Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Golmanska situacija u Hajduku

Posljednji susret na Poljudu između Hajduka i Varaždina se igrao 8.10.2022. u sklopu 12. kola HNL-a. Hajduk je slavio rezultatom 2:1 a utakmicu je obilježila ozljeda Lovre Kalinića u 79. minuti kojeg je do kraja utakmice zamijenio Karlo Sentić. Sentić je upravo protiv Varaždina upisao službeni debi za Hajduk u 3. kolu prvenstva. Mladi vratar je na svom debiju bio igrač utakmice te je upisao 8 obrana s kojima je pomogao osigurati pobjedu Hajduka.

Na sreću po kapetana Hajduka, ozljeda na utakmici protiv Varaždina nije bila ozbiljna te se nakon 22 dana vratio na gol „Bilih“. 5 minuta prije kraja susreta s Lokomotivom, Kalinić se teško ozlijedio te ga je morao zamijeniti Sentić. Kaliniću su stradali križni ligamenti te je za njega ova sezona završila. Dan poslije utakmice, kapetan Hajduka je dao izjavu u kojoj je rekao: „ Za Hajduk se ne trebate bojati, uvijek smo imali dobre vratare, pa tako i sada imamo momke koji će uspješno braniti boje kluba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kalinić van, Sentić unutra

Do kraja prvog dijela prvenstva za Hajduk je branio Karlo Sentić. Sentić je 21-godišnjak koji je ponikao iz Hajdukove akademije. Prošlu sezonu je proveo na posudbi u Varaždinu. Posudba je bila veoma uspješna za Karla; u 25 odigranih utakmica je 10 puta sačuvao svoju mrežu netaknutom te je s Varaždinom osvojio 2. HNL (sadašnja 1. NL). U sezonu je ušao kao drugi golman Hajduka, spreman da zamijeni Lovru Kalinića kada za to bude potrebe. U prvom dijelu sezone, Sentić je započeo 10 službenih utakmica te u tri susreta nije primio pogodak.

Lekina rošada golmana

Na zimu dolazi do određenih promjena u Hajduku. Ivan Leko postaje novi trener „Bilih“.  Leko je svoj mandat započeo u Hajduku tako što je promijenio formaciju u 352. Momčad nije pozitivno reagirala na ovu taktičku promjenu te je u prvih 6 utakmica drugog dijela prvenstva Hajduk primio 12 golova. U pobjedi nad Goricom od 2:1, Sentić je izvrijeđan od strane domaćih navijača koji su se počeli i izrugivati vrataru njihove momčadi nakon što je nanizao nekoliko grešaka s loptom u nogama. Poslije pobjede nad Goricom, uslijedio je poraz od Dinama rezultatom 4:0 te je to bila posljednja utakmica u kojoj je Sentić branio.

Apsurdno je ponašanje navijača Hajduka protiv Gorice. Uvijek se zaziva da igraju „naša dica“, ali čim netko od „dice“ odigra lošu utakmicu, veliki broj navijača bez pardona cipelari mlade igrače po komentarima na društvenim mrežama. Greške su sastavni dio sazrijevanja svakog mladog igrača. Joško Gvardiol je svojom pogreškom protiv Ferencvarosa koštao Dinamo plasmana u Ligu Prvaka. Klub je stao iza njega, Joško se nastavio razvijati te ga je Dinamo prodao u RB Leipzig za 16 milijuna eura plus bonusi. Navijači često ne razmišljaju dugoročno, ali bi zato trener trebao. Stoga je mnoge iznenadila činjenica kada je na golu protiv Osijeka u polufinalu kupa na golu zaigrao Ivan Lučić.

Leko je objasnio ovu odluku: „U posljednjih 6 utakmica smo primili 12 golova pa smo trebali nešto mijenjati“. Osim promjene golmana, promijenila se i formacija u 4231 što je imalo puno veći utjecaj na igru nego promjena golmana. Kada je Leko upitan hoće li Sentiću dobro doći odlazak na klupu, trener Hajduka je rekao: „To je odluka za ekipu. Nema tu individualne krivice, ali smo kao ekipa bili faliveni u balansu. Pokušavamo napraviti nešto da dobijemo bolji balans.“ Veoma je upitno koliko je promjena golmana doprinijela poboljšanju „balansa“.

