Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Hrvatska ima sve preduvjete za veliki uspjeh

Hrvatski košarkaši otvorili su kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre impresivnom pobjedom nad Slovenijom rezultatom 108:92 (31:16, 23:25, 39:27, 15:24). Od prvog sudačkog podbacivanja, Hrvatska je krenula s pobjedničkim gardom. Puleni Josipa Sesara potpuno su nadigrali Sloveniju u svim segmentima igre: agresivnom obranom, jasnom napadačkom strategijom, brzim protokom lopte i sjajnim šutom za tri poena. Ukratko, hrvatski košarkaši su bez problema slomili Sloveniju, koju je predvodio jedan od najboljih igrača današnjice, Luka Dončić. Ova pobjeda donijela je dugo iščekivani osmijeh na lica navijača.

Slovenci su na papiru bili veliki favoriti. Bili smo svjesni kako Sesar ima odličnu ekipu koja diše kao jedno, no samo rijetki su vjerovali kako mogu skinuti skalp protiv Slovenije. Navijači su se već davno razočarali u hrvatsku košarku i izgubili interes, ali ova generacija je spremna ponuditi nešto veliko i ponovno oduševiti publiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski izbornik odlučio se kako će Jaleen Smith u uvodnim minutama čuvati Dončića. Međutim, zbog dva prekršaja ubrzo je završio na klupi, a zamijenio ga je Filip Krušlin koji je preuzeo nezahvalnu ulogu čuvanja slovenske superzvijezde. Slovenija nije mogla pronaći svoj ritam u napadu, a uz to su imali nevjerojatno lošu šutersku večer, šutirajući nestvarnih 0/14 za tri poena do kraja prvog poluvremena.

Slovenija je u prvom poluvremenu izvela čak 17 bacanja, što je rezultat nekoliko čudnih odluka sudačke trojke. Usporedbe radi, Hrvatska ih je imala čak sedam manje. Da suci nisu bili impresionirani Dončićem, sve je moglo biti riješeno i u prvih 20 minuta.

Slovenija se približila početkom drugog poluvremena, no tada je na scenu stupio sjajni Goran Filipović. Povezao je dvije trice i ukrao nekoliko lopti, čime je Hrvatska brzo povisila prednost na 20 koševa. U trećoj četvrtini uslijedila je polusatna pauza zbog kvara semafora, no niti to nije omelo naše reprezentativce koji su rutinski priveli utakmicu kraju. Hrvatska je imala luksuz rotirati igrače na samom kraju utakmice i odrediti konačnu razliku u pobjedi.

Hrvatska je danas djelovala moćno kao ekipa, no posebnu pažnju zaslužio je jedan pojedinac. Dario Šarić postao je pravi vođa ove reprezentacije. Šibenčanin je briljirao u svim segmentima igre: skakao je, razigravao, zabijao i igrao čvrstu obranu. Na kraju je ostvario i triple-double učinak, čime je postao tek treći Hrvat koji je to postigao u reprezentativnom dresu, nakon Tonija Kukoča i Stojka Vrankovića. Šarić je preciznim asistencijama hranio Ivicu Zubca i razigranog Brankovića, na što Slovenci nisu pronalazili odgovor.

Foto: HKS

Momčad stvorena za velike stvari

Unatoč osvojenom turniru prošlo ljeto u İstanbulu te odlično odrađenim pripremama u Opatiji, malo tko je smatrao reprezentativce Hrvatske ozbiljnima. To je momčad koja ima jasnu hijerarhiju, isti sastav na okupu je već godinu dana, igrači se sjajno nadopunjuju te su predvođeni odličnim izbornikom koji očito zna što radi. U Pireju su protiv Slovenije pokazali kako je zaista riječ o zlatnoj generaciji koja se može nadigravati i s najtežim protivnicima. S obzirom na jačinu protivnika i dominaciju koju je pokazala Hrvatska, ova predstava možda spada i u jednu od najboljih utakmica reprezentacije ikada.

Kako nas uči iskustvo, euforija bi ovim momcima mogla stvoriti velike probleme. Svjedoci smo brojnih slučajeva u kojima hrvatski sportaši podlegnu pritisku euforije nametnute od strane navijača i medija, što negativno utječe na njihove buduće izvedbe. Izuzetno je bitno da se nakon pobjede protiv Slovenije ne stvori euforija koja će ugušiti ovu generaciju. Vidjeli smo što se dogodilo nakon nogometašima nakon pobjede protiv Portugala ili rukometašima nakon pobjede protiv Španjolske u prvom kolu… Oprez i smirenost ključni su za daljnji uspjeh.

Pobjeda protiv Slovenije i Luke Dončića koji nas je školovao u svakoj prilici u kojoj bi se namjerio na Hrvate svakako je velika stvar, no ovo je bio tek prvi korak koji nas vodi do Pariza. Nadam se kako su reprezentativci vratili barem malo nade u košarku hrvatskoj javnosti koja već godinama (zasluženo) istu zanemaruje. Možda će baš ova pobjeda biti okidač koji će pokrenuti lavinu koja će vratiti hrvatsku košarku na mjesto koje joj pripada.

Što nas očekuje na putu do Pariza?

Hrvatska je nakon trijumfa protiv Slovenije već praktički osigurala polufinale turnira, a danas bi pobjedom protiv Novog Zelanda osigurala i prvo mjesto u skupini. Ako Hrvatska bude prva u skupini, što je sad itekako vjerojatno, a sve u drugoj grupi se odvije prema očekivanjima, to bi uvelike olakšalo našoj vrsti jer onda bi u polufinalu izbjegla domaćina Grčku predvođenu NBA zvijezdom Giannisom Antetokounmpom i pogonjenu fanatičnim navijačima u Pireju.

Hrvatska bi tada vjerojatno išla na Dominikance, a dogodilo bi se i to da se Slovenija i Grčka međusobno sretnu u polufinalu i eliminiraju prije direktne utakmice za Pariz. Polufinala će se igrati 6. srpnja, dok je finale na rasporedu dan kasnije, u nedjelju 7. srpnja u kojem se nadamo da ćemo gledati Hrvatsku.

Komentari

Povezano