Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Hajduk će s Gattusom ostvariti svoj najbolji rezultat u povijesti Lige 10

Igrala se 70. minuta Vječnog derbija na Maksimiru kada je Dominik Prpić fenomenalnom loptom uposlio Marka Livaju. Hajdukova desetka realizirala je tu prigodu, svladala Ivana Nevistića na vratima Dinama te odvela Bijele do pobjede koja je okrenula sezonu.

No, vratimo se mi u sadašnjost. Točnije, tri tjedna kasnije. Hajduk je u nedjelju na Poljudu, u najboljoj utakmici sezone, svladao Šibenik s uvjerljivih 4:0. Tim rezultatom, Splićani su prvi krug prvenstva okončali na vodećoj poziciji s 21 osvojenim bodom. Uz to, Gennaro Gattuso ostvario je povijestan uspjeh otkad postoji Liga 10. Talijanski strateg prvi je Hajdukov trener koji u prvih devet kola nije upisao niti jedan poraz. Ali, kako mu je to uspjelo? Da bi to saznali, moramo se ipak još malo vratiti u prošlost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gattusu je trebalo vremena, no nije ga dobio planski

Hajduk je solidno ušao u sezonu. U prvom kolu domaćeg prvenstva svladali su Slaven Belupo na Poljudu te su prošli HB Torshavn u drugom pretkolu Konferencijske lige. No, igra nije bila na razini, pogotovo u uzvratu na Farskim otocima. Nakon toga, Hajduk je upao u mini-krizu. Prvo je u Slovačkoj remizirao kod Ružomberoka, zatim je došao samo do boda u Kranjčevićevoj kod Lokomotive, a šlag na kraju bilo je ispadanje od Slovaka u uzvratu na Poljudu.

Među Hajdukovim navijačima vladala je apatija. U glavama im je bila još jedna izgubljena sezona, a datumi na kalendaru prikazivali su tek sredinu osmog mjeseca. Nakon ispadanja iz Europe, uslijedio je domaći ogled s Varaždinom. Bila je to teška utakmica u kojoj je Hajduk preokretom stigao do 2:1 pobjede. Bijeli već u idućem kolu nisu uspjeli doći novog do slavlja. Na gostovanju u Puli odigrali su 1:1 s Istrom 1961.

Foto: HNK Hajduk Split

Međutim, utakmica s Osijekom 31. kolovoza na Poljudu označila je uzdizanje Hajduka u formi. Momčad Gennara Gattusa slavila je s minimalnih 1:0, a uz to stvorila je još nekoliko izglednih prigoda i po prvi puta ove sezone izgledala goropadno. Nakon toga, stigla je reprezentativna pauza i priprema ogleda s Dinamom na Maksimiru. Svi već znate što se dogodilo uoči derbija te se činilo kako Hajduku slijedi epska blamaža u rangu utakmice iz veljače 2023. kada je Dinamo slavio na Maksimiru s 4:0 u debiju Luke Vuškovića. Ali, Hajduk je odigrao ozbiljnu utakmicu protiv momčadi koja igra u najprestižnijem europskom natjecanju i zasluženo je slavio. Da je Hajduk teško poražen u derbiju, a to se očekivalo, zasigurno danas Gattuso ne bi sjedio na klupi Splićana. No, to se nije dogodilo i Hajduk je sada u skroz drugačijem raspoloženju i to sve zbog toga što je trener dobio na vremenu, isključivo svojom “krivicom”.

Talijan najčešće koristi ovaj mehanizam u izgradnji napada

Gattuso je od početka inzistirao na igranju od golmana i izlaženju iz protivničkog pritiska bez napucavanja lopte. Jasno, Bijelima tu puno pomaže vratar Ivan Lučić koji je izvrstan u igri nogom. Uz to, Hajduku je enormno pomogao dolazak Ivana Rakitića. Rakitić donosi svoje kvalitete van terena, ali prije svega na terenu. Podatak od 94% točnih dodavanja u svojoj polovici ide tome u prilog. Laički rečeno, kada je lopta kod Rakitića imate osjećaj kao da je u švicarskoj banci. Hajduk često koristi lijevog beka Ismaela Dialla kao dodatnog veznjaka, dok se Rakitić spušta na poziciju trećeg stopera.

Diallo u međuprostoru kao rješenje za protivnički pritisak

Kao što vidimo na slici, Hajduk je pozicioniran s trojicom igrača u posljednjoj liniji. Rakitić se spušta na poziciju desnog stopera (u ovom slučaju), a Diallo ulazi u sredinu. Desni bek Šimun Hrgović diže se visoko te ulazi u desni međuprostor, dok Bruno Durdov širi uz aut-liniju. Hajduk je nekoliko puta preko Dialla napravio progresiju u utakmici protiv Šibenika, no Bjelokošćanin se ne čini kao idealno rješenje na toj poziciji. Jučer je u prvoj minuti odmah odigrao dupli pas s Leonom Dajakuom te se kasnije iz toga izrodio pogodak Rakitića. No, velik je broj situacija kada Diallo izgubi loptu u ovoj poziciji te Hajduku prijeti kontra na nepostavljenu obranu. Tako je npr. u 26. minuti utakmice protiv Šibenika Diallo izgubio loptu te su Šibenčani krenuli u kontru. Na svu sreću, Prpić je sjajnom reakcijom spasio opasnu situaciju gostiju.

