Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Hajduče, moglo je to i bolje

Vrlo uzbudljivo ljeto je iza Hajduka, posebice što se tiče navijačkog dijela. Praktički iz dana u dan su se pratile vijesti o Ivanu Perišiću i mogućem dolasku potonjeg u Bili dres. Perišić nije došao, barem zasada. Zazivala se šestica koju je Hajduk naposljetku i doveo, iako se pokazalo da su u rosteru imali igrača koji može tu poziciju sasvim korektno odraditi. Na koncu je ostao jedan veliki problem koji Hajduku može stvoriti velike probleme i pojedinim utakmicama kao što je to bio slučaj protiv Istre na Poljudu kada su Bili poraženi rezultatom 1:0.

Stoga tema ovog teksta je osvrt na Hajdukov ljetni prijelazni rok koji je generalno bio dobar, no moglo se to i bolje odraditi. Bilo je puno odlazaka i dolazaka, a kako su Mindaugas Nikoličius i Lukša Jakobušić ovo ljeto radili ćete saznati u tekstu ispod s konačnom ocjenom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hajduk je ovo ljeto čak devetorici igrača omogućio da s dvojnom registracijom igraju za Solin i Bijele: Borna Buljan, Mateo Jurić Petrašilo, Niko Đolonga, Šimun Hrgović, Ante Kavelj, Krešimir Nazor, Filip Čuić, Roko Brajković i Ivan Ćubelić. Hvale vrijedan potez kluba, igrači se mogu nastaviti razvijati, a i po potrebi uskočiti u prvu momčad i donijeti svoj doprinos A momčadi.

Obrana

Nakon odlaska Tonija Borevkovića, Stefana Simiča, Chidozie Awaziema, Gergőa Lovrencsicsa i bolesti Dominika Prpića Hajduk se trebao pojačati u obrani što je uspješno obavio. U klub su sletjeli Zvonimir Šarlija, Ismaël Diallo, Fahd Moufi, Filip Uremović, a u ovaj dio se može i staviti Mihael Žaper iako je nominalno njegova pozicija defanzivni vezni. Uz već navedene tu su još i Josip Elez, Ferro, Dario Melnjak, Dino Mikanović, Niko Kristian Sigur, a na vratarskim pozicijama odlični Ivan Lučić, Lovre Kalinić te Borna Buljan.

Kad se sve stavi na papir, Hajduk je napravio što se tiče obrambenog dijela posao odradio za čistu peticu. S takvim profilom igrača strateg Hajduka Ivan Leko ima jednu brigu manje s obzirom na širinu i kvalitetu igrača.

Vezni dio

U veznom dijelu je bilo puno više odlazaka nego dolazaka. Iz kluba su otišli su: Josip Vuković, Lukas Grgić, Franjo Lazar, Marco Fossati, Mario Čuić, i Ivan Čalušić. Hajduk je na posudbu poslao Marka Capana i Ivana Krolu.

Hajduk je doveo dva veznjaka, a riječ je o Vadisu Odjidji-Ofoeu i Mihaelu Žaperu. Napokon je i stigla ta famozna šestica na adresu Hajduka u liku i djelu Žapera koji će Hajduku donijeti dodatnu širinu i sigurnost što u veznom, što u obrambenom dijelu. Društvene mreže su cijeli prijelazni rok zazivale dolazak Žapera, naročito se to moglo čitati praktički skoro svaki dan na Twitteru. Na veselje cijelog Hajdučkog puka, a i samog igrača, potpisao je za Hajduk.

Što se tiče Belgijca Vadisa, nema sumnje da je riječ o prvoklasnom igraču, no ipak problem predstavlja njegova fizička sprema. Hajduk s njim na terenu ne može vršiti presing na obrambene protivničke linije, no što se tiče razigravanja tu je Hajduk dobio višu razinu u odnosu na prethodne sezone.

Osim već spomenutih pojačanja, Hajduk u veznom dijelu rostera ima Filipa Krovinovića, Rokasa Pukstaša, Niku Kristiana Sigura koji je pokazao da može igrati i šesticu te Anthonyja Kalika. Tu upada i Yassine Benrahou koji osim krilnih pozicija može pokriti poziciju ofenzivnog veznjaka.

Stoga što se tiče veznog reda Hajduka, roster je lijepo popunjen te Hajduk također kao i u obrambenom dijelu nema problema. Bijeli posjeduju kvalitetu i širinu te je vezni red napokon lijepo balansiran.

Napadački dio

Došli smo do gorućeg problema Hajduka koji u nastavku sezone može napraviti velike probleme u ambicijama za napad na titulu prvaka Hajduka. Doveden je samo jedan igrač – Leon Dajaku. Na posudbu je poslan Mate Antunović uz opciju otkupa ugovora.

Poraz od Istre na Poljudu je samo podsjetio na problem Hajduka, a to su krilne pozicije. Emir Sahiti i Ivan Dolček koji igraju na desnom krilu jednostavno nisu na toj razini koja je potrebna klubu koji cilja na naslov prvaka. Na toj poziciji može igrati i Benrahou. On je u drugom dijelu prošle sezone uz Livaju bio nositelj igre Hajduka, dok ove sezone nije na toj razini. Bilo bi idealno za Hajduk da Leko uspije Benrahoua vratiti u takvu formu jer bi trenutno za Hajduk to značilo ogromno pojačanje. Eventualno se još može i probati s Rokom Brajkovićem na desnom krilu.

Prodao se Jan Mlakar koji je bio vrlo zahvalan igrač i nije igrao na svojoj prirodnoj poziciji. Igrao je lijevo krilo s ulascima u sredinu i sasvim korektno je odrađivao svoj dio posla, a sada je Hajduk ostao na samo jednom lijevom krilu. Dajaku je praktički tek došao, zabio je gol za pobjedu protiv Varaždina pa se njemu treba još šanse i kredita dati za neki konkretniji komentar i ocjenu.

U samom vrhu napada Hajduk na raspolaganju ima Marka Livaju i Filipa Čuića. Kada uzmemo sve u obzir – napadački dio je izuzetno tanak. Nameće se pitanje što ako se recimo Livaja ozlijedi ili bude odsutan zbog kartona? Kako bi tek onda Hajduk izgledao u napadu? Leko može probati s 3-5-2 sustavom s obzirom kakvu kvalitetu posjeduje u veznom i obrambenom dijelu, a u napadu uz Livaju imati Filipa Čuića.

Dakle, problem koji je Hajduk već duže vrijeme imao nije riješen u ljetnom prijelaznom roku stoga za napadački dio je baš loše odrađen.

Moglo se i bolje

Sveukupno gledajući Hajduk je odradio dobar posao u ljetnom transferom roku, a konačna ocjena bi bila 4- s obzirom na to da se nije riješio problem krilnih pozicija. Obrambeni i vezni dio rostera posjeduje širinu i kvalitetu. Napadački dio igre Hajduka će Ivan Leko morati nekako riješiti. U protivnom će se još nekoliko puta gledati utakmica poput one protiv Istre na Poljudu. Možda je čak i najbolje rješenje da Leko proba s novim igračima uigrati sustav 3-5-2 ukoliko ne uspije probuditi igrače koji pokrivaju krilne pozicije.

Komentari

Povezano