjedu od 2:1. Uslijedio je nakon toga remi s Rumunjskom, a do kraja ciklusa će upisati još samo jednu pobjedu i to protiv Andore.

Švicarska je tako remizirala s dva puta s Kosovom te u uzvratima s Bjelorusijom i Izraelom, dok su protiv Rumunjske poraženi s 1:0. U konačnici su zaostajali za prvoplasiranom Rumunjskom s čak pet bodova, dok su ispred Izraela imali tek dva boda prednosti.

Iako su njihove napadačke vedete isporučivale, pa je tako Zeki Amdouni bio najbolji strijelac grupe s šest golova, obrana je bila nekarakteristično propusna i to protiv ne pretjerano kvalitetnih napada.

Standings provided by Sofascore

Izabranici Murata Yakina

Za razliku od brojnih ostalih reprezentacija, Švicarska je jedna od rijetkih koja još nije u potpunosti definirala svoj popis igrača. Na proširenom popisu se nalazi čak 38 igrača, a na službenom Twitter profilu reprezentacije stoji da ćemo popis od 26 igrača saznati tek 7.6. kada ga UEFA mora i službeno zaprimiti.

Ipak, za vjerovati je kako Kellera, Loretza, Amendu, Okoha, Stergioua, Bislimija, Duaha, Jasharija, Monteira, Riedera, Sierra i Ugrinića nećemo gledati na glavnom turniru. Postoji još dvoje do troje igrača koji možda ispadnu prije nekih od navedenih, kao i mogućnost ozljeda, no temelj ekipe je jasan.

Očekivana postava i stil igre

Murat Yakin je jako šarao kroz kvalifikacija i prijateljske susrete s postavom, ali i formacijom. Švicarska je većinom igrala u formaciji 4-3-3, no u posljednjih nekoliko utakmica je Yakin testirao formaciju 3-4-2-1 i 3-5-2 s kojima je navodno zadovoljan.

Čini se da je dobio defenzivnu stabilnost koju nije imao tijekom kvalifikacija pa tako niti protiv Danske niti Irske u prijateljskim susretima Švicarska nije primila pogodak. Zadnja linija koja je istrčala protiv Danske će vrlo vjerojatno biti i ona početna na Euru pa ćemo tako ispred sjajnog Yanna Sommera vidjet trojac Ricardo Rodriguez – Manuel Akanji – Fabian Schär.

Ispred njih bi sredinu trebali popuniti Granit Xhaka, Denis Zakaria i Remo Freuler. Zakaria i Freuler imaju solidne sezone iza sebe u Monacu i Bologni, dok je Xhaka odigrao možda i sezonu karijere u Bayer Leverkusenu. Švicarska će s ova dva terceta vjerojatno kroz sve utakmice nastojati održavati neki oblik niskog bloka te će se oslanjati na brzi prijenos lopte prema svojim napadačima u tranziciji. Xhaka bi trebao biti ta spona koja će to omogućiti.

Krilne pozicije su u Švicarskoj najveći problem. Na lijevoj strani je Dan Ndoye nešto ofenzivniji, dok je s druge strane Silvan Widmer tipični desni bek koji je imao izuzetno prosječnu sezonu u Mainzu. Niti od jednog od ovih igrača ne treba očekivati puno, kako u obrani tako i u napadu. Leđa će im redovito morati pokrivati netko od spomenutih iz sredine terena, dok će se za napad ipak morati pobrinuti netko drugi.

Potencijalna postava Švicarske

Xherdan Shaqiri je prvo ime momčadi, no bila bi pogreška potpuno se osloniti na njega. Iako Shaqiri nije jako star, u svojoj 33. godini igrajući u MLS-u je ipak izgubio na svojoj eksplozivnosti. Njegova tehnička potkovanost i silina udarca su razlozi zbog kojih će sigurno biti u prvih 11, no pozicija drugog napadača je puno zanimljivija.

Švicarska tu ima nekoliko rješenja u vidu Breela Embola, Noaha Okafora, Rubena Vargasa i Renata Steffena, no najpotentniji od svih bi mogao biti Zeki Amdouni. Amdouni je upisao manje nastupa nego li ijedan od spomenutih, no u tih 13 nastupa je zabio već šest golova što je više nego li imaju Okafor ili Steffen. Također je to i puno češće nego li zabijaju Vargas ili Embolo.

Amdouni je ovu sezonu proveo u Burnleyju gdje je bio jedan od rijetkih dobrih igrača, a prošle godine smo ga gledali u Baselu gdje je bio najbolji strijelac Konferencijske lige. Ako Švicarska želi iznenaditi svoje protivnike, Amdouni je čovjek za to.

Što može Švicarska?

Iako je Švicarska prema kladionicama favorit za drugo mjesto koje bi ih vodilo izravno u osminu finala, njihova javnost ne dijeli u potpunosti to mišljenje. Švicarci već neko vrijeme zazivaju ostavku Yakina zbog velikih amplituda u igri te izostanka implementacije pozitivnog stila nogometa.

Yakin je odradio otprilike pola mandata od onoliko koliko su na klupi prije njega bili Vladimir Petković i Ottmar Hitzfeld te trenutno osvaja u prosjeku manje bodova po utakmici nego li su oni. To možda i ne bi bio problem da kvalifikacijska skupina za Euro nije bila toliko lagana kao što je bila.

Švicarci i dalje imaju sjajnog golmana, vrlo dobru i kompaktnu zadnju liniju i vezu, no u Yakinovim rukama često to ne izgleda kao da je optimalno posloženo. Određena igračka kvaliteta postoji, zasigurno dovoljna za odmjeriti snage protiv Škotske i Mađarske, ali nikoga ne bi iznenadio nastavak ovog čudnog niza u kojem su u posljednjih šest utakmica upisali tek jednu pobjedu.

Predstoje im prijateljske utakmice protiv Estonije i Austrije, a nakon toga putuju u Njemačku gdje će se nadati da će ovu neuvjerljivost i letargičnost uzdrmati ipak individualni performansi, unatoč Yakinovim uputa s klupe.

Tablice omogućuje Sofascore
Komentari

Povezano