Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Hansi Flick i Barcelona spremni su srušiti Real

Odlazak Xavija s klupe Barcelone jedna je od najapsurdnijih situacija vezanih za Barcelonu u posljednjih nekoliko godina. S obzirom na to da je obujam bizarnosti u katalonskom velikanu ogroman, to dovoljno govori o tome koliko je situacija bila suluda.

Xavi je sredinom sezone rekao da je njegovo vrijeme na klupi Barcelone završilo i da na kraju sezone odlazi. Uslijedio je period dobrih igara i rezultata koji su zaključeni nesretnim ispadanjem od PSG-a u četvrtfinalu Lige prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navijački puk se ujedinio i svi su tražili Xavijev ostanak. On je na kraju odlučio ostati u klubu i činilo se da se nastavlja njegova era. No, sve se promijenilo kada je Xavi na jednoj konferenciji za medije rekao da Barcelona “nema novaca za konkurirati Realu”.

Nije Xavi rekao ništa što svatko tko malo podrobnije prati La Ligu ne zna. Ipak, njegove riječi su jako razljutile predsjednika Barcelone Joana Laportu, koji se nije mogao pomiriti s tom izjavom. Xaviju je nakon mjeseci uvjeravanja da ostane, otkaz uručen zbog izjave koja ne može biti točnija.

Iako se Xaviju s trenerske strane može dosta toga zamjeriti, takav tretman kao apsolutna igračka legenda sigurno nije zaslužio. Bilo kako bilo, na klupu je došao osvajač Lige prvaka s Bayernom i bivši izbornik Njemačke, Hansi Flick.

Nova era nije mogla bolje početi

Unatoč vrlo nezgodnom rasporedu u prva četiri kola, Barcelona je krenula s četiri pobjede. Osim 12 bodova s kojima su već sad pobjegli četiri boda ispred Reala i Atlética, navijače Barcelona zasigurno veseli lepršava i okomita igra predvođena mladićima iz La Masije.

Barcelona posebno impresivno djeluje u napadu, gdje za razliku od Xavija veoma lako dolaze do prilika. U prve četiri utakmice su kreirali xG od čak 11,23. S obzirom na to da su imali dva nezgodna gostovanja protiv Valencije (3,22) i Rayo Vallecana (1,41) to je pokazatelj kako će ova Barcelona igrati.

Kao što se moglo pretpostaviti, Flick je Barcelonu posložio u 4-2-3-1, za razliku od Xavijevih 4-3-3. Tu su ključna tri igrača iz Barcelonine akademije Marc Bernal, Marc Casadó i Pedri.

Bernal je preuzeo ulogu igrača koji se spušta među stopere i započinje izgradnju napada. Kada ne dobije loptu odvlači napadača protivničke ekipe i oslobađa liniju dodavanja za Pedrija koji je idealan za prijenos lopte u protivničku trećinu

LaLiga 2024/25: Valencia vs Barcelona- tactical analysis tactics

Nažalost po Barcelonu, Bernal se teško ozlijedio protiv Rayo Vallecana te smo već protiv Valladolida vidjeli povratak formaciji 4-3-3. Uvjerljiva pobjeda od 7:0 ide u prilog tome da se može i bez Bernala, ali treba vidjeti kako će to izgledati u utakmicama protiv jačih suparnika.

U početna četiri kola, Barcelona izgleda puno sigurnije na lopti nego što je to bio slučaj pod Xavijem. U utakmici protiv Valencije, svaki pokušaj presinga bi rješavao Casadó koji je uvijek bio na pravom mjestu za stvoriti trokut i tako je omogućavao siguran izlazak Barcelone kroz dodavanja.

LaLiga 2024/25: Valencia vs Barcelona- tactical analysis tactics

Najopasnija krila na svijetu

Iako je Barcelona pronašla odličan način za prolaziti kroz sredinu, ono što ih razlikuje od svih drugih ekipa na svijetu su krila. Točnije, Lamine Yamal koji je sa svojih 17 godina najbolje desno krilo na svijetu.

