Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Hrvatska igra protiv najmlađe momčadi kvalifikacija

Međunarodni centar za sportske studije (CIES Football Observatory) redovito objavljuje zanimljive statističke podatke o nogometnim klubovima i reprezentacijama, a ovaj tjedan su nas prigodno počastili analizom prosječne starosti (i još nekih dodataka) za 126 relevantnih nogometnih reprezentacija svijeta.

Za izračun prosječne starosti igrača CIES je uzeo u obzir sve igrače koji su nastupali za reprezentacije u posljednjih godinu dana. Ovakav način je definitivno bolji nego da računamo samo trenutno pozvane igrače, budući da tako uzimamo u obzir ozljede i suspenzije zbog kojih uvijek netko nedostaje u pojedinim ciklusima utakmica. Također, CIES je objavio i raspodjelu odigranih minuta po godinama igrača tj. daju nam statistički odgovor na pitanje “koliki postotak minuta su za reprezentaciju odigrali igrači npr. ispod 22 godine starosti, a koliko igrači iznad 30 godina starosti?”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kontekstu utakmice 2. kola kvalifikacija za EURO 2024. koju Hrvatska reprezentacija večeras od 20:45 sati igra u gostima kod Turske, zanimljivo je istaknuti kako su naši domaćini prosječno najmlađa reprezentacija koja nastupa u ovim kvalifikacijama.

CIES Football Observatory – najmlađe reprezentacije u Europi

Prema CIES metrici, Turska predvodi listu najmlađih reprezentacija sa prosječnom starosti igrača od 25,07 godina, a na vrhu je slijede Island (25,22), Bugarska (25,53), Kosovo (25,6) i Norveška (25,79). S druge strane, Hrvatska je 7. najstarija reprezentacija u kvalifikacijama sa prosječnom starosti od 28,42 godine. Ispred nas se nalaze Gibraltar (28,54), Crna Gora (28,84), Armenija (28,84), Kazahstan (29,04), Farski Otoci (29,11) i na samom vrhu Belgija kao najstarija reprezentacija u kvalifikacijama sa prosječnom starosti igrača od 29,40 godina.

Kada malo dublje zagrebemo ispod površine, ističe se činjenica da nema neke velike razlike između Hrvatske i Turske u postotku minuta koje su igrali igrači mlađi od 22 godine. Za Hrvatsku je to 6,2% svih minuta (od čega lavovski dio otpada na Joška Gvardiola, a dio zauzimaju Luka Sučić i Josip Stanišić), dok su Turci dali 8,2% minuta takvim igračima. Na trenutnim popisima, kod Hrvatske u ovu kategoriju ulazi samo Gvardiol, dok su kod Turske to Mehmet Aydin, rotacijski desni bek posrnulog njemačkog velikana Schalke 04 koji još nije upisao nastup za reprezentaciju te 18-godišnji ofenzivni veznjak Arda Güler, novi “wunderkind” koji nastupa već od prošle sezone za seniore Fenerbahçea. Güler je debitirao za Tursku u studenom prošle godine u pobjedi protiv Češke sa 17 godina i 8 mjeseci što ga čini najmlađim igračem Turske u posljednjih 15 godina te 11. najmlađim debitanom u povijesti reprezentacije. Prvu utakmicu aktualnih kvalifikacija protiv Armenije je proveo na klupi. Španjolski i turski mediji ga povezuju s transferom u Barcelonu, ali turski klub dosta dozira njegove nastupe. Ove sezone je zabio 2 gola u prvenstvu i ima jako dobru prosječnu Sofascore ocjenu od 7,23. Međutim, nastupio je u samo 10 utakmica od čega je u 2 startao, a prosječno igra 23 minute po utakmici. U Europskoj ligi je dobio nešto više prilika te je tako nastupio u 6 od 8 mogućih utakmica, a sredinom ovog mjeseca u pirovoj pobjedi 1:0 protiv Seville (ispali su sa ukupnih 2:1) bio je najbolje ocijenjeni igrač na terenu unatoč tome što nije zabio ni asistirao.

Velika razlika u prosječnoj starosti Hrvatske i Turske se najviše očitava kroz postotak minuta koje su u zadnjih godinu dana odigrali igrači stariji od 30 godina. Zlatko Dalić je tim igračima povjerio 31,6% minuta što nas svrstava u Top 20% reprezentacija u ovoj kategoriji, dok je turski izbornik Stefan Kuntz tim igračima dao samo 6,4% minuta. Od svih europskih reprezentacija, samo za Kosovo su igrači stariji od 30 godina odigrali manje minuta (3,1%). Turci uvjerljvo najviše minuta daju igračima koji imaju između 22 i 25 godina (60,6%) što, uz angažman Kuntza koji je 5 godina vodio U-21 Njemačku reprezentaciju, jasno sugerira u kojem smjeru razmišljaju i da su duboko u procesu stvaranja nove reprezentacije. Taj proces im (za sada) dobro napreduje pa su tako u zadnjih godinu dana izgubili samo jednu utakmicu što bi uz veliku povijest međusobnih ogleda (ovo nam je 11. međusobna utakmica, a samo protiv Slovenije smo odigrali više – 12) trebalo biti dovoljno upozorenje našim igračima i stožeru da se večerašnje gostovanje ne treba nimalo olako shvaćati. Uostalom, Wales nam je pokazao da se nikoga relevantnog ne može pobijediti bez 100% koncentracije svih 90 minuta.

Komentari

Povezano