Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Faktor Mierez

Nakon što je Osijek uvjerljivo svladao Slaven Belupo 6:1 na otvaranju Opus Arene, sinoć je došlo vrijeme da novi stadion na Pampasu doživi i svoju prvu Europsku utakmicu. Protivnik je bio mađarski Zalaegerszegi TE, ili skraćeno ZTE. ZTE prošle sezone u ligi nije briljirao; završili su na devetom mjestu u ligi koja broji 12 momčadi te su kvalifikacije za Konferencijsku ligu izborili tako što su nakon produžetaka u finalu Kupa svladali drugoligaša imena Budafoki MTE.

Osijek je prošle sezone razočaravajuće ispao od FC Qyzyljara pa se na istoku Hrvatske nadaju da ove godine mogu napraviti iskorak u Europi. U gradu vlada velika euforija izgradnjom novog stadiona te izgleda da je klub u Stjepanu Tomasu napokon pronašao konačno rješenje za mjesto trenera. Osijek je prijašnjih sezona često bio favorit u ovakvim utakmicama, ali sinoć su napokon i odigrali onako kako se od njih očekuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ZTE JE PRILIČNO LIMITIRANA MOMČAD

Za ZTE je ovo bila prva službena utakmica u novoj sezoni. Trener Gabor Boer je preuzeo ovu momčad u travnju te je u Osijeku njegova momčad igrala njihovu uobičajenu igru. Mađari su u obrani bili postavljeni u 4-4-2 bloku iz kojeg su rijetko izlazili visoko te nisu baš pokazali da imaju uigrane pressing mehanizme. U igri prema naprijed su se većinom oslanjali na desnu stranu gdje je igrao Meshack Ubochioma.

21-godišnji Nigerijac je igrao desno krilo te su se Mađari uvelike oslanjali na njegov dribling i individualnu kvalitetu kako bi kreirali nešto u ovoj utakmici. Većinu toga što je ZTE napravio u ovome susretu je išlo preko Ubochiome koji je imao 3 od 4 uspješna driblinga, 1 kreiranu veliku priliku i 2 ključna dodavanja. Dok Gabor Boer nije posegnuo za zamjenama, slobodno možemo reći da je Ubochioma bio jedina svjetla točka u napadima momčadi iz Mađarske.

Statistika Ubochioma protiv Osijeka, Izvor: SofaScore

UNATOČ RAZBIJANJU BELUPA, TOMAS JE NAPRAVIO PREINAKE

Osijek je ušao u ovu utakmicu u odličnom raspoloženju nakon već spomenute pobjede nad Slaven Belupom. Unatoč visokoj pobjedi od 5 razlike, Tomas je napravio određene preinake koje su se i mogle očekivati. Darko Nejašmić je ušao u prvu momčad umjesto Petra Pušića te je postavljen na zadnjeg veznog uz Vedrana Jugovića u 4-2-3-1 formaciji. S defenzivno odgovornijim Nejašmićem je Osijek dobio veću stabilnost u obrani te je mogao podiči oba beka visoko. Novopridošlica Oleksandr Drambaev i Šime Gržan koji je asistirao za pogodak su odigrali veoma kvalitetne utakmice. S ovom promjenom u strukturi igre je Osijek odlučio upućivati centaršuteve u kazneni prostor ZTE-a. Kada usporedimo sinoćnje brojke s onima protiv Slaven Belupa, jasna je razlika u pristupu; protiv mađarskog sastava je Osijek uputio čak 35 centaršuteva dok je protiv momčadi iz Koprivnice ta brojka bila skoro duplo manja- 19.

S obzirom na to da Adrian Leon Barišić i Stefanos Evangelou nisu bili spremni, veznjak Stjepan Brlek je morao uskočiti na poziciju stopera uz Styopu Mkrtchyana koji je odigrao kvalitetnu utakmicu. Reprezentativac Armenije je u ovome susretu imao 5 presječenih lopti te osvojio 8 od 12 duela.

