Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Jakirovićeva dilema

Kao prvo želim naglasiti da sam trener Rijeke i to je najbitnija stvar u cijeloj priči. Pripremamo se za novu sezonu, čeka nas puno izazova i na to smo isključivo trenutno koncentrirani, rekao je Sergej Jakirović, trener Rijeke. Ja sam uvijek dostupan medijima i tu su neke moje izjave možda pomalo izvučene iz konteksta jer vidim da se dosta piše o tome. Izjavio sam ono što sam i prije nekoliko godina govorio i kao što ću uvijek reći, izbornički posao je nešto što je čast za svakog trenera da se spominje u tom kontekstu. Isto tako i ovoga puta sam u medijima istaknuo da sam u Rijeci zadovoljan, da se ovdje dobro osjećam i nastavljamo zacrtanim putem. S obzirom na razne natpise želio sam se javno očitovati i reći da na čelu Rijeke krećem u novu sezonu.”

Jučerašnja je ovo izjava trenera Rijeke Sergeja Jakirovića za službenu stranicu HNK Rijeke, otprilike tjedan dana nakon što su u javnost izašle prve informacije o tome kako je Nogometni savez BiH zainteresiran za dovođenje mostarskog stručnjaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krajem lipnja, delegacija NSBiH potegnula je iz Sarajeva do Kranjske Gore, u kojoj se pripremaju nogometaši Rijeke, kako bi i osobno obavila razgovore sa Sergejom Jakirovićem, prepoznavši bivšeg trenera Sesveta, Gorice, Maribora i mostarskog Zrinjskog kao idealnog kandidata za neidealnu situaciju u kojoj se nalazi njihova seniorska reprezentacija. Podsjetimo, nakon poraza od Luksemburga u kvalifikacijama za Euro 2024, Faruk Hadžibegić je napustio klupu Zmajeva. Sergej Jakirović, koji inače nema poteškoća s javnim istupima i medijskom komunikacijom što se može vidjeti i iz njegovog redovitog komuniciranja putem Instagram profila, tada je u odnosu na gornju izjavu, ipak zborio nešto drukčije.

Ja sam jedan od kandidata za selektora BiH kao i prije tri godine. Imao sam jedan informativni razgovor s njihovim predstavnicima, čisto da li me to zanima i vidim li u svemu tome sebe. Rekao bih da me zanima, ali malo je to komplicirano. Potpisao sam ugovor s Rijekom 1. prosinca koji vrijedi do kraja sezone 2025. Trebalo bi se puno stvari poklopiti da bih otišao iz Rijeke. Već sam izjavljivao da je to vrh trenerskog posla, da čovjek ne može birati kad će ta ponuda doći. Sad čekam što će biti, nemam povratnih informacija. Imam klauzulu u ugovoru s Rijekom koja fiksna, ako bilo koji klub dođe i plati taj iznos, ja mogu izaći uz ugovora.”

Ova je precizno citirana izjava u kasnijim danima bila ponešto parafrazirana ili uvlačena u neki novi kontekst, no reakcije s obje strane spektra bile su snažne.

BiH mediji i javnost natjecali su se u hvalospjevima za trenera Rijeke, vidjevši ga kao novi spas na klupi reprezentacije koju muče loši rezultati, ali i duboka društvena, religijska i etnička podijeljenost. Dovoljno je spomenuti kako Izvršni odbor NSBiH ima petnaestero predstavnika koji se biraju po etničkom ključu, za svaki konstitutivni narod – Bošnjake, Hrvate i Srbe. 10 članova bira se iz Nogometnog saveza BiH, kojeg sačinjavaju pripadnici Bošnjaka i Hrvata, a 5 članova bira se iz Fudbalskog saveza RS, kojeg sačinjavaju pripadnici Srba. Izvršni odbor NSBiH donosi odluke u slučaju da je najmanje 12 članova prisutno, a za izbor većine prijašnjih izbornika odluke se uglavnom nisu donosile jednoglasno, osim u slučaju prijašnjeg izbornika Faruka Hadžibegića koji je izabran s apsolutnom većinom. Indicije kažu kako je jednoglasna odluka bila i da se Sergeju Jakiroviću ponudi izbornički posao, s obzirom da su njegov karakter, oštrinu i ozbiljnost prepoznali kao “novog Ćiru” i nekog tko može svojom energijom i radom premostiti probleme koji more BiH, a to pokazuje i njegova izjava:

“Drago mi je zato što ljude i narod ne možete prevariti. Narod gleda što radiš i sigurno da je to jedan kompliment, naročito u državi kao što je Bosna i Hercegovina.”

S druge strane, navijači Rijeke ostali su razočarani činjenicom da trener njihove ekipe nije instantno odbio mogućnost odlaska s klupe, već su njegovu izjavu procijenili kao koketiranje i sjedenje na dvije stolice te ostali pomalo razočarani i izgubili povjerenje. Nedostatak medijske reakcije s Rijekine strane, ne po prvi puta u sličnim situacijama koje iziskuju javno obraćanje, samo je unio dodatan nemir među riječku publiku, a moguće i među same igrače koji su, iako u zatvorenom okruženju slovenskog alpskog resorta, zasigurno u dosluhu sa svim informacijama koje kruže. Nova sezona kuca na vrata, apetiti riječkih navijača su ponovno narasli, jer se po prvi puta još od Matjaža Keka, stvorila simbioza publike s trenerom i ekipom na terenu, a plan za budućnost je jasan i transparentan te se provodi iz riječi u djela.

