Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Gruzija ima heroje, a ne zovu se Khvicha

Gruzija je učinila nemoguće. Kao reprezentacija kojoj se uz Albaniju davalo najmanje šanse za prolazak grupne faze Europskog prvenstva, u grupi s Portugalom, Češkom i Turskom su osvojili četiri boda i prošli dalje kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane momčadi.

U osmini finala ih čeka Španjolska, što se prema svemu viđenom do sada čini kao najteža moguća prepreka za Gruziju. No, neovisno o tome, nogometaši Gruzije su svoju naciju učinili već sada ponosnom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U najavama za ovaj Euro su svi isticali Khvichu Kvaratskheliu kao ključnog igrača Gruzije. Popularni Kvaradona uistinu i je fokalna točka svakog gruzijskog napada, a u konačnici je i odigrao jako dobro protiv Portugala u pobjedi od 2:0 koja je odjeknula nogometnim svijetom.

Međutim, ako moramo raditi popis igrača koji su najviše napravili u ove tri utakmice kako bi Gruziju odveli do osmine finala, postoje dvojica koja su ipak bila istaknutija i od Khviche. To su Georges Mikautadze i Giorgi Mamardashvili.

Za nekog neutralnog pratitelja nogometa koji se uključuje pred TV ekrane tek kada se igraju velika natjecanja, prezime Mikautadze ne znači previše. Vjerojatno ga čak ni neki koji prate nogomet zbog kakvog posla u novinarstvu nisu doživjeli. No Mikautadze nije neki bezvezan lik koji se niotkuda pojavio na ovom Euru.

Kao mladi igrač je prošao školu Lyona i Metza, a u potonjem se klubu zadržao i kao senior gdje je izdominirao francuskom drugom ligom u sezoni 22/23. Tada je Gruzijac zabio 23 gola u 37 nastupa čime je postao prvi strijelac lige.

U dvije sezone prije toga je zabijao i u belgijskom Seraingu u drugoj i prvoj ligi, a sve je to budnim okom pratio Ajax koji ga je ove sezone platio skoro 20 milijuna eura. U Ajaxu pak nije startao najbolje pa su ga vratili u Metz na posudbu nakon samo šest odigranih kola. Mikautadze je u Metzu ponovno procvao, no njegove partije ipak nisu bile dovoljne da zadrži Metz u prvoj ligi.

Kroz period u Metzu je Mikautadze pokazao neke ozbiljne kvalitete. Po broju uspješnih driblinga kojim prolazi protivnika je u najvišem ešalonu među napadačima u ligama petice, izuzetan je u vođenju lopte i ulaženju s njom u kazneni prostor te ima nešto uspješniju konverziju od prosječnog napadača.

Mikautadze je također jedan od najboljih izvođača penala jer je zabio gol svaki put u njegovih zadnjih 20 pokušaja, a vrlo je koristan i u presingu, pogotovo u čitanju dodavanja iz zadnje linije pri čemu bilježi impresivne brojke presječenih lopti.

Upravo je protiv Portugala bio pravilno usmjeren te je instantno reagirao na krivo dodavanje što je pretvorio u asistenciju za Khvichu koji zabija za 1:0. Na malom uzorku, koji je umanjen još i činjenicom da je Gruzija bila opasno pritisnuta kroz svaki susret, je Mikautadze iskazao svoje kvalitete. To mu je u konačnici i donijelo trenutno prvu poziciju na listi strijelaca na ovom Euru.

I dok se netko pobrinuo za golove, netko drugi se morao pobrinuti da Gruzija ne primi po par komada od svojih protivnika. Giorgi Mamardashvili je klupsku sezonu završio kao jedan od najboljih golmana Europe, a u toj formi je ušao i na Euro.

Mamardashvili je u Valenciji imao fantastičnu sezonu u kojoj je spriječio 9.26 golova, bio jako dobar u izlascima na duge lopte i centaršuteve, te je tome pridodao i tri obranjena penala od njih šest s koliko se morao suočiti.

Nivo možda i najboljeg shot-stoppera u Europi je najviše potvrdio u utakmici s Češkom. Upisao je 11 obrana, od čega je šest udaraca došlo iz pozicija unutar kaznenog prostora, a njihova akumulirana vrijednost je bila ravno 3.00 gola.

Gruzija će do kraja grupne faze primiti četiri gola, no imati na golu čovjeka koji će te zadržati na primljena četiri, umjesto na nekih sedam, je ozbiljan luksuz.

U utakmici protiv Portugala nije imao toliko posla, no vidjelo se da pršti samopouzdanjem i da jedini način na koji ga se može slomiti je ako protivnik ni iz čega izvuče perfektan i silovit udarac kao što su to napravili Turci. Jer Mamardashvili je na klasične udarce očito imun.

U utakmici protiv Španjolske će se Gruzija jako teško nositi s kanonadom koja je neminovna. No, ovako kvalitetom tanka ekipa ipak ima tri oružja koja i protiv jedne Španjolske mogu bit krucijalna. Kvaratskheliu koji može sam probiti obranu protivnika ni iz čega, Mikautadzea koji će iskoristiti priliku koja mu se dade i Mamardashvilija koji je sposoban zaustaviti puno više od onog što golman mora braniti.

Gruzija je već sad osvojila srca mnogih, a samo jedan bljesak nekog od dosadašnjih heroja protiv Španjolske će biti dovoljan da pronađe još novih fanova koji će ih pratiti već na idućim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Komentari