Nakon što je bio jedan od najzaslužnijih za zlato Španjolske na Europskom prvenstvu, Yamal je nastavio u istom ritmu te je u prva četiri kola upisao već četiri asistencije i jednom se upisao u strijelce.

No, važnost Yamala za napad Barcelone je puno veća od samih golova i asistencija. Mladi Španjolac je gotovo uvijek kada primi loptu “dupliran” što otvara prostor za Julesa Koundéa i druge igrače da se priključe napadu po njegovoj strani.

LaLiga 2024/25: Valencia vs Barcelona- tactical analysis tactics

Dolaskom Danija Olma i registracijom dva tjedna kasnije, opasnost na krilima se dodatno povećala. U prve dvije utakmice bivši igrač Dinama se oba puta upisao u strijelce i pokazao se kao solidna opcija na krilu, ali i u sredini.

U utakmici protiv Valladolida započeo je na poziciji “osmice” te je uz Pedrija i Casada započinjao napade Barcelone s nevjerojatnom lakoćom. Iako se kod transfera Olma činilo da Barcelona ponovno igrače dovodi bez dugoročnog plana, u njemu su dobili dodatno rješenje za nekoliko pozicija.

Neočekivani junak

Osim Yamala, neočekivani junak Flickove Barcelone postao je Raphinha. I prije trogotka protiv Real Valladolida, Brazilac je bio veoma važan za “novu” Barcelonu. Razlog tome je presing čiji je Raphinha predvodnik.

Nije tajna da Flick voli da njegove momčadi igraju jako visoko. Takva igra nosi svoje rizike, ali kada se izvede na pravi način protivnicima stvara pregršt problema. Ključan za to je upravo Raphinha.

Sam Flick je rekao da je on taj koji inicira presing. Nijemac je nahvalio njegovu radnu etiku i sposobnost da 90 minuta trči bez stajanja. Barcelona je imala dva teška gostovanja u prva četiri kola, ali još nisu igrali protiv najboljih ekipa lige.

LaLiga 2024/25: Valencia vs Barcelona- tactical analysis tactics

Već u idućem kolu slijedi utakmica sa Gironom koja će biti puno bolji ispit za ovu Barceloninu strukturu. Girona je momčad koja inzistira na posjedu i koju je prošle sezone krasio lagani izlazak kroz protivnički pritisak.

Još je rano, ali ova Barcelona može srušiti Real

Raditi velike zaključke nakon četiri odigrana kola bi bilo suludo, ali ova Barcelona ima sve što je potrebno za ući u otvorenu bitku s Real Madridom. Impresivno kako je Flick u tako kratkom vremenu od dolaska na klupu uspio nametnuti temelje svoje nogometne filozofije.

Barcelona izgleda puno smislenije, nego što je to bilo prije samo nekoliko mjeseci. Uz dobre rezultate, Barcelona je i jako zabavna za gledati te su njihove utakmice pune atraktivnih poteza i svega onoga što volimo vidjeti u nogometu.

Ono što dodatno može veseliti sve navijače Barcelone je što ova momčad izgleda jako dobro bez nekolicine ozlijeđenih igrača koji bi sigurno imali ulogu u momčadi. Frenkie de Jong, Gavi, Ronald Araújo te naposljetku Bernal su samo neki od igrača koji nedostaju Barceloni.

Kada se oni vrate, Flick će dobiti ne samo važne igrače za nastavak sezone, već i na širini rostera. Ona će biti ključna kada krene Liga prvaka u kojoj su od ove sezone dvije dodatne utakmice.

Flick od prve konferencije za medije u Barceloni izgleda kao čovjek s misijom i vizijom kako ju izvesti. Za sada mu ide odlično i trenutno se čini da je pravi odabir za voditi Barcinu mladost u borbu s jednom od, barem na papiru, najjačih ekipa u povijesti nogometa.

Komentari

Povezano