Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Idealna pojačanja za Liverpool

Nakon sezone u kojoj ne samo da nisu osvojili niti jedan trofej, već se nisu niti kvalificirali za Ligu prvaka, Liverpool je odlučio promijeniti paradigmu. Doduše, da promjena je započeta još krajem prošle sezone kada je Jurgen Klopp sustav igre polako pretvarao u onaj koji smo vidjeli od Cityja, Brightona, Arsenala i Barcelone.

U formaciji 3-2-2-3 gdje Trent Alexander-Arnold igra uz Fabinha je Liverpool ušao u formu u kojoj je u konačnici čak i zaprijetio toj 4. poziciji na tablici, iako se dobrim dijelom sezone činilo sigurnim da do nje neće doći. Niz od 11 utakmica bez poraza ipak nije bio dovoljan te je Liverpool ostao na 4 boda iza Newcastlea, no Klopp je izgleda zadovoljan s dobivenom formulom na kraju sezone, a to dokazuju i realizirani transferi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je Liverpool napravio do sada

Dolaskom Alexisa Mac Allistera i Dominika Szoboszlaija je postalo evidentno kako će Liverpool pokušati replicirati formaciju i stil Cityja i Brightona. Navedeni dvojac bi trebao funkcionirati u principu kao Ilkay Gundogan i Kevin de Bruyne unutar box midfielda.

Jedina dilema u ovoj formaciji je hoćemo li u prvih 11 gledati Darwina Nuneza ili Codyja Gakpa. S obzirom na različiti set sposobnosti ova dva igrača, taj odabir će vjerojatno uvelike ovisiti o protivniku.

Pogled na ovu formaciju sugerira da su Liverpoolu potrebna još dva igrača kako bi dovršili slagalicu. Jedan bi trebao biti stoper koji bi ili zamijenio ili se rotirao s Robertsonom na poziciji lijevog braniča u zadnjoj trojki, dok bi drugi trebao biti vezni igrač defenzivnih sklonosti koji bi zamijenio Fabinha.

S obzirom na pojačane priče o odlasku Fabinha, ali i Jordana Hendersona u Saudijsku Arabiju, dolazak šestice bi vrlo lako mogao postati prioritet. Ukoliko su istinite priče i o ponudama od 40 milijuna eura za Fabinha te 10 za Hendersona, Liverpool bi samo od prodaje tih igrača mogao namiriti jednu od svojih želja.

Tko su idealna pojačanja?

Romeo Lavia

Na poziciji koju sada drži Fabinho bi najbolje rješenje bio Southamptonov Romeo Lavia. Iako je Lavia devetnaestogodišnjak koji ima samo jednu sezonu Premiershipa u svojim nogama, radi se o igraču koji je nakon golmana Gavina Bazunua, njihove legende Jamesa Warda-Prowsea te beka Kylea Walkera-Petersa, sakupio najviše minuta za Southampton prošle sezone.

Lavia se u tom periodu pokazao kao izuzetno sposoban defenzivni igrač koji se po broju uspješno oduzetih lopti te presječenih dodavanja nalazi iznad prosjeka lige. Dodatni plus je njegov voljni moment te motorika na temelju kojih se redovito pozicionira izuzetno dobro u odnosu na procjenjenu putanju lopte. Po broju blokiranih udaraca i dodavanja, Lavia se nalazi u top 4% veznjaka u ligama petice. Koliko su njegove pravovremene defenzivne reakcije od značaja govori i podatak da je u top 6% veznjaka po broju defenzivnih akcija koje se pretvore u pogodak za njegovu ekipu.

Lavia u usporedbi s drugim veznjacima u Ligama petice, Izvor: FB ref

Mladi Belgijac nije samo defenzivna mašina, već je i jako solidan s loptom u nogama. Njegov postotak uspješnosti dodavanja je na dobrih 86.2% što ga je činilo najpreciznijim dodavačem u klubu, a s obzirom na godine je pokazao da zna izabrati pravo rješenje pod pritiskom protivnika kada se treba riješiti lopte.

Lavia je za svoje godine pokazao i zavidnu sposobnost te samopouzdanje prilikom nošenja lopte, odnosno driblinga, te se nemali put izvukao iz nezgodnih situacija upravo na račun toga. Međutim, njegova ponekad pretjerana zaigranost, koja se zna dogoditi i prilikom forsiranja nekih težih dodavanja, je znala uzrokovati gubitak lopte u opasnim zonama te je znalo koštati Southampton i pogotka. Detalj je to na kojem bi Klopp morao raditi ukoliko do transfera dođe. Osim te mane, ona očita je i skok igra pa je tako Lavia gotovo pa potpuno neefikasan u zračnim duelima.

