Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Jannik Sinner: Najbolji na svijetu

Jannik Sinner je izborio svoje prvo Grand Slam finale. Na putu prema polufinalnoj pobjedi nad Novakom Đokovićem na Australian Openu nije bilo kreveljenja, razgovora s publikom, urlikanja na trenere, kidanja majica već samo beskompromisno čerupanje loptica koje ispuštaju jedinstven zvuk kada ju on udari, pogađanje kuteva i apsolutna dominacija nad vladarom tog turnira.

U tekstu iz listopada prošle godine sam u jednom odlomku naglasio kako je njegov napredak itekako vidljiv te je plod postupnog nadodavanja arsenala, ali mu je još uvijek nedostajala tzv. “statement” pobjeda na Grand Slamu. Pobjeda protiv nekog iz društva trojice najboljih jer, nemojmo se zavaravati, ogromna je razlika između razine tenisa kojeg pokazuje elita na čelu s Đokovićem, Carlosom Alcarazom, Daniilom Medvedevom i Sinnerom u odnosu na ostatak društva koji povremeno bljesne, ali bez konstante.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon tog teksta je Sinner dva puta pobjeđivao Đokovića u završnici sezone, jednom u grupnoj fazi ATP Finala u Torinu i jednom u polufinalu Davis Cupa. Ti su mečevi bili izrazito tijesni, naročito ovaj u Davis Cupu u kojem je Sinner spasio tri vezane meč lopte koje bi Srbiji donijele plasman u finale natjecanja, no na kraju je Italija otišla do samog kraja. Za ”Azzurre” je to bio drugi naslov u Davis Cupu nakon što su prvi osvojili 1976. godine.

Ipak, mečevi na tri dobivena seta su potpuno drukčija vrsta izazova, a teže od pobjeđivanja Novaka Đokovića na Australian Openu je vjerojatno samo pobjeđivanje Rafaela Nadala na Roland Garrosu. E pa, Sinner, ne samo da je pobijedio najuspješnijeg tenisača u povijesti Grand Slamova s 24 trofeja, već ga je apsolutno izdominirao na način na koji odavno nitko nije.

Kako je trenutno najbolji tenisač na svijetu još jednom svladao Đokovića?

Kako najlakše i laicima objasniti što je Sinner jučer napravio? Možda bi najjednostavnije bilo reći da je Đoković smatran jednim od, ako ne i najboljim returnerom svih vremena, a talijanski tenisač mu nije ponudio niti jednu jedinu break priliku u cijelom meču. Koliko je taj podatak lud sam po sebi, govori činjenica da je time ispisana povijest jer je to prvi Grand Slam meč u Đokovićevoj karijeri koji je kompletiran do kraja, a da ga je srpski tenisač okončao bez iznuđene break lopte. Prvi od njih 417.

Sinner je imao učinak od 83% osvojenih poena nakon ubačenog prvog servisa te 63% poena na drugom servisu, dok je Đoković osvajao tek 67% poena nakon ubačenog prvog i svega 46% nakon drugog servisa. Pokazatelj je to njegove dominacije i na servisu i u izmjenama, a treba istaknuti i kako je Sinner prisilio Đokovića na 26 pogrešaka, čak 15 više u odnosu na broj prisiljenih pogrešaka na koje je Novak prisilio Talijana.

Prvi servis je nerijetko pokušavao smjestiti ”prema vani”, dok se na drugom servisu u gotovo 60% slučajeva odlučivao na servis u tijelo. Od početka je vršio pritisak dubokim returnom pod noge srpskom tenisaču koji u nekolicini navrata, apsolutno nesvojstveno njemu, jednostavno nije imao odgovor na to.

Od samog početka meča, 22-godišnjak je djelovao smirenije, koncentriranije i opasnije na prijemu servisa. Njegove loptice su imale dubinu, pogađale su crte i kuteve i iako nije imao mnogobrojne winnere, apsolutno je kontrolirao dvoboj. S druge strane, Đoković se jednostavno nije pojavio na meču tijekom prva dva seta o čemu svjedoči podatak o nevjerojatnih 29 neprisiljenih pogrešaka i samo tri osvojena gema u tom razdoblju.

Ipak, iako je Sinner bio uvjerljivo bolji tenisač na terenu, ne vjerujem da je postojala ijedna osoba koja je na bilo koji način gledala meč, a da je smatrala kako će to završiti s ekspresnih 3-0 i da Đoković neće zadati udarac koliko god u tim trenutcima izgledao nemoćno. Naravno, Novak je u trećem setu povećao intenzitet, servirao je izrazito dobro, smanjio je broj pogrešaka, a njegovi udarci su postajali precizniji i snažniji, ali svejedno nije bio ni blizu oduzimanja servisa četvrtom tenisaču svijeta.

U “trinaestoj igri” trećeg seta je Sinner došao do meč lopte na 6:5, dobro je krenuo u izgradnju poena, ali ruka se ipak malo stegnula i loptica nakon udarca forehandom ostaje na vrhu mreže i Đoković je izbjegao “metak”. U konačnici je prvi tenisač svijeta bolje odigrao u završnici tiebreaka te je postao prvi tenisač koji je osvojio set protiv Sinnera na ovogodišnjem Australian Openu čime je prekinuo njegov niz od 17 uzastopno osvojenih setova.

Sjeo je Jannik na klupu, tek lagano bacio bocu na pod i krenuo u novi set. Tek tada je to postao ispit zrelosti. Njemu se u prošlosti zamjerao nedostatak izdržljivosti što se na primjer moglo vidjeti u četvrtfinalu Wimbledona 2022. godine kada je imao vodstvo od 2-0 u setovima protiv Novaka, ali je na kraju sljedeća tri seta glatko izgubio te je poražen s 3-2.

