Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Hajduk je neozbiljan klub, a rezultati su samo posljedica toga

Hajduk je jučerašnjim ispadanjem u polufinalu Kupa upisao treći uzastopni poraz, a sva tri su se dogodila na Poljudu. Poraz od Dinama sam po sebi nije sramotan, ali igra i nemoć koja je bila vidljiva na terenu, najbolji su odraz trenutnog stanja u klubu. Hajduk je sve razočarao. Naime, Bijeli su na polovici sezone bili prvoplasirana momčad lige s tri boda prednosti u odnosu na Rijeku.

U prvom kolu nastavka, upravo je Rijeka gostovala na Poljudu. Splićani su na poluvremenu vodili 1:0 pogotkom Rokasa Pukštasa, a onda se dogodio pad koji traje sve do danas. Rijeka je u konačnici slavila 1:2 i usmjerila svoju sezonu u pozitivan ton, dok je Hajduk nakon ovog poraza samo krenuo prema dolje. Stoga se nameće pitanje što je krenulo po zlu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mr. Football” je podbacio, a to mu nije prvi put

Čovjek koji u novijoj povijesti zasigurno ima najviše kredita je Mindaugas Nikoličius. Samoprozvani Mr. Football imao je jedan ključan zadatak prije početka ove polusezone, a to je pronaći lijevog beka. No, Litavac u tome nije uspio pa je tu poziciju krpao Fahd Moufi u nedostatku prvih dvaju opcija – Darija Melnjaka i Ismaela Dialla. Što se tiče ostalih dolazaka, Laszlo Kleinheisler doveden je iz Panathinaikosa, ali ostao je dojam kako ni sam Nikoličius nije znao za koju poziciju će Mađar konkurirati. Nikola Kalinić vratio se iz igračke mirovine da pomogne koliko mu godine dozvoljavaju, dok je Ivana Perišića doveo predsjednik Lukša Jakobušić. Josip Brekalo bio je prigoda koja se ponudila na tržištu, stoga ispada da je Nikoličius ciljano doveo samo jedno pojačanje.

Litavac je u potpunosti podbacio, a to mu nije prvi put. Njegovi prvi prijelazni rokovi bili su odlični, a sve nakon toga bilo je zapravo jako loše, s obzirom na budžet s kojim je raspolagao. Sportski direktor koji ne može pronaći lijevog beka za momčad koja se bori za naslov, ne zaslužuje ništa drugo osim kritika. Olakotno shvaćanje situacije i krpanje s dešnjakom na lijevoj strani bili su pogubni za Hajduk. Krajnje je neozbiljno ne dovesti prinovu na beku i hvaliti se na Instagramu pojačanjima koje je doveo predsjednik Jakobušić. Ali, ovo je samo jedna od neozbiljnosti splitskog kluba.

Foto: HNK Hajduk Split

Hajdukova liječnička služba je tragična

Prije jučerašnje utakmice kamere MaxSporta prikazale su Hajdukove ozlijeđene igrače iz lože poljudskog stadiona. Tri reda ozlijeđenih igrača, nepojmljivo. Pa krenimo redom. Filip Uremović, Dario Melnjak, Mihael Žaper, Leon Dajaku, Marko Livaja, uz njih dodajmo tek oporavljenog Ferra i dolazimo do brojke od šest igrača. U zapisniku i na terenu bili su još načeti Anthony Kalik, Zvonimir Šarlija i Ivan Lučić. Baš potonji morao je s puknutim meniskusom na vrata u 18. minuti, kada se ozlijedio Lovre Kalinić. Ukupno deset ozlijeđenih/poluozlijeđenih je brojka za potjerati sve ljude iz liječničke službe. Valja napomenuti i Nikolu Kalinića, koji se ozlijedio nakon samo tri utakmice pa je propustio idućih pet.

Svaka ozljeda u Hajdukovoj momčadi se oduži, a njihov broj iz kola u kolo samo raste. Nevjerojatno je da se stalno dešavaju ozljede mišića i da nitko za to ne odgovara, a u sve to u jednoj od najvažnijih HNL sezona ikada. A to da Ivan Lučić s jednom nogom mora ulaziti u igru, jer nema tko drugi, je jedna velika sramota i svaki osoba u klubu morala bi se sramiti tog trenutka s jučerašnje utakmice.

Fokus je trebalo prebaciti na teren i jasno postaviti hijerarhiju

Hajduk u ovom trenutku ima 107 tisuća članova te sve je to divno i krasno. Međutim, Hajduk već 19 godina nema naslov prvaka. Klub se previše fokusirao na marketing i PR, a jedino što je bitno su zapravo trofeji i stječe se dojam kako nisu svi puhali u ista jedra. Naime, Ivan Leko je smijenjen zato što mu je svlačionica okrenula leđa zbog teških treninga. A onda je na klupu stigao Mislav Karoglan, koji je podosta blaži i to igračima više odgovara. No, čini se da su igrači to zloupotrijebili i počeli se doslovno rugati.

Krajnje je neozbiljno da Livaja ima deset kilograma viška, a klub snima video prilog s nutricionisticom kluba kako se igrači zdravo hrane. Dojam je da je Livaja postao veći od kluba, a to se nikada ne smije dogoditi. Iako, i taj Livaja s viškom kilograma je i dalje klasa za ovu ligu. Međutim, nonšalancija i nezalaganje brzo se vrate u nogometu. Hajduk je na svim razinama ovu situaciju shvatio olako i zapravo ovo sve je kulminacija te neozbiljnosti. Dolaskom Perišića očekivalo se osvajanje prvenstva, a Hajduk je prije njegovog povratka prosuo sve. Momčad je psihološki na razini onog Hajduka iz sezone 2019./2020., kada se u prvenstvu završilo na 5. mjestu.

Hajduk će biti prvak kada bude u potpunosti posložen klub

Hajduk nije posložen klub. Jasno, klub je puno stabilniji u odnosu na prethodna razdoblja, ali daleko je to od razine koja će ih dovesti do naslova prvaka. Od alibi sportskog direktora, preko liječničke službe i nutricionizma pa sve do neozbiljnosti nekolicine igrača. Ovi svi faktori presudili su Hajduku ove sezone. Titulu ne osvajaju samo igrači, klub mora funkcionirati kao kolektiv, a Hajduk je trenutno daleko od toga.

Foto: HNK Hajduk Split

Hajduk nas je sve uspio zavarati, a mi navijači naivno smo mu vjerovali. Zapravo, lagali smo sami sebe kako je sve dobro. No, pogriješili smo i upali smo u zamku. Hajduk nije bio spreman za naslov, koliko god mi to sebi ne želimo priznati. U prvoj polusezoni Hajduk je zasluženo bio prvi, ali nastavak sezone je protekao u velikom mučenju. Ono će kako stvari stoje potrajati do kraja sezone, a onda se moraju ipak izvršiti velike promjene kako bi klub dosegao nivo za koji smo vjerovali da je već tu u prvih nekoliko mjeseci prvenstva.

Komentari

Povezano