Za pretpostaviti je kako će Southampton za Laviu tražiti iznos od 40 do 50 milijuna eura što za devetnaestogodišnjaka iz kluba u Championshipu djeluje puno, međutim Lavia se doima kao generacijski talent te je gotovo sigurno da će ga netko drugi kupiti ukoliko Liverpool to ne napravi sada.

Florentino Luis

Alternativa za Laviu je stariji i vrlo vjerojatno skuplji zadnji vezni Benfice, Florentino Luis. Iako su mnogi očekivali da Luis neće držati istu razinu igre odlaskom Enza Fernandeza u Chelsea, Luis se ipak dokazao u portugalskoj ligi kao elitni zadnji vezni.

Pogled na njegove brojke je impresivan, a najviše se ističe broj presječenih dodavanja. Ako uz lige petice uvrstimo još i portugalsku ligu, onda možemo vidjeti kako niti jedan veznjak u tim ligama nije imao više presječenih dodavanja unutar 90 minuta. Uz to što je Luis prvi u toj kategoriji, nalazi se i među top 4% veznjaka po broju uspješnih startova, odnosno oduzetih lopti.

Florentino Luis u usporedbi s drugm veznjacima u top 8 liga Europe, Izvor: FB ref

Svi oni defenzivni parametri o kojima razmišljate kada želite opisati idealnog zadnjeg veznog su na najvišoj mogućoj razini kod Luisa, a istovremeno je i jako uspješan duel igrač u zraku s visokih 61% osvojenih zračnih duela što ga također svrstava u gornji dom veznjaka u toj kategoriji.

Luis nije samo elitni razarač, već je i jedan od najsigurnijih dodavača Europe. Njegov volumen dodavanja je izrazito visok pa je tako u top 2% veznjaka po broju dodanih lopti, a istovremeno je izuzetno precizan te se nalazi u top 4% veznjaka po broju točno dodanih lopti. Njegova dodavanja su doduše rijetko kad ona koja će otključati protivničke obrane ili koja će biti ključna za ofenzivnu akciju, ali velikom većinom jesu progresivna te njima traži rješenja na krilnim pozicijama.

Foto: @pranav_m28

Za razliku od Lavie, Luis nema tendenciju driblingom se izvlačiti iz teških situacija te općenito jako rijetko vodi loptu prema naprijed. Od njega se jednostavno ne može očekivati da će vođenjem lopte probiti liniju presinga ili da će iskoristiti prazan prostor za trk prema naprijed, već će se u većini slučajeva odlučiti na dodavanje. Ako mu negdje treba tražiti manu, onda je to taj izostanak progresivnog kretanja s loptom u nogama.

Onaj veći problem kod Luisa je iznos koji traži Benfica. Luis ima ugovor koji ga veže za portugalski klub do ljeta 2027., a otkupna klauzula je na visokih 120 milijuna eura. Neki navodi govore da je Benfica spremna pristati i na manji iznos, no poznavajući njihova poslovanja, teško je očekivati da će cijena pasti ispod 100 milijuna. Zbog toga se kupovina 4 godine mlađeg i dvostruko, pa čak i trostruko jeftinijeg Lavie čini racionalnijom opcijom.

Piero Hincapie

Iako je Andrew Robertson pokazao da može jako solidno odraditi posao kao lijevi stoper u formaciji s tri igrača u zadnjoj liniji, Liverpool bi ipak trebao kupiti igrača kojem je to u potpunosti prirodna pozicija, ali i zbog nešto užeg izbora igrača općenito na stoperskim pozicijama. Jedna od opcija je Leverkusenov Piero Hincapie.

Hincapie je bio standardan u obrani Leverkusena i to upravo na poziciji na kojoj se u novom Liverpoolovom sustavu nalazi Robertson. Ovaj lijevonogi stoper još nije gotov proizvod, ali ima sve predispozicije da to postane pod paskom Jurgena Kloppa.

Radi se o stoperu koji je među vodećima u Europi po broju uspješno oduzetih lopti, a posebno se ta uspješnost ističe unutar druge trećine terena. Njegovi startovi, bilo kada obrana stoji visoko, bilo kada brani tranziciju po izgubljenoj lopti, su rijetko kada promašeni što je kvaliteta koja bi ovom Liverpoolu jako dobro došla.

