Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Gdje je krenulo po krivu za “novi” Osijek?

Osijek je protiv Dinama upisao drugi uzastopni ligaški poraz. Kasni gol Stefana Ristovskog ih je zakucao na dno ljestvice gdje su izjednačeni sa Slaven Belupom. Dva kola na domaćem terenu protiv Šibenika i Dinama, Osijek je zaključio s 0 bodova.

Puno bolje stanje nije niti u Europi u kojoj je Osijek također kasnim golom odigrao 1:1 protiv azerbajdžanske Zirə. U tom susretu je presudio naivno napravljeni kazneni udarac pred sami kraj utakmice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od Osijeka se uoči sezone očekivalo puno više. Očekivanja su dodatno narasla povoljnim ždrijebom u Europi u kojem se vidjela prilika za povijesni ulazak u grupnu (od ove sezone ligašku) fazu Konferencijske lige. Dva ligaška poraza nakon, narativ je puno drugačiji. Za nekoliko dana Osijek putuje u Azerbajdžan bez puno optimizma u prolazak dalje. Gdje je onda pošlo po krivu za “novi” Osijek?

Slučaj Zekić i Prekodravac

Kada je José Boto došao u Osijek, najavio je tektonske promjene. Navijači su njegov dolazak pozdravili, kao i želju za ozbiljnim promjenama. No, kada je do tih promjena uistinu došlo, navijačima se većina njih nije pretjerano svidjela.

Za početak, odluka o otkazu Zoranu Zekiću nije najbolje sjela kibicima Bijelo-plavih. Zekić je nakon turbulentne sezone domaćom pobjedom protiv Lokomotive ipak osigurao četvrto mjesto te Osijekov novi izlazak u europska natjecanja.

Ipak, Boto je smatrao da 1,56 bodova po utakmici koje je Zekić prosječno ostvarivao nije dovoljno da ga se ostavi na klupi. Zekić je na kraju ostvario minimalni cilj u vidu četvrtog mjesta, ali Botov Osijek cilja na više od minimalnog.

Na trenersku poziciju došao je Talijan Federico Coppitelli kojemu je to prvi seniorski trenerski angažman. Svoje ime u trenerskom svijetu etablirao je odličnim radom u mlađim kategorijama. Tako je van svih očekivanja s Lecceom osvojio Primaveru (talijansko juniorsko prvenstvo) ispred Intera, Milana, Juventusa i ostalih velikana talijanskog nogometa.

Coppitelli je obećao brz i moderan nogomet što je osvježenje od pragmatičnosti kojoj je u većem dijelu utakmica pribjegavao Zekić.

Druga situacija koja je razljutila Osječane je “slučaj Marin Prekodravac“. Mladić rođen 2005. prošle je sezone, igrajući na tri različite pozicije, skupio 21 nastup za prvu ekipu Osijeka te se uz Antona Matkovića činio kao mladi igrač koji najviše može donijeti Osijeku u narednim godinama.

U čudnom raspletu događaja, samo dan nakon šokantnog poraza od Šibenika, Prekodravac je napustio Osijek i otišao upravo u Šibenik. Klub s Opus Arene nije dobio nikakvu odštetu, već samo postotak od eventualnog budućeg transfera. Dok se za promjenu trenera moglo pronaći pregršt argumenata, odlazak Prekodravca je najveći upitnik dosadašnjeg rada Portugalca.

Prijelazni rok pun nade

Boto je najavio aktivan prijelazni rok i to obećanje je ispunio. Na Opus Arenu je stiglo šest novih igrača te je trajno potpisan André Duarte. Ukratko, napravljena je rekonstrukcija momčadi.

Na stopersku poziciju je iz Varaždina za 800 tisuća eura stigao Luka Jelenić. Nakon sjajnih predstava u baroknom gradu, zaradio je transfer u Osijek.

Osim za njega, odšteta je još plaćena Dinamu za Marka Soldu. On se igrama u Gorici i Šibeniku nametnuo kao solidno HNL rješenje što je pokazao i u prve dvije utakmice. Protiv Šibenika je zabio gol, dok je protiv svog bivšeg kluba asistirao za još jedno pojačanje Pedra Limu.

Foto: NK Osijek

Lima je došao na posudbu iz Palmeirasa i u Osijek donio dašak Brazila. Igrač je to koji s loptom može apsolutno sve i koji bi mogao puno donijeti Osijeku u ovoj sezoni što je pokazao protiv Dinama. U klub su još bez odštete stigli Kemal Ademi iz Luzerna i Ricuenio Kewal iz AZ Alkmaara.

