Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Isco i priča o iskupljenju

Hrvatska Wikipedija magiju opisuje kao mističnu vještinu kojom se s pomoću manipulacije sviješću i autosugestijom nastoji postići određene rezultate i steći natprirodne moći i sposobnosti. Hrvatski jezični portal ju pak označuje kao bavljenje tajanstvenim, natprirodnim, očaravajućim moćima i silama. U nogometu je pak izraz La Magia, sačuvan za jednog igrača koji je vjerujem svima drag srcu.

Kadgod bih se pronašao u razgovoru vezanom za nogomet i spomene se ime Isco, svi o njemu imaju visoko mišljenje. Savršena tehnika, rijetko viđena nogometna inteligencija i ono nešto što brojke često ne prikazuju. Ono nešto što ga odvaja od većine drugih nogometaša i što vas tjera da gledate utakmice u kojima on igra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo zato je priča o njegovom iskupljenju i ponovnom usponu priča vrijedna pričanja. Isco je pokazao da se nekada isplati otići nekoliko koraka unazad, kako bi se nakon toga otišlo naprijed. Ponovno je došao na razinu koju je nekad pokazivao i ponovno je napast za sve obrane La Lige, a uskoro i za obranu hrvatskog prvaka Dinama.

Na sceni se Isco prvi puta pojavio u Malagi gdje je za šest milijuna eura otišao iz Valencije. Tamo je u 82 utakmice skupio 17 golova i 12 asistencija u ekipi koja je oduševila nogometni svijet. Igrajući sjajan nogomet, Málaga je došla na prag polufinala Lige prvaka.

No, u uzvratnoj utakmici s Borussijom Dortmund su s dva gola u sudačkoj nadoknadi ispali u četvrtfinalu Lige prvaka. Taj poraz je označio i kraj zlatne ere malog andaluzijskog kluba koji je nakon toga polako, ali sigurno krenuo propadati sve do treće lige gdje su i sada. Isco je pak, napravio iskorak te je za 30 milijuna eura postao novi igrač Real Madrida.

Tamo je Isco sudjelovao u osvajanju pet Liga prvaka i tri La Lige. Posebno je impresivan bio u sezonama 2016/2017 i 2017/2018 kada je briljirao i za reprezentaciju Španjolske u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Nakon toga je uslijedio neobjašnjivi pad koji je rezultirao ispadanjem iz bilo kakve rotacije.

Isco je unatoč bogatom trofejnom kabinetu, Real Madrid napustio s gorkim okusom. U posljednje dvije sezone u Madridu, Isco je započeo u samo 11 utakmica. U potpunosti je ispao iz fizičke forme i dobio je etiketu neradnika i neispunjenog talenta.

Isco se stoga odlučio vratiti u Andaluziju u kojoj je i postao prepoznatljivo ime u nogometnom svijetu. Otišao je u Sevillu gdje ga je čekao Julen Lopetegui. Trener s kojim je imao dobru suradnju u španjolskoj reprezentaciji.

No, i ta epizoda je završila s gorčinom. Lopetegui je brzo zaradio otkaz, a Isco se navodno gadno posvađao sa sportskim direktorom Monchijem. Krajem zimskog prijelaznog roka Isco je trebao prijeći u Union Berlin, ali je to u konačnici propalo. Tako je Španjolac nakon svega ostao bez kluba.

Imao je Isco bogate ponude iz Saudijske Arabije, ali se nije odlučio za taj potez. Htio je ostati u Španjolskoj i podići razinu fizičke i mentalne spreme. To se ispostavilo kao sjajna odluka koja se isplaćuje ove sezone.

Ovog ljeta se priključio drugom klubu iz Seville, Real Betisu. Tamo ga je čekao još jedan trener s kojim je ranije radio, Manuel Pellegrini. Čileanac je radio s Iscom u Malagi te je bio uvjeren kako ga može vratiti na najvišu razini. Ispostavilo se da je Pellegrini bio u pravu.

Rijetko tko je dijelio Pellegrinijevo mišljenje kada se na ljeto pojavila vijest da Isco odlazi u Betis. Ovo je Iscu bila posljednja šansa za nogomet na ozbiljnoj razini. Još jedna propala avantura bi gotovo sigurno značila odlazak u Saudijsku Arabiju, MLS ili nešto slično. Tu je šansu itekako iskoristio.

Isco se vratio u formu koju je nekoć pokazivao u Real Madridu. U tekućoj sezoni za Betis ima najviše asistencija, ključnih i progresivnih dodavanja. Isco je ove jeseni kreirao čak 55 šansi za suigrače, najviše od svih nogometaša La Ligi. Uz to, je vodeći u ligi u ključnim dodavanjima te je pri vrhu lige kada gledamo broj driblinga po utakmici.

Što se tiče same postavke igre, Isco se ustalio na poziciji desetke u Pellegrinijevoj 4-2-3-1 formaciji. Pellegrini je odlučio dati Iscu potpunu slobodu u fazi napada što Isco koristi za izvlačenje na lijevo krilo. Tamo kombinira s Ayoze Pérezom koji u paru s Iscom još veća napast za protivničke obrane.

Čileanac na klupi Betisa je od Isca uspio izvući i sudjelovanje u obrani. Naravno, Isco nikada neće obavljati obrambene dužnosti na najvišoj razini, ali više ga se barem ne mora sakrivati.

Možda i najimpresivnija statistika krije se iza broja 1411. Naime, to je broj minuta koje je Isco ove sezone odigrao u ligi. Već sada je odigrao više minuta nego u bilo kojoj sezoni od 2017./2018.

Za igrača koji nije odigrao nijednu utakmicu od studenog 2022. do kolovoza 2023. ovo je ogromno postignuće. Igrača koji je godinama imao nekoliko kilograma viška i koji je u većini utakmica izgledao nemotivirano. Igrača koji je otpisan kao talent koji nikada neće u potpunosti ispuniti ono što se od njega očekuje.

Isco se usprotivio tom narativu te je jedna od najljepših priča ove sezone. Idući korak na njegovom putu iskupljenja je ponovni poziv u reprezentaciju. Ako Isco nastavi s ovom formom, neće biti čudno ako ga budemo gledali na Europskom prvenstvu.

Vrlo lako se može dogoditi da Isca osim u dvomeču Betisa i Dinamo, vidimo i u dvoboju s Hrvatskom na Europskom prvenstvu. No, jedno je sigurno, Isco je ove jeseni svima pokazao da u njegovim nogama i dalje itekako ima magije. Uostalom, nisu mu suigrači u Real Madridu bez razloga nadjenuli nadimak La Magia.

Komentari