Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Idealna pojačanja za Napoli

U nogometu ništa nije vječno, a Napoli to jako dobro zna. Zapravo, momčad i navijači ne smiju misliti da nakon osvajanja Scudetta nakon 33 godine mogu sjediti i odmarati se, nogomet ide dalje i kada jedna sezona završi.

No, sezona 2023/24 za Napoli nije počela najbolje, jer su 2 od 3 arhitekata prošlogodišnjeg čuda pozdravila De Laurentiisov klub. I sportski direktor Cristiano Giuntoli i trener Luciano Spalletti više nisu dio Napolijevog projekta, a prvi je čak završio kod najvećeg rivala, Juventusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče tržišta, za sada je potvrđen samo Kimov transfer u münchenski Bayern, dok za Victora Osimhena ima mnogo pretendenta, no napuljski predsjednik za transfer nigerijskog napadača traži cifru od oko 200 milijuna eura.

Trenutno izgleda da je Napoli napravio korak unazad u odnosu na prošlu godinu sa sportske i organizacijske strane, ali podsjetimo se da su se prije godinu dana događale iste stvari, pogotovo nakon oproštaja Lorenza Insignea, Driesa Mertensa, Kalidoua Koulibalyja i Fabiana Ruíza, a svi znamo kako je ova sezona završila. Pa, pričekajmo vidjeti što će se dogoditi! No, kako bi se u svemu tome Napoli trebao ponašati na tržištu? Što treba momčadi?

Prije svega potrebno je iskustvo

Ova momčad je većim dijelom sezone pokazala veliki kontinuitet, ali je pokazala i određeno neiskustvo u ključnim trenucima. Sjetimo se samo 3 poraza od Milana, od kojih dva bolna u Ligi prvaka, u kojima se vidjelo neiskustvo. Primjer je i utakmica sa Salernitanom gdje je Napoli mogao osvojiti Scudetto pred svojim navijačima, a koja je završila remijem. Evidentno je da ova momčad pod pritiskom ima malih poteškoća i svakako bi igrači vičniji snalaženju u ovakvim situacijama pomogli mlađim igračima da budu smireniji.

Imena ovakvog kalibra su prije svega potrebna u sredini terena i obrani, u veznom redu zanimljivo ime bi mogao biti Adrien Rabiot, s obzirom da mu je istjecao ugovor. Ipak, izgleda da će igrač na kraju produžiti ugovor s Juventusom. Francuz bi se dobro uklopio u Napoli kao ”osmica” s fizikalnošću, a donio bi i prijetnju pred protivničkim vratima, kao i iskustvo s obzirom na godine u PSG-u, Juventusu i u francuskoj reprezentaciji.

Igrač sličnih karakteristika mogao bi biti Marcel Sabitzer, koji u Manchester Unitedu nije postigao željene rezultate. No, s obzirom na dosadašnju naviku igranja u važnim klubovima, prvo u münchenskom Bayernu i spomenutom Unitedu, Austrijanac bi mogao biti dio koji nedostaje Rudiju Garciji, koji je postao novi trener Napolija.

Statistike u Serie 2022/23; izvor: Kickest

I u obrani ima nekoliko imena, a najzanimljivija su ona Nikole Milenkovića, koji je u prošlosti često bio blizu prelaska u Napulj, te Giorgia Scalvinija iz Atalante. Drugi je mlađi, čini se da ima više prostora za rast i nije slučajno da ima procijenjenu vrijednost od oko 50 milijuna eura, iznos jednak onome koji će Napoli zaraditi od prodaje Kima.

No, čini se da Aurelio De Laurentiis nije voljan potrošiti tako važan iznos na braniča, pogotovo vrlo mladog i nakon prve prave sezone u Serie A. Dok bi Srbin bio mješavina mladosti i iskustva koja treba Napoliju, na duge staze bi mogao postati i novi vođa obrane Azzurra, jer su se Rrahmani i Juan Jesus, u izostanku Kima pokazali kao nedorasli razini kvalitete korejskog braniča.

Još jedno ime koje se pojavilo i moglo bi biti interesantno je ime Španjolca Robina Le Normanda, igrača Real Sociedada koji se, unatoč 26 godina, čini kao da je u usponu. Potvrđuju to i dobre utakmice tijekom Lige nacija sa Španjolskom.

U napadu sve ovisi o Osimhenu

Ako Osimhen napusti Napoli, tada bi klub imao stvarno značajan budžet za potrošiti za napadača. A jedno od najzanimljivijih imena, koje smo najavili i za Juventus, mogao bi biti Jonathan David iz Lillea, koji među mladim napadačima djeluje vrlo perspektivno, a koji u zadnje 3 sezone ima sve veći broj golova.

Statistike Jonathana Davida od sezone 2020/21 do danas, izvor: transfermarkt

Još jedno ime na koje bi se Napoli mogao fokusirati u slučaju prodaje Osimhena je Loïs Openda iz Lensa, ime koje se povezivalo s Milanom u prošlosti. Napadač rođen 2000. godine, koji je prošle sezone zabio 24 gola u 41 nastupu, praktički identično kao David.

Ako, pak, Osimhen ne ode, Napoliju bi trebala zamjena s njegovim karakteristikama, jer se Napoli bez njega silno namučio. Dovoljno je vidjeti dvostruki izazov u Ligi prvaka protiv Milana gdje u prvoj utakmici bez njega Napoli nije uspio na najbolji način iskoristiti svoju igru. Jeftina imena sa sličnim karakteristima teško je naći, ali zanimljive ideje bi mogle biti Duván Zapata, koji je već bio u Napoliju ali nije ostavio lijepa sjećanja, ili Fiorentinin Christian Kouamè. Prvi bi donio i iskustvo, s obzirom na utakmice odigrane s Atalantom po Europi i utakmice s kolumbijskom reprezentacijom. Drugi je pak napadač koji se voli kretati po terenu i nije klasična “devetka”, ali je pokazao da ima podcijenjene i zanimljive karakteristike, te bi možda mogao oduševiti u pravom kontekstu.

Napoli u cjelini je taj koji se najmanje mora pojačati, s obzirom na postignute rezultate i kvalitetu momčadi, ali prije svega mora raditi na dubini i pronaći prave zamjene. Jer momčad je vrlo jaka, ali zamjene, posebno u obrani i veznom redu, nisu na razini startera.

Komentari

Povezano