Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Evolucija Real Sociedada

Malo je priča impresivnijih od priče Real Sociedada u posljednjih nekoliko godina. Klub s odličnom akademijom i jasnom vizijom postao je model kojem zavide svi “manji” klubovi u Španjolskoj. Čak su donekle preuzeli primat na baskijske talente od diva iz te regije Athletic Bilbaa.

Pod gotovo petogodišnjim vodstvom Imanola Alguacila, Sociedad je zaprijetio divovima španjolskog nogometa i uspio se vratiti u Ligu prvaka po prvi puta nakon deset godina. Uz sve to, igraju oku dopadljiv nogomet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč tome što je još uvijek poprilično rana faza sezone, Sociedad pokazuje znakove evolucije. Više ne izgledaju kao mlada talentirana momčad, već kao iskusna ekipa koja rutinski rješava protivnike. Postali su momčad koja zna ružno pobijediti ako to postane potrebno.

Trenutno je Sociedad na sedmom mjestu u La Ligi te na prvom mjestu grupe Lige prvaka u kojoj su s njim Inter, Benfica i RB Salzburg. Prolazak u iduću fazu su već osigurali, samo je pitanje hoće li oni ili Inter kao prvi proći u osminu finala. Zadnji puta su to napravili 2003. kada ih je u toj fazi s dva puta po 1:0 izbacio Lyon.

“Otkriće” Takefusa Kube

Teško je nekoga tko je uoči sezone imao više od 100 nastupa u La Ligi nazvati otkrićem, ali teško se oteti dojmu kako je Takefusa Kubo jedna od najpozitivnijih priča ove sezone. Kada se uoči sezone David Silva teško ozljedio i naposlijetku umirovio, ostavio je iza sebe veliku prazninu u ekipi Sociedada koju je trebalo popuniti.

Sociedad je potrošio 13 milijuna eura na Arsena Zakharyana, ali Imanol je rješenje pronašao negdje drugdje. Odlučio je prilagoditi strukturu igre Kubi koji je tako dobio puno više odgovornosti. Japanac je to objeručke prihvatio.

Kubo je ove sezone sjajan te zasada ima pet golova i tri asistencije. Nakon što je prošao posudbe u Villarrealu, Mallorci i Getafeu, Kubo se napokon skrasio u San Sebastiánu. Sada u Sociedadu pokazuje zašto je još kao mladi talent u Japanu na sebe privlačio pažnju.

Tako je naposlijetku i završio u Real Madridu koji ga se dosta olako riješio. Već se spominje njegov povratak na Santiago Bernabéu jer je Real navodno uvrstio buy-back klauzulu u transferu Japanca s kojom se Kubo može vratiti za 30 milijuna eura.

Oyarzabal i Barrenetxea

Dok je Kubo igrač koji Sociedadu donosi potez i napadačka rješenja, odlična forma Andera Barrenetxee i Mikela Oyarzabala je jednako ključna u odličnim rezultatima ovoga kluba. Oyarzabal je već toliko dugo na sceni da se zaboravlja kako i dalje ima samo 26 godina. On se u postavi Sociedada etablirao još u sezoni 2015/2016 zbog čega ga se već smatra veteranom.

Posljednjih 18 mjeseci vjerojatno su bili jedan od najtežih dijelova njegove karijere. Puknuće križnog ligamenta u ožujku 2022. ga je ostavilo bez šansi za Svjetsko prvenstvo u Kataru, ali u puno lošijoj formi nakon povratka na travnjak.

Još ovoga ljeta su se postavljala pitanja oko toga može li se Oyarzabal vratiti na nekadašnju razinu. U drugom i trećem kolu Imanol ga je ostavio na klupi te je umjesto njega započeo Carlos Fernández. No, nakon nule na gostovanju kod Las Palmasa, Oyarzabal se vratio u početni sastav.

Nešto je kliknulo u četvrtom kolu kada je Sociedad s 5:3 svladao Granadu. Imanol je tada stavio Oyarzabala u sredinu, dok je Barrenetxea bio na lijevom krilu. Nakon te dominantne predstave, pobjednički sastav se uglavnom nije mijenjao.

Unatoč tome što Oyarzabal nije zabio do kraja rujna, od tada je Španjolac pronašao staru formu. Od tada je zabio šest golova u šest utakmica što ga je podiglo na treće mjesto liste najboljih strijelaca. Ispred njega su ostali samo Jude Bellingham i Antoine Griezmann.

Uz njega odličnu sezonu igra i Barrenetxea, igrač koji je prvi puta pod svjetla reflektora došao kada je postao prvi igrač rođen u 21. stoljeću koji je nastupio u La Ligi. Samo nekoliko mjeseci kasnije, zabio je pobjednički pogodak protiv Real Madrida.

Njegov ogroman talent bio je vidljiv od prvog dana, ali razvoj istog usporile su brojne ozljede. Od koljena do zadnje lože, Barrenetxea je gotovo cijelu 2022. umjesto na terenu, proveo po bolničkim krevetima i raznim rehabilitacijama.

Ove je sezone krenuo ponovno pokazivati neosporan talent. Po prvi puta igra s visokom dozom samopouzdanja koje je dobio nakon što je uhvatio kontinuitet igara. Započeo je u osam ligaških utakmica te u svakoj utakmici Lige prvaka.

Ono gdje je Sociedad zapinjao prošlih godina je drugi dio sezone. Imanol nije rotirao igrače ni u jednom natjecanju što je često uzrokovalo zamor materijala pred kraj sezone. Doduše, to ih je dovelo do osvajanja Kupa 2020. čime su završili period od preko 30 godina bez trofeja.

Ova sezona zato ima drugačiju notu. Imanol je već iskoristio 23 igrača među kojima su se istaknula neka nova imena kao što su Jon Pacheco, Urko González i Jon Ander Olasagasti. Čini se kako je strateg Real Sociedada naučio lekciju iz prethodnih sezona.

Taj novi, evoluirani Sociedad mogao bi raditi probleme svakome kome dođu na put ove sezone. U prvenstvu su dobrano namučili Barcelonu te su uz malo više sreće mogli biti bolje plasirani od trenutnog sedmog mjesta.

Briljiraju i u Ligi prvaka gdje su vrlo lako mogli biti na sve četiri pobjede. Sjajna predstava protiv Benfice samo je još jedan dokaz o kakvoj se ekipi radi. Ovaj Sociedad može biti primjer svim klubovima u Španjolskoj i van nje kako se uz sistemski rad i viziju u malo vremena mogu napraviti odlični rezultati.

Komentari

Povezano