Ivan Lučić: Od rezerve Istre do startera Hajduka

Ivan Lučić je ove zime iz Istre prešao u Hajduk. Za 28-godišnjeg vratara nije plaćena odšteta te je Lučić potpisao ugovor na 18 mjeseci. Lučić je posljednje dvije sezone bio prvi vratar Istre. Na početku ove sezone, Lovro Majkić je preuzeo njegovu ulogu prvog golmana te je Majkić jedan od najboljih vratara u HNL-u ove sezone. Ivan je doveden u Hajduk kao zamjenski golman te je na njegovom predstavljanju na Poljudu sportski direktor Nikoličius izjavio: „Smatram da će Lučić biti pozitivna konkurencija našim vratarima i gurati ih na svakoj utakmici i treningu prema naprijed“. Lučić je prvih 6 susreta u Hajduku sjedio na klupi. Sada je došao u situaciju da je u manje od 6 mjeseci došao od rezervnog golmana Istre do regularnog startera Hajduka.

Lučić vs Sentić: Brojke idu u prilog mladom Sentiću

Kada usporedimo ova dva vratara ove sezone u HNL-u, brojke govore sljedeće: Sentić u prosjeku prima 1.4 golova po utakmici dok Lučić prima 1.6. Što se tiče obrana, Sentić bilježi 2.1 obranu po utakmici (60% udaraca obranjenih) dok Lučić ima 2.0 obrana ( 56% obranjenih udaraca). Najveća razlika je kod postotka golova primljenih van kaznenog prostora. Sentić je samo 4.5% golova primio van kaznenog prostora dok je bivši vratar Istre čak 45.5% svojih golova primio van kaznenog prostora ove sezone!

Brojke Sentića i Lučića ove sezone u HNL-u, Izvor: SofaScore

Brojke ova dva vratara su veoma slične, ali ipak idu u korist Sentiću. U javnosti je protumačeno da je Lučić uvršten u prvu postavu zbog bolje igre nogom, ali brojke ne pokazuju nadmoć 28-godišnjeg vratara u ovom segmentu. Sentićeva točnost dodavanja je 68% dok je kod Lučića 65%. Lučić ima nešto preciznija duga dodavanja (42%, Sentić 39%) dok Sentić ima malo preciznija dodavanja na svojoj polovici (83%, Lučić 82%).

Lekina odluka se kosi sa strategijom kluba

Brojke i dojam pokazuju da Sentić nije lošiji golman od Lučića. Lekino uklanjanje Sentića iz prve postave se u potpunosti kosi sa strategijom kluba u kojoj se navodi da Hajduk želi razvijati svoje mlade igrače. Sentić je produkt Hajdukove akademije, ima samo 21 godinu te sigurno ima više prostora za napredak od Lučića.  Ako je plan da  Kalinić ponovno bude prvi golman iduće sezone, za očekivati je da će jedan od ova dva vratara napustiti klub ovo ljeto. Logično bi bilo da je Sentić igrao ovu sezonu do kraja  te da onda bude prodan. Prije će porasti cijena  21-godišnjeg vratara koji ima kontinuitet utakmica u respektabilnoj ligi  nego  golmanu od 28 godina koji je prije 6 mjeseci bio rezervni vratar Istre.

Kako sada stvari stoje, Hajduk nije dao sve od sebe da pokuša razviti Sentića. U skorijoj budućnosti će Hajduk imati „popravni ispit“ kada će uprava kluba morati osmisliti način  kako razviti perspektivnog Bornu Buljana, prvog golmana juniorske momčadi „Bilih“ koja igra polufinale Lige Prvaka protiv Milana u 18 sati.

Komentari

Povezano