Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Ima li tenis budućnost?

Nepune dvije godine prošle su otkad se prvi član “velike trojke” umirovio. Roger Federer od tenisa se oprostio na Laver kupu 2022. godine. Pitanje je vremena kada će se Rafael Nadal umiroviti s obzirom na sve probleme s ozljedama koje ima, a ni Novak Đoković u 2024. ne bilježi dobre rezultate. Bliži se kraj svibnja, a nema nijednu titulu.

Đokovića nije najpametnije otpisivati s obzirom na to da je to igrač za kojeg se opravdano može smatrati da je najbolji tenisač svih vremena. Međutim, dominaciji skorog 37-godišnjaka brzo dolazi kraj. Preuzimanje “baklje” očekuje se od Carlosa Alcaraza i Jannika Sinnera, no i njih dvojica u ranoj fazi svojih karijera imaju probleme kakve velika trojka nije imala, a to su brojne ozljede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kojoj je fazi tenis?

Ako Španjolac i Talijan ne srede probleme s ozljedama tenis bi mogao ući u fazu u kakvoj je bio prije pojave Federera. Kraj 1990-ih i početak 2000-ih obilježile su velike promjene na broju jedan. U tom razdoblju čak 18 igrača je barem jedan tjedan boravila na prvom mjestu ATP ljestvice. Osim Federera, isticao se Pete Sampras dok su ostali boravili kraće vrijeme. Samo jedan od njih je došao do vrha tenisa bez osvajanja Grand Slama. To je bio Marcelo Ríos. Jedini ekvivalent toga u današnjem tenisu mogao je biti Casper Ruud koji je imao tu priliku na US Openu 2022. gdje je bio poen (meč lopta Sinnera protiv Alcaraza) udaljen od pozicije broj jedan.

Svaku tenisku eru obilježava dominacija barem jednog tenisača. Samo je kraj 90-ih i početak nultih donio česte obrate. Tek je dolazak Lleytona Hewitta na vrh prekinuo učestale promjene. Nešto slično bi se moglo dogoditi i ove godine nakon Roland Garrosa. Đoković je trenutno 1090 bodova ispred Sinnera koji u Francuskoj brani tek drugo kolo. Ako bi Đoković osvojio Genevu koja bi mu donijela 250 bodova, prednost bi narasla na 1340. To znači da bi Đoković morao doći minimalno do finala kako bi obranio prvo mjesto. Naravno, ako uzmemo u obzir da Sinner ima šanse osvojiti Roland Garros. Trenutna forma više ide u prilog Talijanu te bi se do Wimbledona mogla vidjeti bar jedna promjena na vrhu.

Što je tenis ponudio ove sezone?

Unatoč tome što oni najbolji nisu na željenoj razini ove sezone, tenis i dalje nudi zanimljive priče. Sinner je obilježio rani početak sezone, Alcaraz je unatoč povredama obranio Indian Wells dok su se na scenu vratili izvorni NextGenovci Stefanos Tsitsipas, Alexander Zverev i Andrey Rublev, a i Ruud je napokon došao do titule iznad razine 250.

Vidjeli smo i neka nova lica u završnicama velikih turnira. Finale dva uzastopna Mastersa obilježili su debitanti na toj sceni. Felix Auger-Aliassime zaustavljen je u Madridu dok je Nicolas Jarry izborio finale u Rimu gdje je postao i četvrti Čileanac u povijesti s takvim uspjehom. Zemljana sezona nudi veća iznenađanje padom Nadala te zato u završnicama turnira viđamo igrače koji u doba velike trojke ne bi došli dalje od četvrtfinala.

Što to znači za tenis?

Pojavljivanje novih igrača ne mora nužno biti loša za tenis. Oni koji vole tenis vjerojatno su se zasitili istih tenisača u završnicama. Slično kao što su se u nogometu fanatici zasitili istih četvrtfinala Lige prvaka svake godine. Nova lica daju svježinu tenisu. Daju nadu onim manje dominantnim tenisačima kako mogu dospijeti na najvišu razinu.

Ipak, ako gledamo širu sliku i popularizaciju tenisa, sportu je potrebno ili jedno lice ili rivalstvo. Netflix ekipa prati sezonu Alcaraza te se da zaključiti tko bi mogao biti lice tenisa idućih desetak godina. Oko Španjolca se može graditi i rivalstvo. On i Sinner odigrali su pozamašan broj mečeva na početku karijere te se na račun toga mogu stvarati polemike među pratiteljima kao što su se stvarale oko Fedal rivalstva.

Problem koji se nameće je to što su i Alcaraz i Sinner trenutno skloni ozljedama. Nekoliko puta je Španjolac prošle godine otkazivao turnire zbog zdravstvenih problema. I ove godine se izvrnućem zgloba povukao s turnira u Rio de Janeiru, a s turnira u Rimu se povukao zbog problema s mišićem na desnoj ruci. Sinner, s druge strane, vuče možda i problematičniju ozljedu. Njemu su liječnici savjetovali strogo mirovanje zbog problema s kukom zbog kojeg je otkazao četvrtfinale Madrida, a i čitav turnir u Rimu. Naznake su kako će na Roland Garrosu ipak nastupiti, ali ako se ovakav problem nastavi, teško ćemo gledati rivalstvo ove dvojice tenisača.

Trenutno u tenisu osim ove dvojice tenisača nema igrača koji bi mogli dominirati. Isto tako, nema “televizičnih” i zanimljivih lica koji su ujedno i u samom vrhu svjetskog tenisa. Ben Shelton, iako zanimljiv javnosti još nije ni blizu razine ove dvojice. Alexander Bublik je također karakter koji bi povećao popularnost tenisa. Međutim, i Kazahstanac je daleko od toga da može iz ove pozicije utjecati na daljnji razvoj tenisa.

Znači li to da će tenis gubiti na popularnosti?

Uz sve probleme koje tenis trenutno ima, uvijek će to biti sport koji će se pratiti na svim kontinentima. Uz košarku i nogomet, najpopularniji je globalni sport. U svim sportskim državama na turnirima ćete vidjeti velik broj gledatelja. Svi turniri u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Španjolskoj, a i u SAD-u budu kvalitetno popraćeni.

Za tenis je bitno i da zadrži južnoameričke turnire. Osim što se Južnoamerikanci ponovno pojavljuju na tenisku scenu, njihovi turniri su često oni s najboljom atmosferom. Ne moramo ni otići daleko u prošlost da vidimo koliko oni vole ovaj sport. Mečevi u kojima su sudjelovali Joao Fonseca i Thiago Seyboth Wild u najvećem gradu Brazila ponudili su atmosferu nalik na nogometnu te bi to trebao biti smjer u kojem ide razvoj tenisa, prema Južnoj Americi.

Teniska publika je dovoljna velika. Teniski fanatici i dalje će pratiti sve ono što tenis nudi, od Grand Slamova pa sve do ITF turnira. Bijeli sport će i bez povećanja popularnosti ostati živ, samo je pitanje je li to dovoljno za teniske čelnike.

Komentari

Povezano