Može se slobodno reći da Hajduk ponekad zna sam sebi biti najveća opasnost. Prisjetimo se samo nekih primljenih pogodaka iz ove sezone. Fahd Moufi odmah je u prvom kolu bespotrebno pao u Hajdukovom šesnaestercu protiv Belupa, nakon toga je Zvonimir Šarlija postigao autogol protiv Ružomberoka, a pogodak Gorice nema smisla komentirati koliko je bizaran.

Gattuso drži cijeli klub na leđima, a pojedini igrači ispali su iz prvog plana

Svima je u startu bilo jasno da Gattuso nije došao u Split zafrkavati se, već raditi. Talijan je Livaju vratio u top fizičku spremu, gurnuo je u vatru Hrgovića, Durdova, Prpić se ustalio… Nakon remija s Lokomotivom, jasno je komunicirao prema medijima kako Ivan Perišić želi napustiti Hajduk. Možda to nije stvar koju bi trener trebao otkrivati, no Talijan je to napravio u interesu kluba.

S obzirom da ljudi iznad njega nisu bili u stanju to iskomunicirati prema vani, Gattuso je to učinio na svoju ruku. Isto tako, nakon pobjede u derbiju kupio je navijače svojim medijskim istupom i dokazao kako je ipak više od čovjeka koji je u Splitu došao zaraditi lijepe novce. Kod Talijana svi su igrači jednaki, a tome u prilog ide ova izjava nakon posljednje pobjede:

Kod mene uvijek igra onaj koji zaslužuje. Nosi me entuzijazam, iako moram donositi neke nepopularne odluke. Nadam se da će moj entuzijazam prijeći i na igrače.

Gennaro Gattuso

Ostavljanje Rokasa Pukštasa izvan kadra zasigurno nije potez koji bi svaki trener napravio. Uz to, većina trenera “gurala” bi Pukštasa prije Anthonyja Kalika ili bi im Niko Sigur imao veću minutažu. No, Talijan jednostavno nije takav. “Mister Gattuso” radi sve u interesu momčadi i, barem zasad, rezultat ga prati u stopu. Već navedeni Pukštas i Sigur ulaze s klupe, Šarlija je od prvog stopera Hajduka postao zamjena itd. No, ponavljam, sve je to u interesu kluba i rezultata. Hajduk je trenutno prepun zdrave energije i igrača koji “grizu”, a upravo je to nedostajalo proteklih godina da se napravi pravi rezultat.

Što očekivati u nastavku sezone?

Hajduk u sljedećem kolu ide na nezgodno gostovanje u Koprivnicu. Iako je Slaven Belupo posljednji u ligi, ta pozicija nije realan prikaz kvalitete momčadi Marija Kovačevića.

Uostalom, od pet bodova koliko su osvojili Farmaceuti, četiri su stigla iz okršaja s Dinamom i Rijekom. Splićane zasigurno očekuje teška utakmica, no ako se nastave dizati iz utakmice u utakmicu trebali bi upisati sva tri boda.

Ovim tempom, Hajduk bi na kraju sezone imao 84 boda. No, teško je to očekivati i neminovno je da će se poraz dogoditi kad-tad. Međutim, Gattuso izgleda kao pravi čovjek koji će znati iskontrolirati tu situaciju i ne dopustiti da se odmah upadne u depresiju pri prvom kiksu.

Isto tako, Talijan je sada čvrsto s nogama na zemlji i to je jedini ispravan put. Hajduk je puno pričao prošlih sezona, a često je igra znala “štekati.” Ove sezone situacija je obrnuta, i bolje da je tako. U prošloj sezoni navijači su se opekli i riječ euforija uopće se više ne korisiti u hrvatskom medijskom prostoru.

Jer euforije – nema. Hajduk izgleda odlično na terenu, trenutno najbolje u ligi, no navijači znaju kako se to može brzo okrenuti u nogometu. Ovaj Hajduk je nešto drugačiji od prijašnjih i Gattuso se čini kao trener koji će ostvariti najbolji rezultat Splićana u povijesti Lige 10.

Trenutno su to 72 boda iz sezone 2021./2022. pod palicom Valdasa Dambrauskasa. Realno je za očekivati da Hajduk to prebaci s ovim kadrom i trenerom. Posebice kad se sagleda činjenica kako protiv Šibenika Hajduku s klupe u igru ulaze Stipe Biuk, Dario Melnjak, Abdoulie Sanyang, Moufi i Sigur. Kad se na to nadoveže da su izvan kadra Pukštas, Aleksandar Trajkovski i Mihael Žaper, dovoljno govori koliko je širok Hajdukov roster i, u jednu ruku, podcijenjen.

Hoće li Gattuso s ova 72 prebačena boda ugroziti Dinamo, ostaje nam za vidjeti. Hajduk je na dobrom putu i trenutno igra dopadljiv nogomet s jasnom idejom i vizijom. A već to je sama pobjeda u odnosu na prošle sezone.

Komentari

Povezano