Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Idealna pojačanja za Arsenal

U seriji tekstova o idealnim pojačanjima za top klubove iz Liga petica, ovaj o Arsenalu će vrlo vjerojatno biti najkraći. Razlog tome je očit, Arsenal je izvrsno trgovao ovog ljeta te nema niti jedne pozicije na kojoj moraju tražiti bolju opciju od one koje imaju. Postoje kvalitetniji golmani od Ramsdalea, kao i stoperi od Gabriela ili napadači od Jesusa, međutim Arsenal je potrošio već ozbiljan novac i na svakoj poziciji imaju dovoljno dobrog igrača da ne moraju pod hitno trošiti još novaca kako bi doveli boljeg. Radi se o ekipi koja je ozbiljan kandidat za sam vrh tablice.

Igrači koje ćemo spomenuti u ovom članku nisu nužno igrači koji će transformirati igru Arsenala, niti bi oni morali biti prvotimci. Međutim, kako će se Arsenal boriti na nekoliko frontova, pa tako i onom europskom u Ligi prvaka (nakon 7 godina izbivanja), širina klupe je potrebna. S obzirom na glasine o potencijalnom odlasku Thomasa Parteya i posudbi Fabia Vieire, kao metu tražimo jeftinog veznjaka koji bi mogao biti engleskim riječnikom “jack of all trades”. Također je uzeto u obzir i da Jorginhu ističe ugovor na ljeto iduće godine što otvara dodatno vrata za nekoga od ovih igrača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Besplatna opcija

Iako je i popularni Fabrizio Romano objavio kako je dolazak Daichija Kamade u Milan riješena stvar, talijanski klub je ipak odustao od Japanca. Bivši igrač Frankfurta tako i dalje traži klub, a ako Arsenal želi spustiti nogu s pedale trošenja, Kamada bi mogao biti sjajna opcija.

Kamada je izrazito polivaletan igrač pa smo ga tako u dresu Frankfurta i Japana vidjeli u nekoliko uloga. Igrao je u dvostrukom pivotu, igrao je isturenog veznjaka u formaciji 3-4-2-1, igrao je na oba krila, a igrao je i napadača. U Bundesligi je zabio 9 golova, a upisao je i 6 asistencija.

Kamada u usporedbi s ofenzivnim veznjacima u Ligama petice, Izvor: FB ref

Kada ga uspoređujemo s veznjacima u najboljim europskim ligama kod Kamade možemo vidjeti da je uključen u akcije za gol češće nego li 96% veznjaka. Radi se o igraču koji je poprilično otporan na presing jer se iz njega jednako dobro izvlači kako driblingom tako i progiravanjem. U Frankfurtu je nebrojeno puta pokazao visoki nivo snalažljivosti u uskim prostorima, a njegove kretnje unutar kaznenog prostora podsjećaju malo i na one Gundoganove.

Iako mu do izražaja više dolaze ofenzivni elementi igre, Kamada je poput većine Japanaca igrač ozbiljne radne etike. Kamada je čak u usporedbi s čistim centralnim veznjacima u gornjem domu kada gledamo koliko uspješno oduzima loptu u sredini terena i koliko efikasno zaustavlja protivnički dribling. U globalu se radi o korisnom igraču kada treba reagirati na izgubljenu loptu, što bi Arsenalu dobro došlo s obzirom da će u većini utakmica oni biti ti koji će držati posjed. Uzeti takvog igrača, kojem rotacijska uloga ne bi bila problem, bez plaćanja odštete se doima kao solidan posao.

Povoljna opcija

Manuelu Locatelliju je tek 25 godina te kada pričamo o njemu tada pričamo i o spomenutom kontekstu odlaska Jorginha nakon ove sezone. Locatelli je igrač koji tijekom ove sezone može biti rotacijska opcija, a onda kroz godine Arsenal može graditi na njemu. Ono atraktivno kod Locatellija je cijena jer bi ga Juventus navodno pustio za 25 milijuna eura,

Iako graf ne izgleda pretjerano impresivno, posljedica toga je i općenito Juventusova igra te filozofija Maxa Allegrija. Locatelli i dalje ima sve predispozicije da bude vrhunski razigravač kao što je bio u Sassuolu pod De Zerbijem. S obzirom da Artetin nogomet ima sličnosti i s onim De Zerbija, Locatelli bi se vjerojatno lakše uklopio u takav stil nego li što se trenutno uklapa u onaj Allegrijev.

Locatelli u usporedbi s drugim veznjacima u Ligama petice, Izvor: FB ref

Neke Locatellijeve brojke su i dalje na jako visokoj razini. I dalje radi jako solidan defenzivni posao, pogotovo u smislu pozicioniranje, no i njegova sposobnost zaustavljanja protivničkog driblinga te općenito oduzimanja lopte je poprilično impresivna.

Locatelli kod Allegrija ima više dodira s loptom u vlastitih 16 metara nego li velika većina veznjaka u Europi te se ustvari često od njega traži da dugom loptom ili promjenom strane pokrene akciju iz te pozicije. To i dalje radi bolje nego li nekih 80% veznjaka Europe, no limitiran je samo na to.

Arteta bi mogao otključati njegove sposobnosti iz Sassuola kada je bio u top 2% veznjaka po broju progresivnih dodavanja, u top 10% po broju sudjelovanja u akcijama za pogodak te kada je upisivao sedam puta više progresivnih nošenja lopte po utakmici nego li to radi sada u Juventusu. Locatelli nije zaboravio igrati nogomet, samo mu treba bolje okruženje od onog Juventusovog.

Mlada opcija

Victor Hugo je nešto drugačiji odabir od ova dva navedena do sada iz više razloga. Radi se o 19-godišnjaku iz Brazila bez iskustva igranja u Europi kojem je prirodno igrati ofenzivnog veznjaka i koji nema defenzivnih sklonosti.

U usporedbi s veznjacima iz najboljih 8 liga nakon top 5 liga Europe, Hugo pokazuje da je izuzetan dribler, da je konstantno uključen u akcije za gol te da redovito traži riskantna proigravanja loptama u prostor.

Victor Hugo u usporedbi s veznjacima u 8 najvećih liga van Liga petice, Izvor: FB ref

Hugo doduše nije neka “desetka” koja se boji kontakta već se u takvim uskim prostorima osjeća komotno te se na račun svoje snage, brzine i tehničke sposobnosti jako dobro izvlači iz takvih situacija i stvara višak. Radi se zaigranom i nepredvidivom, no izrazito samouvjerenom igraču koji pored sposobnosti driblinga i dodavanja ima i jako solidan udarac te inteligentno prepoznaje situacije u kretanjima bez lopte.

Mladi Brazilac će vrlo vjerojatno u nekom trenutku put Europe, a u ovako popunjenom Arsenalu možda ne bi bilo loše učiti od starijih i razvijati se u ozbiljnog “playmakera”. Ne zaboravimo i da prisustvo Martinellija i Jesusa može biti od ozbiljne pomoći.

Komentari

Povezano