Na posudbu je iz Dinama došao Nikola Čavlina koji nije imao najbolji početak u novom klubu. Za njega ne bi trebalo biti straha jer je prošle sezone u Lokomotivi pokazao da se radi o vrlo dobrom mladom vrataru. Greške su sastavni dio razvijanja, no unatoč tome Čavlina će Osijeku ove sezone gotovo sigurno donijeti puno više bodova i pobjeda nego odnijeti.

Osijek je napokon djelovao aktivno na tržištu i sve se činilo idealno. Nova pojačanja, dobra igra na pripremama i odlična prva utakmica protiv Levadije u kojoj je Ramón Mierez briljirao s tri gola i asistencijom. Onda su se stvari preko noći promijenile.

Odlazak Miereza

Kao da poraz od Šibenika sam po sebi nije bio dovoljno šokantan, vijesti koje su uslijedile bile su još gore za navijače Osijeka. Prvo je klub neočekivano napustio Prekodravac, a onda je došla vijest koja je šokirala sve. Ramón Mierez odlazi u Ujedinjene Arapske Emirate.

Na prvu nije bilo jasno zašto Osijek prodaje najboljeg igrača kada im se nudi povijesna prilika za ulazak u Konferencijsku ligu. Posebno jer se radi o odšteti od tri milijuna eura, odnosno o odšteti koja ne “obara s nogu”. Detalji koji tu odluku objašnjavaju su brzo ugledali svjetlo dana.

Argentinac je prema medijskim natpisima pokupio svoje stvari iz svlačionice i inzistirao na transferu. Heroj navijača iz posljednjih nekoliko sezona se na kraju jako ružno ponio prema klubu koji mu je dosta dao. Osim toga, Coppitelli je ostao bez važne karike.

Foto: NK Osijek

Novi strateg Osijeka je na konferencijama za medije uoči sezone stalno naglašavao važnost Miereza za njegovu momčad. Kroz cijele pripreme je uigravan način igre u kojim je upravo Mierez glavni protagonist.

Ne treba previše objašnjavati što odlazak Miereza znači za Osijek. Posebno je nezgodan trenutak u kojem se sve to odvilo. Unatoč tome, situacija u Osijeku nije ni približno toliko alarmantna kao što se na prvu čini.

Igra Osijeka je puno bolja od rezultata

Rečenica iznad vrlo vjerojatno nije utjeha navijačima Osijeka nakon dva poraza u ligi i remija u prvoj utakmici protiv Zirə. Ipak, unatoč lošim rezultatima na početku sezone, igra Osijeka obećava i daje nadu da će se stvari okrenuti na bolje.

Coppitelli je prije svega složio puno okomitiji Osijek koji u sekundi može doći od svog kaznenog prostora do prilike za pogodak. Najbolji primjer toga je gol za vodstvo Dinamu gdje su u 20 sekundi prešli cijeli teren i golom Lime poveli 1:0.

Također, puno je veći naglasak na igru nogom u čemu sudjeluje i Čavlina. Protiv Šibenika ih je taj način igre koštao jednog gola, ali dugoročno bi trebalo donijeti dosta. Uostalom, u utakmici protiv Šibenika Osijek je na temelju xG-a razbio Osijek s 2,82 – 0,58. Kada konačan rezultat prikazuje 2:1 za novaka u ligi to i nije neka utjeha, ali sigurno mijenja kontekst.

Foto: NK Osijek

Ono što je Osijek koštalo puno boljeg otvaranja su ogromne greške pojedinaca. Protiv Šibenika je dva gola protivniku darovao Čavlina. U utakmici protiv Zirə je kobna bila greška Duartea koji je izgubio loptu i potom skrivio kazneni udarac. Greška Mkrtchyana zaslužna je za izjednačujući gol Hoxhe.

Ukoliko se takve kardinalne greške svedu na minimum, Osijek će prestati olako prosipati bodove. Nakon dva kasno primljena gola, bitno je ostati hladne glave uoči važne utakmice u četvrtak.

Kada ulazak u sezonu prođe ispod očekivanja, teško je ostati optimističan. Ipak, ova momčad i ovaj trener zaslužuju vrijeme i strpljenje jer su pokazali puno više nego što je to rezultat za sada pokazao. Slijedi važna utakmica u Azerbajdžanu protiv Zirə koja može promijeniti puno toga.

Prolazak na dalekom gostovanju bi vratio vjeru u ovu momčad nakon lošeg otvaranja sezone. Sada je na treneru i igračima da dokažu da su bolja momčad i nastave pohod na povijesni plasman u Konferencijsku ligu.

Komentari

Povezano