TOMAS JE POGRIJEŠIO S FUĆKOM, ALI JE KROZ SUSRET RADIO LOGIČNE ZAMJENE

Osijek je u prvom dijelu u potpunosti dominirao susretom. Kontrolirali su posjed, stvarali su šanse, 2 puta pogodili okvir gola te bi neki drugi dan na poluvremenu vodili s jednim ili dva gola razlike. U drugome dijelu je Osijekov ritam u određenoj mjeri pao, ali su i dalje bili bolja momčad.

Jedina značajnija zamjerka u sinoćnjoj postavi Stjepana Tomasa se može naći na desnom krilu. Tu poziciju je igrao Kristijan Fućak koji je generalno centralni napadač ili eventualno lijevo krilo. Fućak je bio previše udaljen od kaznenog prostora te je bio osuđen stajati na desnoj strani i upućivati ubačaje u kazneni prostor što nije njegov forte; od 5 upućenih centaršuteva, samo 1 je bio točan. 24-godišnji napadač se u svojoj igri većinom oslanja na svoje fizičke predispozicije koje nisu došle do izražaja jer je lijevi bek ZTE-a Bence Gergenyi sa svojih 187 centimetara bez problema parirao igraču Osijeka. Nemoć Fućka je bila očita te je u sinoćnjem susretu osvojio samo 3 od 14 duela te imao 1 od 3 driblinga.

Tomas je to prepoznao te je u 63. minuti napravio razumnu dvostruku izmjenu. Mladi Domagoj Bukvić je ušao umjesto Fućka na desnom krilu te je Miju Caktaša zamijenio Petar Pušić. Tomas je s ovim zamjenama dobio dva igrača koji su kvalitetni na lopti te mogu ubrzati protok lopte; Pušić je u samo 30 minuta na terenu imao duplo više točnih dodavanja od Mije Caktaša. Ulasci Ivana Fiolića i Josipa Špoljarića u 80.-toj, odnosno 90.-toj minuti su također imali smisla te je Tomas s njima pokušao doći do pobjedničkog gola kojeg je Osijek svojom igrom i zaslužio.

MIEREZ JE NOSITELJ OVE MOMČADI

U nogometu smo nebrojeno puta vidjeli utakmice kao sinoćnju u kojoj je jedna momčad superiornija od protivnika te kreira šanse, ali nije u stanju postići taj pogodak za pobjedu. U tim trenucima odluke se najviše ističu najkvalitetniji igrači koji kroz cijelu utakmicu ne posustaju te su konstantni u svojim nastupima. Za Osijek je to upravo Ramon Mierez. Argentinac je prvi čovjek napada, ali ono što ga izdvaja je i da je prvi čovjek obrane. Mierez ima nevjerojatne fizičke kapacitete te cijelu utakmicu ne posustaje pritiskati protivničke braniče. Argentinac je uz Petkovića najbolji napadač u HNL-u što se tiče duel igre te je u tom segmentu daleko iznad razine na kojoj igra. Sinoć je oduzeo 3 lopte te ušao u čak 25 duela. U napadačkoj fazi je također bio aktivan gdje je uputio 4 udaraca i 3 ključna dodavanja.

Statistika Miereza protiv ZTE-a, Izvor: SofaScore

Osijek je na kraju zasluženo slavio te je heroj dana upravo bio Ramon Mierez koji je u sudačkoj nadoknadi postigao gol za pobjedu. Argentinac bi i bez pogotka vjerojatno bio igrač utakmice te je apsolutna prevaga u ovoj momčadi Osijeka čiji će uspjeh ove sezone uvelike ovisiti o nastupima „El Tora“. Ostaje žal da Osijek u Mađarsku odlazi sa samo jednim pogotkom prednosti. Međutim, kada bi trebali donositi predviđanja prema prikazanome na Opus Areni, sve osim prolaza Osijeka u iduću fazu kvalifikacija bi bilo veliko iznenađenje.

Komentari

Povezano