Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Idealna pojačanja za Chelsea

Od kada je Todd Boehly preuzeo Chelsea, u klubu iz Londona nije niti malo dosadno. Prošle sezone su uložena značajna financijska sredstva te je doveden veliki broj igrača, većinom mladih koji su nedokazani na velikoj pozornici. Dosta igrača je plaćeno više od njihove stvarne vrijednosti pa rezultati nisu pratili ulaganja; Chelsea je prošlu sezonu završio na 12. mjestu u prvenstvu i nije osvojen niti jedan trofej.

Chelsea je sezonu završio s prevelikim kadrom te su „Plavi“ počeli s čistkom u klubu koja će trajati cijelo ljeto. Trener za novu sezonu će biti Mauricio Pochettino. Argentinac je u prošlosti gajio igru u 4-2-3-1 strukturi te se očekuje da će tako Chelsea igrati u budućnosti. Ako Chelsea želi biti konkurentan iduće sezone, potrebna su značajna pojačanja u momčadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

GDJE SE CHELSEA TREBA POJAČATI?

Édouard Mendy je napustio Chelsea te je momčad ostala bez zamjenskog golmana. Kepa Arrizabalaga je trenutno prvi vratar kluba. Upitno je koliko su u klubu zadovoljni s Kepom kao prvim vratarom i mladim Gabrielom Sloninom kao njegovom zamjenom. S obzirom na veće probleme na drugim pozicijama, vratarsko pitanje je niže na listi prioriteta te je moguće da će se investiranje u golmane odgoditi za iduću sezonu.

Chelsea je u obrani kvalitetno pokriven. Desni bek je Reece James te je njegova zamjena novopridošlica Malo Gusto. Na lijevom beku konkuriraju Ben Chilwell i Marc Cucurella. Na stoperskim pozicijama postoje dva lijevaka (Benoît Badiashile, Levi Colwill) i tri dešnjaka (Thiago Silva, Wesley Fofana, Trevoh Chalobah) te Chelsea nema potrebe pojačavati se u obrani.

Pochettinova momčad ima velikih problema u sredini terena. U posljednjih 6 mjeseci su prodani Mateo Kovačić, Jorginho i N’Golo Kanté. Od seniorskih igrača na poziciji zadnjih veznih trenutno imaju samo Enza Fernándeza te je potrebno na tržištu pronaći barem jednog (vjerojatno 2) zadnja vezna koja mogu igrati uz Argentinca. Pochettino je kroz karijeru preferirao da u tandemu zadnjih veznih ima jednog nogometaša koji je kreator te jednog koji je defenzivno odgovoran. Enzo je igrač koji posjeduje kvalitetu u igri prema naprijed te mu je potreban suigrač u sredini terena kako bi mu „čuvao leđa“. Iz ovih razloga, Chelsea bi trebao dovesti defenzivno odgovornog zadnjeg veznog.

Na poziciji lijevog krila je Chelsea dobro pokriven te će se za mjesto u prvoj postavi boriti Raheem Sterling i Mykhaylo Mudryk. Novopridošlica Christopher Nkunku bi trebao igrati iza napadača te će na toj poziciji još konkurirati Conor Gallagher. S obzirom na to da će Hakim Ziyech vjerojatno otići iz kluba, Chelsea na poziciji desnog krila može računati samo na Nonija Maduekea. Pochettino je u prošlosti na desnom krilu preferirao igrače čija je primarna uloga ulazak prema sredini te proigravanje suigrača (Eriksen u Spursima, Messi u PSG-u). Ulascima desnog krila u sredinu bi se također otvorio prostor za Jamesa koji bi imao mogućnost otići visoko i priključiti se napadu. Madueke je odličan dribler, ali nije elitan u razigravanju suigrača te će Chelsea biti primoran na tržištu pronaći igrača koji će igrati na desnom krilu.