Sergej Jakirović dobio je slobodne ruke stvaranja nove Rijeke

Predsjednik Rijeke Damir Mišković u posljednjih 10 godina svake godine, najavljujući novu sezonu, izjavljuje kako je cilj Rijeke biti u vrhu hrvatskog nogometa, izboriti Europu i doći čim dalje u Kupu. Pomalo su to nejasno definirani i nekvantificirani ciljevi kojima se predsjednik uglavnom ograđuje od neuspjeha, iako je Rijeka u razdoblju od 2013. do 2019. bila jedina ekipa koja je ugrožavala, i ugrozila, Dinamovu dominaciju. Od 2019. do danas, promjenom vlasničke strukture i smanjenjem budžeta, Rijeka više nije završavala na drugom mjestu, publika je smanjila očekivanja, a posebno razočaranje bio je prošlosezonski jesenski dio u kojem je Rijeka završila na 9. mjestu tablice i brojnim promjenama trenera, igrača pod palicom sportskog direktora Roberta Palikuće praktički kompromitirala cijelu sezonu.

Kad je na klupu sjeo Sergej Jakirović, trener koji voli izazove i spasilačke misije, dobio je slobodne ruke predsjednika i uprave kluba da napravi rezove koje smatra potrebnima. Čistka u svlačionici, postavljanje novih pravila, ozbiljnost, profesionalizam i rad su se vratili na rujevički travnjak, a Rijeka je u proljetnom dijelu prvenstva zaigrala puno bolje i berbom bodova u konačnici stigla do četvrtog mjesta te novog nastupa u Europi, nadoknadivši minus u čije sustizanje nisu vjerovali niti najoptimističniji pojedinci.

Rođeni vođa i taktički talentirani trener Rijeke nametnuo se kao vodeća točka “nove Rijeke”, a nakon što su mu na ljeto dovedeni praktički svi igrači koje je želio, unutar realnih financijskih okvira kluba, navijači Rijeke očekivali su odriješitiju reakciju, navikli na nedvosmislenosti izjava svojeg trenera. Ovog puta, Sergej Jakirović odlučio se za političku korektnost, očito zaintrigiran činjenicom da bi mogao sjediti na klupi reprezentacije, pa i time da bi za njega Rijeci mogla biti plaćena – odšteta.

Sergej Jakirović očijukanjem s pozicijom izbornika BiH izgubio je dio povjerenja navijača Rijeke, no u konačnici je donio dobru odluku, ma kojim god motivima (karijernim ili financijskim) bio vođen. Biti izbornik reprezentacije posao je koji ima nešto drukčiju dinamiku nego li biti trener kluba. Igrače izbornici u trenažnom procesu viđaju 3 do 4 puta godišnje i tada ih u kratkom roku moraju pripremiti za nekoliko utakmica u kratkom roku, a vremena za uigravanje je malo. Posao se svodi na praćenje napretka i razvoja igrača u njihovim klubovima i pokušavanju uspostavljanja kostura i okvira unutar kojeg će se manjim varijacijama uspjeti postići željeni rezultat. Scenarij je to u kojem Jakirović nema potpunu kontrolu i moć nad promjenama, što je situacija kakvu on zasigurno ne bi preferirao, ma koliko god imao “kompleks” spasitelja.

Također, povratak poslu u klubovima nakon vođenja reprezentacije za velik se broj izbornika reprezentacija pokazuje problematičnim. Pogledom na trenutni popis izbornika reprezentacija u Europi, vidljivo je kako je 39 od 55 izbornika na svojim pozicijama više od 1 godine, što je i logično jer izbornički posao nudi veću stabilnost nego li onaj klupski. No, izuzev Serhiya Rebrova, Domenica Tedesca, Ralfa Rangnicka i Hansija Flicka, većina izbornika europskih reprezentacija se već godinama ne bavi klupskim nogometom i na tržištu već postaju prepoznatljivi kao reprezentativni, a ne klupski treneri. Iz takve se situacije teže vratiti klupskom nogometu, čega je Jakirović u smislu razvoja buduće karijere vjerojatno i sam svjestan.

Neki bi mogli reći kako bi trenutak za preuzimanje BiH bio idealan. Reprezentacija se, realno, neće plasirati na Euro 2024 s obzirom na zaostatak od 7 bodova za Slovačkom nakon 4 kola, već je objektivnije da bi Jakirović imao dovoljno vremena pripremiti plan za Svjetsko prvenstvo 2026. godine. Na to će se natjecanje po prvi puta plasirati 48 reprezentacija, što bi BiH dalo nadu da se mogu plasirati na svoje drugo veliko natjecanje od samostalnosti. No s druge strane, situacija je u BiH reprezentaciji izuzetno nestabilna, igrački kadar uz iznimku veterana Džeke i Pjanića upitne je kvalitete, što bi čak i za spasioca Jakirovića mogao biti preveliki zalogaj.

Uz to, Rijeka je, ma koliko god u ovom trenutku bila posloženija u odnosu na isto razdoblje prije godine dana, i dalje daleko od borbe za naslov prvaka s Dinamom, a pitanje je i koliko može konkurirati Hajduku u konkurenciji s Osijekom. To može biti razlog zašto je Jakirović preispitivao svoje profesionalne motive, s obzirom na to da njegove ambicije nemaju plafon.

Ipak, u konačnici je Jakirović prelomio i potvrdio da ostaje na klupi Rijeke, 16 dana prije početka nove sezone i dolaska novog prvoligaša Rudeša na Rujevicu. S kakvim će kadrom dočekati kraj kolovoza i hoće li proći europske prepreke, upitno je. No Jakirović mora biti svjestan da uživa privilegiju kakvu nisu uživali niti Bišćan, Rožman, Tomić, Tadić, Budicin ili Cosmi – neograničeno povjerenje predsjednika Miškovića i navijača kluba. Iako poljuljano, to povjerenje je u ovom trenutku bilo mudrije ne iznevjeriti.

Komentari

Povezano