Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

EURO 2024 najave: Turska

Na Europsko prvenstvo u Njemačkoj reprezentacija Turske ponovno dolazi puna nade. Dark horse s prošlog prvenstva ponovno vjeruje da može iznenaditi europsku nogometnu scenu. Prije tri godine doživjeli su ogromno razočarenje, budući da su prvenstvo završili s nula bodova na kontu i samo s jednim postignutim pogotkom.

Oko Turske sada ne vlada takav hype kakav se stvorio prije prošlog prvenstva, no The Crescent Stars su spremniji, nadahnutiji i zreliji za uspjeh nego što su to bili prije tri ljeta. L’Aeroplanino je unio prijeko potrebnu energiju, postavio nove taktičke ideje te posložio reprezentaciju koja je sada spremna u domaćinskoj atmosferi u Njemačkoj ponoviti uspjeh iz te davne 2008. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turska na velikim natjecanjima

Reprezentacija Turske do sada je sudjelovala na pet Europskih prvenstava. Prvi put su se plasirali tek 1996. godine, a svoj najveći uspjeh su ostvarili 2008. godine kada su stigli do polufinala natjecanja nakon što su u četvrtfinalu eliminirali Hrvatsku u utakmici koja se nerado spominje.

Na svojem prvom Europskom prvenstvu 1996. godine Turska se nije proslavila. Svoju prvu utakmicu odigrali su upravo protiv Hrvatske, a nesretan po njih bio je Goran Vlaović koji je zabio jedini pogodak na susretu. Protiv Portugala i Danske su pali bez ispaljenog metka pa su svoju avanturu u Engleskoj završili s nula bodova.

Na idućem Europskom prvenstvu, onom 2000. godine, došli su do četvrtfinala gdje ih je izbacio Portugal. U grupi su slavili protiv Belgije te su remizirali sa Švedskom, no protiv favoriziranog Portugala nisu mogli. Osam godina kasnije Turska je u Austriji i Švicarskoj živjela svoje sretne dane. U grupi su završili na drugom mjestu iza Portugala, a u četvrtfinalu su nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca izbacili Hrvatsku. U polufinalu protiv Njemačke nije bilo više sreće budući da ih je izbacio Philip Lahm trijumfalnim pogotkom u 90. minuti.

Image
Screnshoot: (X)

Na svojem idućem prvenstvu, onom 2016. godine u Francuskoj, ponovno su se smjestili u skupinu s Hrvatskom. Svoje putovanje opet su završili u grupnoj fazi jer im tri boda ostvarena protiv Češke nisu bila dovoljna za prolaz. Na iduće Europsko prvenstvo koje se igralo 2021. godine su došli s reputacijom dark horsea, no doživjeli su povijesno prizemljenje. U grupi s Italijom, Walesom i Švicarskom nisu uspjeli doći do boda, a postigli su jedan jedini pogodak.

Što se tiče Svjetskih prvenstava, svoj najbolji uspjeh ostvarili su 2002. godine nakon što su u Japanu i Južnoj Koreji osvojili brončanu medalju. U polufinalu ih je svladao Brazil, a u utakmici za treće mjesto bolji su bili od Južne Koreje. Nakon tog uspjeha nisu se uspjeli kvalificirati niti na jednu svjetsku smotru.

Put do Njemačke

Turska se u kvalifikacijskoj grupi za EURO nalazila s Hrvatskom, Walesom, Armenijom te Latvijom. Završili su na prvom mjestu sa 17 bodova, ispred reprezentacije Hrvatske. Upisali su jedan poraz od Hrvatske te su remizirali s Armenijom i Walesom u posljednjem kolu.

U listopadu prošle godine Stefana Kuntza je na izborničkoj poziciji zamijenio Vincenzo Montella koji je u svojem debiju protiv Vatrenih odmah pokazao kako s Turskom misli ozbiljno. Turska je u Osijeku slavila rezultatom 0:1, a jedini strijelac na susretu bio je napadač Galatasaraya Barış Alper Yılmaz. Tada je Turska mogla doći i do puno uvjerljivije pobjede, a rutinskom pobjedom protiv Latvije su kolo prije kraja izborili svoju vizu za Europsko prvenstvo.