Ovog puta tome nije bio slučaj jer Sinner je sada spreman za najveće domete. Noge nisu bile problem, glava je ostala smirena, ostao je čvrst u izmjenama s osnovne linije, a spremnost je pokazao kod 40-0 za Đokovića pri svom vodstvu od 2:1 kada je Novak odlično skratio lopticu, ali ju on uspijeva stići i prebaciti ju dijagonalno i nisko preko mreže što njegov protivnik nije uspio stići. Započelo je to seriju od pet uzastopno osvojenih poena vrijednih odlučujućeg breaka na meču.

Nakon fenomenalnog forehand winnera kojim je kapitalizirao drugu meč loptu, samo je podignuo ruke u zrak uz osmijeh koji je morao izaći na vidjelo nakon pobjede kojom je sada svima dokazao da je on stigao i da polako postaje lovina, a ne lovac. Đoković je potrčao prema mreži, pokazao mu palac gore i čestitao na pobjedi kojom je prekinut njegov nevjerojatni niz od 33 uzastopne pobjede na Australian Openu koji je trajao od 2018. godine i zaboravljenog Hyeon Chunga koji ga je tada u osmini finala svladao s 3-0 u setovima. Ispisao je povijest i tako što je postao prvi tenisač koji je pobijedio Novaka u polufinalu Australian Opena nakon što je dosad bio na omjeru od 10-0 i u polufinalu i u finalu prvog Grand Slama sezone.

I dok je god istina da je Đoković odigrao jedan od najlošijih mečeva na Grand Slamu u posljednje vrijeme i da Sinner nije morao izvlačiti ono najbolje iz sebe, jednako je tako činjenica da je Sinner dosegnuo nivo u kojem je njegov “pod”, odnosno njegovo najgore moguće izdanje, jako visoko što je potvrdio i ovaj meč u kojem nije bilo straha od toga da bi moglo doći do nekog drastičnog pada u igri.

Miris prve Grand Slam titule

Sinnerova dominacija i rutinska pobjeda nad Đokovićem je ujedno i pokazatelj za sve druge da on nije vanzemaljac i da se može pobijediti na najvećoj pozornici što je pokazao i Carlos Alcaraz u finalu prošlogodišnjeg Wimbledona. Stoga bi ova Sinnerova pobjeda mogla označiti početak ere u kojoj Đoković više nije uvjerljivi favorit za osvajanje Grand Slam turnira.

Po prvi put nakon 2005. godine i finala između Marata Safina i Lleytona Hewitta, u finalu Australian Opena nećemo gledati niti jednog od “Velike trojice” jer će se Sinneru u nedjelju suprotstaviti Daniil Medvedev. Zanimljivo je da će to biti njihovo peto međusobno finale u posljednja 52 tjedna te je svaki bio na tvrdoj podlozi. Rus u međusobnim mečevima vodi sa 6-3, ali Talijan je slavio u svakom od posljednja tri dvoboja. U finalu Pekinga je slavio u dva tiebreaka, u finalu Beča nakon tri sata sa 7:6 4:6 6:3, dok je u polufinalu ATP Finala bio bolji sa 6:3 6:7 6:1.

Sinner u finalni meč ulazi sa samo jednim izgubljenim setom u šest dosadašnjih dvoboja na ovogodišnjem Australian Openu i svega dva izgubljena servis gema, dok je Medvedev čak dva puta na ovom turniru bio pred ispadanjem, ali je nadoknadio zaostatak od 2-0 u setovima. Jednostruki Grand Slam pobjednik je u drugom kolu bio na pragu ispadanja protiv Emila Ruussuvuorija, dok je u polufinalu preokrenuo dvoboj protiv velikog rivala Alexandera Zvereva.

Medvedev je tako na terenima Australian Opena dosad proveo 20 sati i 33 minute, dok je Sinner bio gotovo punih šest sati manje (14 sati i 44 minute) što je zaista ogromna razlika i zasigurno dodatna prednost za talijanskog predstavnika.

Mnogi će reći da je prekretnica Sinnerove dosadašnje karijere zapravo događaj iz četvrtfinalnog dvoboja prošlogodišnjeg ATP turnira u Pekingu kada je tijekom meča protiv Grigora Dimitrova povratio u kantu za smeće. Od tog trenutka nadalje, Sinner je slavio u 24 od 26 službenih mečeva koje je započeo i odigrao.

Sinner je trenutno u zastrašujućem naletu. Izgubio je samo jedan od posljednjih 10 mečeva protiv tenisača iz TOP 5 pobijedivši pritom Đokovića i Medvedeva po čak tri puta i takav niz vas mora staviti na pijedestal svjetskog tenisa, a sve bi trebao okruniti prvom Grand Slam titulom. Novak i Daniil su upravo oni tenisači čiji mu stilovi igre dosad nisu odgovarali zbog toga što se radi o dva najbolja returnera na Touru koji uvijek izvlače onaj još jedan dodatni udarac iz igrača i do posljednja 3-4 mjeseca Sinner nije imao konkretan odgovor na to što je zorno pokazivao kombinirani omjer od 0-9 protiv njih dvojice. Sada je uz osjetan napredak u igri taj omjer poboljšan na 6-10 s tendencijom dodatnog popravljanja već u nedjeljnom finalu u koje ulazi pun samopouzdanja i kao izraziti favorit usprkos tome što igra protiv tenisača koji je već igrao pet Grand Slam finala i koji ima dvostruko više pobjeda u međusobnim omjerima. Novo normalno za najboljeg tenisača svijeta u ovom trenutku.

Komentari

Povezano