Klub je krajem lipnja doveo Nicolasa Jacksona iz Villarreala za 37 milijuna eura. 22-godišnji Senegalac bi trebao biti druga opcija u vrhu napada te je mjesto prve „devetke“ još otvoreno. U medijima je nekoliko puta objavljeno da Romelu Lukaku nema volju igrati za Chelsea te da želi ostati u Interu. Kada tome dodamo i vjerojatni odlazak Aubameyanga, Chelsea bi trebao razmisliti i o dovođenju novog centralnog napadača.

Summa summarum, Chelsea bi trebao razmisliti o dovođenju zadnjeg veznog, desnog krila i centralnog napadača.

ZADNJI VEZNI: Exequiel Palacios

Moisés Caicedo je velika želja Chelseaja za popunjavanje ove pozicije, ali Brighton želi pozamašnu svotu novca za svog nogometaša. Exequiel Palacios se nameće kao idealna jeftinija alternativa koja može pojačati vezni red Chelsea. Palacios je 24-godišnji Argentinac koji igra na poziciji zadnjeg veznog u Bayer Leverkusenu. Unatoč tome što nije fizički impozantan, Palacios je jedan od najboljih veznjaka u Europi što se tiče obrambene faze igre te brojke to pokazuju; prema podacima FBrefa, Palacios je među 2% najboljih veznjaka u ligama Petice po zbroju oduzetih i presječenih lopti po utakmici. Osim odlične igre u obrani, Palacios je stabilan u posjedu te tehnički potkovan da igra na najvišem nivou. Argentincu ističe ugovor za dvije sezone. Pridodamo li i tome da po Transfermarktu vrijedi 23 milijuna eura, Chelsea u njemu može pronaći kvalitetno, a realtivno jeftino rješenje za poziciju zadnjeg veznog.

Statistika Palaciosa u usporedbi s drugim veznjacima u Ligama petice, Izvor: FBref

DESNO KRILO: Julian Brandt

Nominalno ofenzivni vezni, 28-godišnjak iz Borussije Dortmund može igrati i desno krilo te ima sve karakteristike koje Pochettino zahtjeva od te pozicije. Brandt je ove sezone odigrao 29 utakmica u Bundesligi te postigao 9 i asistirao za 8 pogodaka. Nijemac je odličan „playmaker“ te prema podacima FBrefa spada u 10% najboljih ofenzivnih veznih i krila liga Petice po broju ključnih dodavanja i očekivanih asistencija (xA) po utakmici. Osim što može asistirati i sam postizati pogotke, Brandt je također kvalitetan izvođač prekida. Veznjak Borussije Dortmund trenutno vrijedi 40 milijuna eura te bi bio idealna zamjena za Masona Mounta koji je London zamijenio Manchesterom. Julianova uloga bi u ovoj momčadi Chelsea bila veoma slična Eriksenovoj u Tottenhamu za vrijeme vladavine Pochettina kada je Danac igrao na desnom krilu.

Statistika Brandta u usporedbi s drugim krilima i ofenzivnim veznima u Ligama petice, Izvor: FBref

CENTRALNI NAPADAČ: Terem Moffi

Terem Moffi je 24-godišnji Nigerijac koji igra centralnog napadača za Nicu. Posljednje tri sezone je igrao u Ligue 1 u kojoj je postigao 40 pogodaka. Moffi je visok 188 centimetara te ga krasi ekstremna snaga i brzina. Ljevonogi napadač ima kvalitetan dribling iz kojega često sam sebi kreira prilike za udarac. Podaci FBrefa potvrđuju njegove kvalitete; Moffi spada u 11% napadača u ligama Petice po broju golova, broju uspješnih driblinga i  broju uspješnih driblinga iz kojih igrač upućuje udarac. Transfermarkt njegovu vrijednost procjenjuje na 20 milijuna eura te bi Chelsea u Moffiju mogao pronaći sve ono što nisu dobili od Lukakua.

Statistika Moffija u usporedbi s drugim napadačima u Ligama petice, Izvor: FBref

Uz sva predložena pojačanja, ovako bi momčad Chelsea izgledala iduće sezone:

Komentari

Povezano