Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

EURO 2024 najave: Ukrajina

Ukrajina stiže na svoje četvrto uzastopno Europsko prvenstvo. I dok je prva asocijacija na zemlju ratno stanje i teški uvjeti koji su ih pogodili, reprezentacija na Euro stiže s nikad većim ambicijama i balansiranim kadrom koji raspolaže prvenstveno mladim snagama, ali i nešto iskusnijom starom gardom. U Njemačkoj će biti smješteni u skupini E s Belgijom, Rumunjskom i Slovačkom.

Povijest na velikim natjecanjima

Ukrajinska reprezentacija relativno je mlada nacionalna vrsta koja se na europskoj nogometnoj karti pojavila sličnih godina kao i Hrvatska. Ipak, dok su Vatreni debi na europskom prvenstvu dočekali već 1996. u Engleskoj, Ukrajina je svoju premijeru na kontinentalnoj smotri morala čekati sve do 2012. godine kada su kao domaćini (zajedno s Poljskom) automatski osigurali svoje mjesto na turniru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodno su se Ukrajinci prvi puta predstavili svijetu još 2006. na mundijalu u Njemačkoj. Tada je reprezentacija predvođena Andrijom Ševčenkom donijela puno sreće ukrajinskom narodu; ušli su u krug osam najboljih reprezentacija svijeta. Međutim, isto se ne može reći i za Europsko prvenstvo šest godina kasnije. Iako su imali velika očekivanja uoči prvenstva, ples kugliza je splasnuo entuzijazam jer su bili u skupini skupinu s Engleskom, Francuskom i Švedskom.

Opet je momčad predvodio tada već 35-godišnji Ševčenko, a do bodova su uspjeli doći slavljem protiv Švedske Zlatana Ibrahimovića što se u konačnici pokazalo dovoljnim tek za treće mjesto u skupini.

Na prvenstvu 2016. u Francuskoj doživjeli su još veće poniženje nego četiri godine prije, turnir su završili bez bodova, prikovani za dno ljestvice, s pet primljenih pogodaka i bez jedne lopte poslane u protivničku mrežu. Na prvenstvu koje se 2021. održalo diljem Starog kontinenta napokon su dočekali malo otrježnjenje, ali nastup su ipak zaključili prizemljenjem i hladnim tušem u četvrtfinalu. Za plasman u nokaut fazu uhvatili su zadnji vlak; kao četvrta najbolja trećeplasirana reprezentacija osigurali su nastup u osmini finala i dvoboj sa starim znancima Švedskom.

Rezultat je nakon dva sata igre bio 1:1 te su sekunde su susret dijelile od raspucavanja s bijele točke. Onda je Artem Dovbik u prvoj minuti nadoknade drugog produžetka zabio za veliko slavlje Ukrajinaca. Potaknuti ovim trijumfom ušli su u četvrtfinalni ogled s Engleskom, ali Tri Lava pokazali su se kao prevelik zalogaj za Ukrajince; momčad Garetha Southgatea ispratila ih je s četiri pogotka i izbacila s natjecanja.

Put do Njemačke

Pohod na ovogodišnji Euro za Ukrajince je bio sve osim lagan. Zbog ratnih uvjeta u domovini, prisiljeni su bili tražiti dom u Slovačkoj, Poljskoj, Njemačkoj i Češkoj. U startu su smješteni u iznimno tešku skupinu zajedno s aktualnim europskim prvacima i viceprvacima – Italijom i Engleskom – protivh kojih su u kvalifikacijsom ciklusu upisali po jedan remi protiv obje reprezentacije. Grupnu su fazu u konačnici završili s jednakim brojem bodova kao Azzurri, ali ih je slabiji međusobni omjer poslao u neizvjesnost doigravanja.

Uslijedio je dvoboj na Bilinom Polju protiv BiH u kojem su Zmajevi sve do 85. minute imali prednost, ali Ukrajinci suekspresnim preokretom u tri minute ukrali pobjedu i izbacili BiH iz svih kalkulacija za Euro. Na pak posljednjoj prepreci koja ih je dijelila od vize za Njemačku također su s 2:1 svladali Island i uhvatili zadnju ulaznicu za prvenstvo. Opet su se vraćali iz rezultatskog zaostatka, a u apsolutnog se heroja prometnuo Mihajlo Mudrik pogodivši u 84. minuti za pobjedu.

Tablice omogućuje Sofascore

Dok su mnoge reprezentacije organizirale dvije prijateljske utakmice prije prvenstva, Ukrajinci će ih igrati tri. Prva je završila remijem protiv Njemačke gdje nije bilo golova, ali Rebrov je pokazao da njegova momčad ima “plan B” u formaciji 5-4-1. Nakon toga je uslijedio poraz od Poljske 3:1 u kojem je igrao rotirani sastav, a poraženi su najviše zbog lošeg branjenja prekida te očajne predstave vratara Heorhija Bushchana. “Generalka” prije prvenstva im je prijateljski susret protiv Moldavije.

Izabranici Serhija Rebrova

Povlačeći još jednu paralelu s hrvatskom nogometnom reprezentacijom, ukrajinski izbornik Serhij Rebrov imao je sličan trenerski put kao Zlatko Dalić. Obojica su na reprezentativne klupe sjeli nakon angažmana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, točnije Al Ainu, a jednako tako obojica na Euro stižu s jednim od ‘najzdravijih’ kadrova. Rebrov nije imao većih problema u slaganju finalnog popisa od 26 igrača, tek Vitalij Mikolenko i Ruslan Malinovskij stižu kao rekonvalescenti, ali trebali bi biti spremni već za otvaranje s Rumunjskom jer su zaigrali u prijateljskom susretu protiv Poljske.

