Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Jakirović je naučio svoju lekciju

Dinamo je na svoj europski put prošle sezone krenuo krajem srpnja, kada je u drugom pretkolu Lige prvaka uvjerljivo prošao Astanu. Iduća faza donijela je AEK, a nakon minimalnog poraza u prvoj utakmici Dinamo je otputovao na uzvrat u Atenu, gdje je do druge minute sudačke nadoknade imao rezultat koji ga vodi dalje. Međutim, u osam minuta primio je dva gola te završio u kvalifikacijama za Europa ligu.

Tamo ih je dočekala praška Sparta, a Dinamo je u prvom susretu tog dvomeča na domaćem terenu slavio s 3:1. Uslijedio je uzvrat u Pragu, gdje je Dinamo primio gol već u drugoj minuti, a onda i drugi u 24. minuti. Sparta je na kraju slavila s 4:1 te tako poslala momčad Sergeja Jakirovića u treći razred europskog natjecanja – Konferencijsku ligu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skupina s Viktorijom Plzeň, Astanom i Ballkanijem činila se kao poprilično lak zadatak što se tiče prolaska, no nije sve išlo tako glatko. Dinamo je gubio od Ballkanija i u dva navrata Viktorije, te kao druga momčad skupine prošao u nokaut fazu gdje ih je dočekao Real Betis. Španjolski klub bio je favorit u tom dvomeču, ali je na kraju u dvije utakmice uputio svega pet udaraca u okvir te je Dinamo zasluženo prošao u osminu finala.

Idući protivnik bio je PAOK, a Dinamo je u taj susret ušao u vrlo dobroj formi te je u deset utakmica proljetnog dijela sezone upisao šest pobjeda, tri remija i samo jedan poraz – onaj na otvaranju protiv Lokomotive. Modri su rezultatom 2:0 svladali PAOK na Maksimiru, čime su ponovno ostvarili lijepu prednost pred uzvrat, a grčka momčad je u prvom susretu ostala bez udarca u okvir.

Između te dvije utakmice svladali su Slaven Belupo u prvenstvu, a onda je uslijedio drugi dio dvomeča u kojem je Dinamo doživio pravi debakl. Iako je do 27. minute na semaforu stajao rezultat 0:0, već na samom početku utakmice bilo je jasno kako je PAOK puno opasniji nego u prvom dvoboju. Do kraja prvog poluvremena Dinamo je gubio 3:0 te je podbacio u svim segmentima igre.

Jakirović nije imao rezervni plan kako okrenuti stvari na svoj mlin, a PAOK je na kraju slavio s visokih 5:1 i izbacio Dinamo iz Europe, koji je tako po drugi put prosuo veliku prednost iz prve utakmice.

Ove sezone stvari su znatno drugačije

Dinamo je u prvoj utakmici playoffa Lige prvaka na Maksimiru pobijedio Qarabağ s 3:0 i ponovno imao veliku prednost uoči uzvrata. Iako rezultat sugerira uvjerljivu i laku pobjedu, ona je bila sve samo ne to. Qarabağ je u prvoj utakmici pokazao kako je ozbiljna momčad, uputio 18 udaraca, imao više dodira u protivničkom kaznenom prostoru te stvorio nekolicinu izrazitih prilika. Dinamo je preživio njihove nalete uz sjajnog Ivana Nevistića na vratima, a Jakirović je promjenom formacije u drugom poluvremenu potpuno preokrenuo utakmicu.

Sustav s trojicom braniča u posljednjoj liniji pokazao se još krajem prošle sezone kao sustav na koji se Jakirović može osloniti. Nakon što mu je u prvoj utakmici upravo to donijelo pozitivan rezultat, u uzvratu protiv Qarabağa odlučio se od prve minute krenuti s takvom postavkom.

Zbog ozljede Stefana Ristovskog, sastav je doživio neke sitne preinake. Njegovo mjesto desnog stopera pokrio je Ronaël Pierre-Gabriel, poziciju desnog wing-backa zauzeo je Marko Pjaca, dok je lijevu stranu držao Takuya Ogiwara. Ostatak momčadi bio je očekivan, pa su tako preostala dva braniča bila Kévin Théophile-Catherine i Samy Mmaee, trojac u veznoj liniji ostao je isti u vidu Josipa Mišića, Petra Sučića i Martina Baturine, dok su u vrhu napada bili Bruno Petković i Sandro Kulenović.

Ključno je bilo to što je Jakirović znao da se ne smije povući u vlastiti kazneni prostor u krilo svom vrataru kao protiv PAOK-a i Sparte prošle sezone. Tako je i bilo.

