Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Ivan Nevistić: Vratarski život

Krajem siječnja 2021. Ivan Nevistić je u transferu vrijednom tri milijuna eura iz Rijeke prešao u Dinamo. To je sve do danas ostao uvjerljivo najveći iznos koji je neki klub u HNL-u izdvojio za vratara. Zanimljivo, bio je to jedan od najprometnijih zimskih prijelaznih rokova u Dinamu. Na Maksimir su te zime došli još Marko Bulat, Marijan Čabraja, Dario Špikić i Stefan Ristovski te je potrošeno oko 10 milijuna eura.

Blizu Nevistićevom transferu dolazi Dominik Kotarski za kojeg je Gorica Ajaxu isplatila milijun eura. No, to je specifičan slučaj jer je Gorica kupila Kotarskog, koji je sezonu ranije kod njih bio na posudbi, samo kako bi ga dan kasnije prodala PAOK-u za dva milijuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi idući na toj listi je vratar kojeg je Nevistić trebao zamijeniti, Dominik Livaković koji je iz Zagreba doveden za 600 tisuća eura. Kada je Nevistić došao u zimu 2021., očekivao se skori odlazak Livakovića u čije će cipele uskočiti jedan od najboljih vratara lige. Na papiru, idealan plan.

No, nije se sve odvilo onako kako je Nevistić planirao. Livaković je ostao u Dinamu sezonu dulje pa je vratar rođen u Đakovu poslan na jednogodišnju posudbu u Lokomotivu. Nakon sezone na Kajzerici, Nevistić se vratio u Dinamo s nadom kako je ovo sezona u kojoj će postati prvi vratar Dinama.

Ipak, Livaković je ponovno ostao u Dinamu što je značilo da za Nevistića nema mjesta. Ovoga puta nije pronađena posudba što je značilo najgoru moguću opciju za vratara. Sjedenje na klupi. Nevistić je svoju priliku dočekao nakon što je Livaković ovoga ljeta napustio klub i otišao u Fenerbahçe.

Prije utakmice sa Spartom Prag u Maksimiru, Nevistić je u godinu dana branio samo u polurevijalnoj Kup utakmici protiv Borinca iz Jarmine te u 34. kolu kada je Dinamo s 4:0 dobio Šibenik. To je definitivno premali broj utakmica za bilo kojeg igrača koji treba ostati u formi. A pogotovo za vratara.

Nevistićeva sezona započela je prvom utakmicom playoffa Europske lige između Dinama i Sparte Prag. Dinamo je slavio 3:1 u utakmici gdje je jedini gol gostiju pao iz kaznenog udarca. Uslijedila je utakmica protiv Rijeke koju je Dinamo dobio 2:1. Gol za Rijeku pao je u 90. minuti nakon nesretnog odbijanca gdje Nevistić nije mogao ništa.

To nas dovodi do uzvratne utakmice protiv Sparte gdje je sve krenulo po krivu. U predstavi koja nas je podsjetila na stari Dinamo Sparta je slavila 4:1 i poslala Dinamo u Konferencijsku ligu. Nevistić je imao nekoliko lošijih reakcija te je označen kao jedan od glavnih krivaca za ispadanje.

Kada je Nevistić tek stao na gol, bilo je nemoguće očekivati kako će odmah biti na staroj razini. Ono što mu je bilo potrebno je vrijeme i povjerenje. Nešto što Nevistić nije dobio.

Nakon što je na Opus Areni kod drugog pogotka primio gol u svoj kut, sve se više krenulo potencirati kako Dinamo ima “problem” na poziciji vratara. Shodno tome, Nevistić je svakom utakmicom umjesto sve bolje, izgledao sve uplašenije.

Problemi su kulminirali utakmicom protiv Ballkanija koju je Dinamo izgubio 2:0. Nevistić je kod oba gola mogao nešto bolje reagirati te se uklopio u sveukupno očajnu predstavu Dinama. To je rezultiralo raspletom da je u utakmici protiv Istre 1961 na vrata stao Danijel Zagorac.

Unatoč tomu što je Sergej Jakirović nakon te utakmice izjavio kako je Nevistić i dalje “broj 1”, bilo je jasno kako i on polako gubi povjerenje u Nevistića. Vratio se Nevistić na gol u dva poraza od Gorice i Viktorije Plzeň. Nakon tih poraza, kriza u Dinamu bila je na vrhuncu, a Jakirović se odlučio za povratak Zagorca na gol.

Kako je vrijeme odmicalo, postalo je sve jasnije kako je Zagorac nova Dinamova jedinica. Tako je nakon desetak utakmica Nevistić ponovno vraćen na klupu. U samo dva mjeseca Nevistić je prošao put od klupe do prvog vratara i nazad.

Sve što je Nevistić trebao nakon što je stao na gol Dinama je vrijeme. Vrijeme kako bi ponovno uhvatio formu i pokazao zašto je Dinamo te 2021. izdvojio na njega toliko novaca. Nažalost po njega, Nevistić to nije dobio. Dinamova kriza se svalila na njegova leđa i vraćen je na klupu. Sada je njegova karijera u Dinamu gotovo sigurno završena.

S ljudske strane je lako razumjeti Jakirovića koji je tražio pobjedničku formulu. Unatoč tome, ostaje žal za Nevistićem koji je sigurno bolji od onoga što je pokazao. Koji je idući korak Nevistićevoj karijeri ostaje za vidjeti. Jedno je zato sigurno: najteža vrsta života u nogometnoj karijeri je vratarski život.

Komentari

Povezano