Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Hajduk je na dobrom putu, ali ima jedan problem

Nakon prošlogodišnjeg osvajanja Kupa i drugog mjesta u SuperSport HNL-u, Hajduk je svoju europsku avanturu započeo u trećem pretkolu kvalifikacija za Konferencijsku ligu. Raspored na početku sezone nije bio previše milostiv prema splitskom sastavu, a vremena i prostora za uigravanje nije bilo puno. Dva dvoboja s Dinamom u prvenstvu i Superkupu, Rijeka na domaćem terenu i sada grčki PAOK.

Kako kaže jedna uzrečica, ili jesi ili nisi. Svatko od nas nađe se u situacijama u kojima moramo pokazati jesmo li za nešto spremni ili ne. Hajduk je remizirao u prvoj utakmici protiv PAOK-a pred rasprodanim Poljudom. Bili su bolja ekipa na terenu, no na kraju ipak nisu uspjeli postići pogodak. U dva navrata su pogađali vratnicu preko Marka Livaje i Nike Sigura, a Jan Mlakar se našao u dvije vrlo izgledne šanse u kojima je poprilično loše reagirao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uoči utakmice glavno pitanje koje se postavljalo među hajdučkim pukom bilo je tko će i kako nadoknaditi izostanak mladog Rokasa Pukštasa. Trener Ivan Leko je odlučio posegnuti za Sigurom u veznom redu, dok je ostatak sastava bio identičan onome protiv Rijeke u posljednjoj ligaškoj utakmici. Gostima iz Grčke je nedostajao njihov vjerojatno najbolji pojedinac, veznjak Douglas Augusto, koji nije bio dostupan zbog crvenog kartona dobivenog u prošlom pretkolu protiv Beitara iz Jeruzalema.

Pametno i zrelo

Kada je Hajduk imao loptu u svom posjedu Sigur se, pogotovo u prvom poluvremenu, spuštao u zadnju liniju i činio obrambenu trojku zajedno sa Zvonimirom Šarlijom i Ferrom u otvaranju igre. To je omogućilo bočnim igračima Fahdu Moufiju na jednoj i Dariju Melnjaku na drugoj strani da se podignu visoko s tim da se potonji u nekoliko navrata u svom stilu ubacivao iza leđa suparničke obrane. Filip Krovinović bio je na poziciji zadnjeg veznog ispred svoje obrane, dok su krilni igrači Mlakar i Emir Sahiti ulazili u sredinu te prvenstveno napadanjem prostora iza leđa protivničkih braniča pokušavali zaprijetiti gostima.

Foto: HRT

“Ja ne želim smiriti euforiju. Volimo ovo ludilo. Mi smo i sami ludi. Fokus je na utakmici. Znamo da protivnici igraju puno ovakvih utakmica u sezoni. Pun stadion njima nije neka baza. Nećemo se totalno prilagoditi njima“, izjavio je Leko na konferenciji za medije uoči utakmice.

Hajduk je zapravo odigrao zrelu i discipliniranu utakmicu, a obrambena struktura je bila vrlo dobra. U fazi bez lopte većinu susreta branili su se u srednjem ili niskom bloku u formaciji 4-4-2, a dvojica najisturenijih bili su Livaja i Vadis Odjidja-Ofoe. Nitko nije niti očekivao kako će Hajduk izlaziti u kontinuitetu u visoki pritisak na zadnju liniju gostiju, iako su to povremeno radili, osobito u drugom dijelu. Na kraju krajeva, PAOK je ozbiljna momčad koja te vrlo lako može kazniti ako nisi dovoljno oprezan.

Foto: HRT

U trenucima kada lopta nije bila u posjedu Hajdukovih igrača oni su strpljivo čekali svoje prilike, a kada bi ih dočekali bili su vrlo opasni iz istih. Livaja i Odjidja kao dva glavna kreativca u napadačkom dijelu kvalitetno su proigravali prije svega Mlakara i Sahitija, no njih dvojica sinoć nisu bili na potrebnoj razini pred suparničkim golom.

Hajduk je propustio veliku priliku otići s prednošću u Solun, a kada se uzme u obzir koliko donosi nastup u grupnoj fazi europskog natjecanja, pogođene vratnice i Mlakarovi promašaji mogli bi skupo koštati Lekinu momčad. S druge strane, vidi se da PAOK još uvijek nije u punom ritmu utakmica, a prvenstvo im tek počinje za devet dana. U uzvratnom susretu na domaćem terenu će vjerojatno biti opasniji protivnik, pogotovo prema naprijed gdje sinoć nisu pokazali puno toga.

Ne(sreća)

Kada su novinari nakon utakmice pitali vratara Ivana Lučića što je nedostajalo za pobjedu Hajduka, on je odgovorio: “Mislim da je riječ sreća dovoljna.”

Pogođene vratnice se vjerojatno mogu okarakterizirati kao moment sreće, no reakcije Mlakara u onakvim situacijama i ne baš. Bio je ovo svojevrsni test zrelosti za Leku i njegovu ekipu koji su definitivno položili, ali za više od ovoga bit će potrebno biti puno kvalitetniji u realizaciji pred suparničkim golom. Hajduk je odigrao kvalitetnu utakmicu protiv ozbiljnog protivnika koja je samo potvrdila kako im ne fali sreće već minimalno igrač ili dva, prvenstveno na krilnim pozicijama. Nije da trenutni kadar nema širinu ili da nije kvalitetan, ali mu je kronično potreban još jedan pojedinac koji će uz Livaju raditi razliku i isporučivati konkretan učinak u kontinuitetu.

Koliko god Mlakar bio kompatibilan s Livajom u smislu napadanja praznog prostora iza njegovih leđa, koliko god bio odgovoran u fazi obrane, toliko nije sposoban raditi višak s loptom u nogama koji je Hajduku nužno potreban. Isto vrijedi za Sahitija na drugoj strani koji tu i tamo napravi višak, no ne radi to niti približno često koliko bi trebao. Niti jedan niti drugi nisu loši igrači, ali za ambicije kakve ima momčad iz Splita taj doprinos s krilnih pozicija jednostavno nije dovoljan.

Komentari

Povezano