Nakon uspješnog plasmana na prvenstvo, izabranici Vincenza Montelle odigrali su šest prijateljskih utakmica. Upisali su pobjedu protiv Njemačke u Berlinu, remizirali su s Italijom, poraženi su od Mađarske i Austrije koja im je zabila čak šest golova te od Poljske.

Tablice omogućuje Sofascore

Ključni igrači i popis igrača

Glavni igrač Turske na ovome prvenstvu bit će veznjak Inter Milana Hakan Çalhanoğlu. Turska će se oslanjati na iskustvo svoga kapetana, njegovu kreativnost i sposobnost organiziranja igre. Za talijanske prvake je odigrao fenomenalnu sezonu. Nastupio je 32 puta te je postigao 13 pogodaka i tri asistencije. Kao i u Interu, Çalhanoğlu će i u reprezentaciji biti glavni izvođač svih prekida koji će svakako biti jedno od najjačih turskih oružja na prvenstvu.

Uz iskustvo svoga kapetana, Turska se na ovome prvenstvu može osloniti i na svoje mlade snage. Arda Güler je 19-godišnji veznjak Real Madrida koje je ove sezone za Kraljevski klub nastupio samo deset puta, no i u maloj minutaži istaknuo se s čak šest pogodaka u prvenstvu. Prepun talenta, ovaj mladić je budućnost turskog nogometa te je spreman preuzeti ključnu ulogu u napadačkoj trećini i pružiti turskoj četi dodatnu artiljeriju u njihovom napadačkom arsenalu kakvu dugo nisu posjedovali.

Osim njega, treba svakako istaknuti napadače Galatasaraya Kerema Aktürkoğlua i Barışa Alpera Yılmaza. Njih dvojica igrali su u svakoj službenoj utakmici otkada je Montella preuzeo vodstvo te se od njih očekuje da predvode turski napad na nadolazećem prvenstvu. Yilmazu će leđa na terenu sigurno čuvati veznjak Benfice, Orkun Kökçü. On je u ovoj sezoni za Benficu nastupio čak 43 puta te je postigao sedam pogodaka i čak 11 asistencija. Kökçü ima tek 23 godine te je sasvim sigurno da će uz Gülera, Aktürkoğlua i Yilmaza predvoditi Tursku na ovom prvenstvu, nošeni iskustvom kapetana Çalhanoğlua.

Reprezentaciji Turske sigurno će u obrani nedostajati stoper Çağlar Söyüncü. Stoper Atletico Madrida, na posudbi u Fenerbahceu, otpao je iz nacionalne momčadi zbog ozljede mišića koju je zaradio u utakmici protiv Istanbulspora. On je imao ključnu ulogu u turskoj obrani te će njegov izostanak sigurno poremetiti planove izbornika.

Možda je grafika koja prikazuje tekst "EURO 2024 ADAY KAGROSU KALECİ ALTAY BAYINDIR MERT GÜNOK UĞURCAN ÇAKIR DEFANS MERT MÜLDÜR ZEKİ ÇELİK ABLÜLKERİM BARDAKCI= AHMETCAN KAPLAN MERİH DEMIPAL SAMET AKAYDİN FERDİ KADIOĞLU ORTA SAHA AKAN ÇALHANOĞLU ISMAIL YÜKSEK KAAN AYHAN OKAYYOKUŞLU OKAY YOKUŞLU ORKUN KÖKÇÜ SALIH ÖZCAN FORVET İPFAN CAN KAHVECİ YUNUS AKGÜN KENAN VILDIZ •KEREM AKTÜRKOĞLU ARDA GÜLER• BARIŞ ALPER YILMAZ BERTUĞ YILDIRIM CENK TOSUN SEMİH KILIÇSOY YUSUF YAZICI BIZIMÇOGUKIAR आुषत् EURO2024"
Popis reprezentacije Turske za EURO

Očekivana postava i stil igre

Od Montelle se očekuje da svoju momčad postavi u 4-2-3-1 formaciju. Montella je eksperimentirao s nekoliko formacija tijekom posljednjeg razdoblja, no odlučio se za ovu koja se pokazala kao najprikladnija za njegovu momčad.