Ono što može predstavljati problem je činjenica da Hincapie nije leteća tvrđava. Sa 182 centimetara visine Hincapie gubi puno više zračnih duela od prosječnog stopera u najboljim ligama što znači da bi odgovornost za takve situacije i dalje trebali preuzimat Van Dijk i Konate, no to ionako moraju raditi i sada s Robertsonom pored sebe.

Hincapie u usporedbi s ostalim stoperima u Ligama petice, Izvor: FB ref

Veliki plus kod Hincapieja je što je jako sposoban u iznošenju lopte driblingom. Tek nekolicina stopera u Europi ima više proboja u protivničku trećinu ili pak u protivnički kazneni prostor nego li Hincapie te njegov trk naprijed može biti jednako opasan i koristan poput onih Gvardiolovih koje smo viđali i na Svjetskom prvenstvu. Dapače, Hincapie to radi puno češće od Joška.

Međutim, kada ga već uspoređujemo s Joškom, treba reći da se radi o igraču čiji su i volumen i postotak preciznih lopti ipak na osjetno nižoj razini. I dok nema nikakvih problema kada upućuje kratka dodavanja, ona koja putuju desetak metara ili više su često problematična i trebao bi inzistirati manje na njima dok na istima ne poradi. Za njegove usluge bi Liverpool trebao platiti oko 35 milijuna eura.

Levi Colwill

Ime koje se zadnjih nekoliko dana snažno povezuje s Liverpoolom je Levi Colwill. Mladi stoper iz Southamptona, koji se priključio Chesleajevoj školi s 9 godina, je zapeo za oko poznavateljima nogometa u Engleskoj još u sezoni 21/22 kada je s 18 godina bio standardan u obrani Huddersfield Towna, no prošle sezone je na posudbi u Brightonu doživio ozbiljan rast renomea.

Iako njegove brojke mogu biti varljive jer se radi o uzroku od tek 17 odigranih utakmica, Colwill je impresionirao De Zerbija, ali i većinu engleske nogometne javnosti s prikazanim. Ukoliko bi se nastavio razvijati u ovom smjeru, Colwill bi mogao postati ozbiljan engleski stoper čije karakteristike odgovaraju upravo onim modernim stoperima kakve primjerice traži Manchester City.

Unutar tih prošlosezonskih brojki možemo vidjeti da Colwill radi potpuno drugačije stvari na terenu od onih koje radi gore navedeni Hincapie. Za razliku od njega, Colwill je izuzetno dobar dodavač koji nema nikakvih problema niti dodati prvom do sebe, niti poslati dugu loptu na krilo ili napadača. U samom je europskom vrhu po broju dodavanja po utakmici što je doduše i razumljivo s obzirom na to da igra u Brightonu, a i njegov postotak preciznosti je na jako zadovoljavajućoj razini za jednog dvadesetogodišnjaka.

Colwill u usporedbi s ostalim stoperima u Ligama petice, Izvor: FB ref

Colwill je uz potencijal da postane elitni build-up branič pokazao i strahovitu moć u skok igri. Gledajući koliko je uspješan u tom segmentu igre, možemo vidjeti da je njegova skok igra usporediva s onom Thiaga Silve, Virgila van Dijka ili Raphaela Varanea, redom igrača koji osvajaju nekih 7 do 8 duela u zraku na 10 pokušanih.

Sirova defenzivna statistika u koju su uključene oduzete lopte, presječena dodavanja, blokirani udarci ili čišćenja iz kaznenog prostora, radi jako protiv Colwilla. Međutim, treba biti oprezan prilikom te analize jer Brightonov sistem igre u principu nikada nije niti zahtjevao od Colwilla da pumpa te defenzivne brojke jer je Brighton taj koji u većini utakmica diktira tempo. Te brojke su niske i kod igrača kao što su Ruben Dias, Virgil van Dijk, Matthijs de Ligt pa to ne znači da se radi o lošim stoperima.

Očiti problem kod ovog transfera je cijena. Chelsea ima nekoliko rješenja u obrani, ali to ne znači da će se tek tako riješiti ozbiljno talentiranog igrača. Brighton je navodno već pokušao zadržati Colwilla trajno, no ponudu od 30 milijuna funti je Chelsea glatko odbio. Colwill je navodno navijač Liverpoola te je odrastao na pričama o Stevenu Gerrardu, no teško je za očekivati da će mladi igrač postavljati u ovom slučaju neke ultimatume, pogotovo ako mu u Chelseaju ponude konkretnu ulogu u budućnosti. Koliko bi Chelsea naplatio Liverpoolu za potencijalni transfer i radi li se uopće o igraču koji je na prodaju za sada još nije poznato.

Komentari

Povezano