Za razliku od prvog susreta, Dinamo je sada puno bolje kontrolirao međuprostore. Qarabag je upravo u tim zonama radio najveće probleme u prvoj utakmici, pogotovo preko svoje lijeve strane napada, odnosno desne strane Dinamove obrane. Dinamo je taj dio u drugoj utakmici odlično zatvorio. Pierre-Gabriel kao desni stoper bio je vrlo mobilan i često iskakao na igrača u međuliniji, Sučić je puno bolje pokrivao prostor između vezne i obrambene linije, dok je Pjaca odigrao znatno bolju utakmicu u obrambenoj fazi nego u prvom dvoboju.

Qarabag je svoj napad započeo iz zadnje linije. Lijevo krilo Abdellah Zoubir (označen crnim krugom) izvukao se na svoju polovicu kako bi primio loptu, a Pierre-Gabriel (označen žutom zvjezdicom) je s pozicije stopera iskočio na njega sve do centra. Čim je on napravio kretnju prema naprijed, Sučić (označen žutim krugom) je krenuo u povratni trk kako bi ispratio i zatvorio Yassinea Benziju (označen crnom strelicom) u međuprostoru, dok je Pjaca čuvao lijevog beka.

Igrači Qarabaga su, čim bi primili loptu, bili pod pritiskom, a kako je Dinamo dobro kontrolirao međuprostore, morali su se osloniti na centaršuteve s bočnih pozicija gdje nisu bili toliko opasni. Uputili su 29 centaršuteva, od čega je tek pet bilo točnih, naspram 13 iz prve utakmice. Takve situacije je Théophile-Catherine vrlo dobro rješavao pa je završio utakmicu s devet otklonjenih opasnosti.

Sučić je odradio velik dio posla u zatvaranju međulinije, pa je kroz utakmicu ušao u 14 duela na tlu i pritom osvojio njih osam, imao pet oduzetih lopti, a u isto vrijeme je bio opasan u izlascima prema naprijed. Prostor od kud je prijetila najveća opasnost na Maksimiru sada je bio vrlo dobro iskontroliran, ali Qarabag je kroz prvo poluvrijeme Dinamu radio probleme na suprotnoj strani gdje su bili Ogiwara i Mmaee.

Upravo tamo je dosta curilo, a Qarabag je dubinskim loptama između beka i stopera u nekoliko navrata bio opasan. Doduše, imali su znatno manje izrazitih prilika nego u prvom susretu, dok je Dinamo iz dva udaraca u okvir postigao dva gola. Zapravo, stvari su već nakon nešto više od pola sata igre praktički bile riješene. Tada je u 32. minuti Pjaca majstorski pogodio lijevom nogom suprotni kut, a Dinamo je na predah otišao s ukupno četiri gola prednosti.

Jakirović je na poluvremenu u svlačionici ostavio Ogiwaru, koji je, kao i Mmaee, imao žuti karton uslijed kašnjenja u obrambenoj fazi. U igru je ušao Maxime Bernauer koji je stao na poziciju desnog stopera, dok je na lijevu bočnu poziciju preselio Pierre-Gabriel. Qarabağ je u svojim dolascima naprijed, kao i u prvom susretu, ostavljao puno prostora iza svojih leđa, a Dinamo je to iskoristio te definitivno otklonio sve dvojbe oko prolaska u 53. minuti. Tada je Bernauer dao sjajnu okomitu loptu za Sučića nakon čijeg udarca je lopta završila u mreži autogolom Matheusa Silve za konačnih 2:0.

Foto: Screenshot (X: Qarabag)

Nije problem pogriješiti, problem je iznova ponavljati istu grešku

Dinamovi igrači osjetili su suparnika u prvom susretu, a Jakirović i njegov stožer izvrsno su analizirali utakmicu te odlično pripremili momčad za uzvrat. Zatvorili su zone odakle je prijetila najveća opasnost i limitirali Qarabag koji nije stvorio tako izrazite prilike, dok je Dinamo svoje izlaske prema naprijed pretvorio u pogotke.

Svatko od nas je svjestan kako je puno bolje i bezbolnije naučiti nešto iz tuđih grešaka. Međutim, realnost je da ljudi najčešće nešto nauče i izvuku pouku iz toga tek kada sami prožive određenu situaciju.

Kako se ista greška ne bi ponovila, potrebno je što objektivnije sagledati i analizirati prethodnu situaciju, a upravo to je napravio Jakirović. Naučio je na svojim greškama iz prethodne sezone, kada je u dva navrata prosuo vodstvo iz prve utakmice. Okosnica momčadi ostala je nepromijenjena, te su ovog puta znali kako se ponašati u takvoj situaciji.

To je rezultiralo plasmanom u najelitnije europsko natjecanje, što podrazumijeva ogromnu financijsku injekciju od 40-ak milijuna eura. Samim time, Dinamo nije primoran prodavati svoje ključne igrače, što znači da se može nadati solidnom rezultatu u Ligi prvaka te da konkurenti u HNL-u neće imati priliku kakvu su imali prošle sezone.

Komentari

Povezano