Montella će se u svojoj postavci igre sigurno odlučiti za visoki i snažni presing budući da u momčadi ima mnogo mladih i snažnih igrača koji mogu izdržati naporan ritam prvenstva. Turska lagano dolazi do gola suparnika jer se često odlučuju za udarce iz daljine. Postotak udaraca koji završavaju u okviru gola vrlo je visok te iznosi 84%.

Kapetan Çalhanoğlu, Yazıcı, Yılmaz, Ünder, Güler i Yıldız imaju odlične udarce iz daljine te sjajnu završnicu ispred gola, što je razlog visokog očekivanog broja golova (xG). Ono što može biti zabrinjavajuće za Tursku jest manjak kreacije. U tom aspektu su ispodprosječna ekipa, pogotovo kada se gleda posjed lopte, progresivna dodavanja te lopte poslane u posljednju trećinu. Turska će se sigurno oslanjati na duge lopte prema svojim moćnim krilima, koja će u kombinaciji s visoko podignutim bekovima pokušati raditi nered u protivničkoj obrani.

Potencijalna postava Turske

Protiv Portugala Turka će se sigurno morati povući što bi moglo stvarati probleme njihovoj obrani. Svakako će morati poboljšati svoj defenzivni skok, branjenje prekida te smanjiti pogreške u posljednjoj trećini koje napadači Portugala sigurno neće opraštati.

Protiv Gruzije će situacija biti potpuno suprotna, što također neće odgovarati Turskoj. Gruzijci će postaviti čvrstu obranu, stisnuti svoje linije, a veznjaci Turske moraju osmisliti način kako će probiti niski blok. Češka bi trebala igrati nešto otvorenije te će sigurno ostavljati više prostora iza svoje obrane koji će napadati brzonogi napadači Turske.

Što očekivati od Turske?

Nakon što su doživjeli fijasko na prošlom Europskom prvenstvu te nakon što se nisu uspjeli kvalificirati na Svjetsko prvenstvo, navijači Turske sigurno se neće zadovoljiti novim neuspjehom. Velikim neuspjehom za ovu reprezentaciju smatralo bi se ispadanje u skupini. Protiv Gruzije, vjerojatno jedne od najlošijih reprezentacija na turniru, pobjeda je imperativ. Češka više nije tako nezgodan protivnik kakav su bili tijekom posljednjih 20 godina te će utakmica protiv njih odlučivati o plasmanu. Protiv Portugala im neće biti lako, no sasvim sigurno nisu bez šansi.

Uz očekivano drugo mjesto u skupini, u osmini finala Tursku očekuje pobjednik skupine D što će najvjerojatnije biti Francuska. U slučaju treće pozicije, išli bi na pobjednika skupine C, što će najvjerojatnije biti Engleska. Sve osim prolaska skupine bio bi ogroman neuspjeh za ovu odličnu tursku generaciju, a sve više od osmine finala natjecanja bilo bi ogromno iznenađenje. Izabranici Vincenza Montelle imaju naizgled lagan zadatak u skupini, no ne smiju se opustiti kako se ne bi ponovio debakl iz 2021. godine. Očekivanja nisu visoka kao na prošlom prvenstvu, atmosfera u Njemačkoj će biti domaćinska, a nova turska generacija ima sve preduvjete za uspjeh.

Tablice omogućuje Sofascore

Za Ofenzivu piše: Kristijan Kuveždić

Komentari

Povezano