Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Good ebening u Aston Villi

Kada pogledate vrh engleske Premier lige, ništa se na prvu ne čini čudno, osim možda Tottenhama na vrhu. Istina, tu nema Manchester Uniteda i Chelsea, ali to su momčadi koje, na jedan ili na drugi način, prolaze krizu i sigurno će se tu vratiti.

Međutim, nešto bi vam trebalo biti čudno – Aston Villa koja zauzima peto mjesto. Istina da je sezona tek počela, ali tim iz Birminghama igra fantastičan nogomet i to je iznenadilo mnoge na Otoku, ali i diljem svijeta. Oni koji pomnije prate najbolju nogometnu ligu na svijetu sigurno nisu toliko iznenađeni, ali sigurno se i oni, gledajući tablicu, zaustave nekoliko sekundi na ovom mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da stvar bude još čudnija, Villa je i najbolja napadačka momčad Premier lige. Postigli su 23 pogotka ove sezone te su ih fino “podijelili” po rosteru. Ollie Watkins je najbolji napadač kojeg Aston Villa ima, ali jednak broj pogodaka ima i veznjak Douglas Luiz koji je također postigao pet pogodaka u ligi, a za njima ne zaostaje puno ni Leon Bailey s tri gola. Ukupno je devet različitih strijelaca pogađalo mrežu za Aston Villu ove sezone samo u Premier ligi, što pokazuje koliko je cijela momčad ušla u ovu sezonu spremna.

Ako se vratimo samo pet sezona unatrag, Villa je na jedvite jade kroz doigavanje uspjela izboriti povratak u elitni rang. Osvojili su peto mjesto u Championshipu u sezoni 2018./2019. pa su West Bromwich Albion porazili na penale u polufinalu i provukli se u finalu protiv Derby Countyja koji je imao veći posjed i više udaraca te je bio blizu da ‘ukrade’ Villi prolaz dalje.

Ako bi se pak vratili samo dvije sezone u prošlost, momčad iz Birminghama se žestoko borila za opstanak. U prvoj sezoni natrag u Premiershipu ih je očuvao jedan jedini bod više nad zonom ispadanja, dok u naredne dvije nisu mogli u gornji dom. Šta se od tada promijenilo?

Prvenstveno, promijenio se trener. Steven Gerrard je službeno započeo sezonu 2021./2022., koju ćemo uskoro možda gledati kao buđenje jedne nove, perspektivnije i znatno bolje Aston Ville. Ipak, od ukupno 18 pobjeda, legenda Liverpoola bila je na klupi za samo tri, i to protiv očajnog Evertona koji je jedva ‘pobjegao’ ispadanju, protiv Southamptona koji i je ispao na kraju, te protiv solidnog Brentforda. Nakon 13 utakmica, Gerrard je bio bivši, a u klub je stigao gospodin Good ebening (navijači Arsenala znaju sve, ostali mogu pretražiti YouTube), odnosno Unai Emery.

Poznat kao specijalac za kup natjecanja, Emery je dokazao da zna ponešto i o ligaškim natjecanjima. Pod njegovim vodstvom, Villa je upisala 15 pobjeda i na kraju izborila sedmo mjesto – njihov najbolji plasman još od sezone 2009./2010., kada je u napadu igrao moćni John Carew, a na klupi sjedio legendarni Martin O’Neill. Da stvar bude još ljepša po napaćene navijače Ville, Emery je implementirao sistem napadačkog i organiziranog nogometa te je Villa rijetko kad postizala samo jedan pogotak. Vrijedi izdvojiti ‘tricu’ koju su uvaljali Newcastleu (koji je završio u top četiri i plasirao se u Ligu prvaka), novogodišnju pobjedu nad Tottenhamom u Londonu, pa onda i još jednu pobjedu nad Spursima u pretposljednjem kolu.

Istini za volju, Villa je i primala mnogo pogodaka, što je negativan trend koji se nastavio i u tekućoj sezoni. Tako je Newcastle ‘vratio’ Villi visokim porazom u prvom kolu ove sezone rezultatom 5:1, a Liverpool im je postigao tri pogotka u susretu četvrtog kola. Od tog meča, 3. rujna ove godine, Villa nema niti jedan jedini poraz u ligi i samo dva u ostalim natjecanjima. Da budemo fer, nisu pokazali mnogo van Premier lige. Iznenađujuće su pokleknuli u Varšavi protiv Legije u UEFA Konferencijskoj ligi, dok im je trebalo čak 94 minute da slome predstavnika Bosne i Hercegovine Zrinjski i to na svom Villa Parku. Pa su se opet u posljednjem kolu ovog natjecanja iskalili na nizozemskom AZ Alkmaaru, te ih u gostima porazili s visokih 1:4.

Ono što ćete vidjeti kada igra Aston Villa je visok tempo, lijepa igra i atraktivni potezi te su vam skoro pa garantirani golovi. Dovoljno o tome govori podatak da su najbolji napad Premiershipa s 23 postignuta pogotka, ali i jedna od gorih obrana lige, s 13 primljenih golova.

Zato, ako ikada sjedite doma, vikend je i razmišljate si “mogao bi gledati Premier ligu, ali ne igraju City, Arsenal ili Liverpool”, a onda vidite crvenog zmaja na plavoj podlozi na aplikaciji na kojoj pratite rezultate – upalite, uzmite grickalice i uživajte u nogometu.

Što bi rekao trener Aston Ville, garantiran vam je good ebening.

Za Ofenzivu piše: Nihad Žunić

Komentari

Povezano