Očekivana postava i stil igre

Ukrajina na Euro dolazi s jednom od najzvučnijih momčadi u svojoj povijesti. Iako na prvi pogled ne obiluju znamenitim imenima, već na drugi jasno je da u svojoj ekipi imaju članove Real Madrida, Arsenala, Chelsea, Evertona, Girone i Bournemoutha. U očekivanoj 4-3-3 postavi na golu bi ispred Anatolija Trubina trebao biti Andrij Lunin, novopečena jedinica Kraljevskog kluba koji je ove sezone fantastičnim vratarskim predstavama vodio Madriđane do finala Lige prvaka. Iako je u klub zbog ozljede Thibauta Courtoisa kao njegova zamjena stigao Kepa Arrizabalaga, Lunin se ubrzo nametnuo ispred Španjolca i zauzeo poziciju prvog golmana. Sjajnim obranama osvojio je srca navijača Reala, a onda mu se u završnici sezone dogodio pravi peh – zbog viroze je bio prisiljen propustiti finale najelitnijeg nogometnog natjecanja.

Rebrov u obrani također ne bi trebao prirediti nikakva iznenađenja. Na bekovima će ,ne bude li većih iznenađenja, startati Vitalij Mikolenko i Jukhim Konoplja dok bi stoperske pozicije trebao popunjavati već ustaljeni par Mikola Matvijenko i Ilja Zabarnij.

Trojac u veznom redu mogao bi se pokazati ključnim kotačićem ove ukrajinske momčadi. Svoje mjesto u sredini zasigurno će zauzeti Oleksandr Zinčenko, presudan faktor u povezivanju ukrajinskih redova. Danas već 27-godišnji Zinčenko isprofilirao se u iskusnog i polivalentnog veznjaka koji u Arsenalu igra na poziciji lijevog beka, ali zbog svoje svestranosti i prilagodljivosti na reprezentativnom nivou ima puno značajniju ulogu. Pod palicom Pepa Guardiole i Mikela Artete razvio je liderske vještine, krucijalan je u diktiranju tempa igre svoje momčadi.

Potencijalna postava Ukrajine

I dok će Zinčenko svojom igrom u posjedu zaraditi sve pohvale, jednako zahtjevnu i bitnu, ali manje glamuroznu ulogu trebao bi ispuniti njegov kolega u veznom redu. Taras Stepanenko bi trebao biti ta spona između dvije linije koja će svojim obrambenim pozicioniranjem formirati konture cijele momčadi. Podizanjem bekova će Stepanenko u fazi napada nerijetko zauzimati poziciju trećeg stopera.

Ipak, u ključnog igrača na obje strane mogao bi se prometnuti Georgij Sudakov, 21-godišnji ofenzivni veznjak Šahtar Donjecka kojem Ukrajinci proriču veliko prvenstvo. Dok će njegove kolege u veznom redu pod kontrolom držati donji dio terena, Sudakov bi trebao biti taj koji će krojiti napadačku igru Ukrajine. Igračke kvalitete Sudakova leže u sposobnosti pronalaženja međuprostora, kreaciji i razigravanju napadačkih karika, ali i zavidnoj razini obrambene discipline.

Napadački trojac na papiru je uvjerljivo najveći forte Ukrajine. Artem Dovbik nesumnjivo će zauzeti poziciju središnjeg napadač. 27-godišnjak kojeg krasi snaga, brzina i snalažljivost u kaznenom prostoru iza sebe ima sezonu iz snova; s 24 gola u dresu Girone osvojio je titulu najboljeg strijelca LaLige. Jasno je da će uvelike ovisiti o suigračima i o tome koliko će mu lopta biti servirano na pladnju, a na njemu je da ovosezonsku klupsku formu prebaci i u reprezentaciju.

S krilnih pozicija društvo će mu raditi klupski kolega Viktor Cigankov i igrač Chelsea Mihajlo Mudrik. Oba igrača imaju tendenciju ulaska u sredinu kada se bekovi podignu visoko. Mudrik bi pak, uspije li svu svoju pozornost usmjeriti na nogomet, napokon mogao utišati svoje kritičare. Neupitna je količina talenta koju posjeduje Mudrik, s razlogom je Chelsea svojedobno Šahtaru iskeširao 70 milijuna eura za njega, upravo je ta cifra izvršila visoki pritisak i stavila svaki njegov potez u Londonu pod povećalo, a Mudrik se u svom tom kaosu pogubio i ispustio fokus s onoga zbog čega je u konačnici i plaćen. Za nacionalnu je vrstu uvijek davao svoj maksimum, između ostalog je i ‘glavni krivac’ zašto je Ukrajina uopće na Euru, a sada mu se na najvećoj sceni pruža prilika da se izdigne iz ponora u koji su ga strpali engleski mediji i podigne svoju karijeru na viši nivo.

Što očekivati od Ukrajine?

Nastavno na uspjehe u doigravanju, primjetno je kako je Ukrajina pokazala zavidnu razinu psihološke moći. Na obje stepenice u baražu uspješno su anulirali zaostatak i slavili u samoj završnici, a do pobjeda nakon preokreta došli su u dva navrata i u kvalifikacijskoj skupini. Iako u Njemačku stižu kao reprezentacija iz četvrte jakosne skupina, Ukrajina bi se na prvenstvu mogla pokazati kao prava nagazna mina za velikane.

Vođeni renomiranim imenima i užarenim nacionalnim nabojem, Ukrajina se postavlja kao crna mačka koja bi mogla pomrsiti račune glavnim favoritima. Ponavljanje uspjeha s prošlog Eura za Ukrajinu bi bio veliki uspjeh, a sve iznad toga ipak se ne čini realnim.

Tablice omogućuje Sofascore

Za Ofenzivu piše: Vito Tomas

Komentari

Povezano