Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Japanac je novi pogodak skauting službe, ali treba li on Dinamu?

Nakon što je izgledno propao transfer Martína Satriana u Dinamo, prvo je pojačanje kluba, još od Maximea Bernauera na samom početku transfernog roka, Japanac Takuro Kaneko koji u Zagreb dolazi na posudbu s opcijom otkupa.

Trenutno najveća transfer saga u Maksimirskoj 128 odvija se oko napadačkih pozicija, konkretno centarfora pošto je Bruno Petković navodno dobio nekoliko financijski atraktivnih ponuda. Ugovor mu istječe krajem sezone, a u medijskim se kuloarima spominje kako za ostanak i produženje ugovora traži određenu povišicu. Je li riječ o kojoj nuli više ili eventualno samo desetak tisuća eura, zapravo nije ni bitno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedini imperativ mora biti da se vodstvo Dinama, kojeg “de facto” čine Dario Šimić, član Uprave za sportska pitanja, (pojednostavljeno: sportski direktor) i trener prve momčadi Igor Bišćan, odluče u kojem smjeru žele ići. Petković je najvažnija karika u rosteru jer je i glavni nositelj kvalitete. Samim time i komandira kakav profil igrača Dinamo kupuje pa je tako zasigurno neizravno utjecao i na dovođenje Kaneka, 25-godišnjeg krila iz japanske prve lige.

Petković se u razdoblju s Dinamom istaknuo kao klasična mantinela sa svojih 192 centimetara visine i izraženom fizičkom konstitucijom. Kao takav, obožava se spuštati niz teren i brzim dodavanjima, ponajviše isprve, ubrzavati igru. Tako igra otkako je pod mandatom Nenada Bjelice došao u Dinamo i to se neće značajno mijenjati. Vjerojatno će na Bišćanov nagovor uzeti pokoji šut više umjesto da doda u kaznenom prostoru, ali većih promjena neće biti, dok napadači poput njega traže specifičan profil od svojih suigrača, s naglaskom na krilne pozicije.

Od neslavnog odlaska Mislava Oršića u Southampton, Dinamo u drugom dijelu sezone nije izgledao jednako opasno kao u prvom kada je klub pod vodstvom Ante Čačića skoro završio neporažen. Nažalost, Dinamo nije osigurao ni doigravanje Europa lige niti prolazak dalje u Ligi prvaka pa ne postoji dobar uzorak utakmica protiv jačih momčadi.

Da se uspio kvalificirati u naredni krug natjecanja, Dinamo bi imao veliki upitnik u vezi svoje taktike. U pobjedi protiv Chelseaja na otvaranju Lige prvaka momčad je do jedinog zgoditka na susretu došla preko kombinacije Petković-Oršić koja je bila kostur dosadašnje Dinamove igre u Europi. Petkovićeva apsolutna dominacija u zračnim duelima u svjetskim razmjerima omogućavala je Oršiću da barem jednom po utakmici dobije priliku izaći sam u trku pred suparničku obranu. To je davalo Dinamu nade u svakom dvoboju protiv dominantnijeg suparnika kako je uvijek mogao računati na Petkovića koji, ako bar ne bude raspoložen u razigravačkoj ulozi, može osvojiti duel protiv bilo kojeg stopera na svijetu.

Takav profil je bio savršen za klub poput Dinama jer za napucati loptu na Petkovića iz vlastitog šesnaesterca ne treba previše glavobolje, a i nije da Dinamo uopće može tražiti veći posjed u srazu s Manchester Cityjem, Chelseajem, Villarrealom i sličnima. Ipak, potrebno je i u tim utakmicama uzeti skalp i poneki bod ako se želi osvariti kakav značajniji uspjeh. Stoga, odlazak Mislava Oršića bio je veliki udarac za Dinamo koji je izgubio važan mehanizam u svojoj igri. Dolaskom japanskog krila taj je problem polovično riješen.

Takuro Kaneko je svoj iskorak u seniorskoj karijeri napravio tek ove sezone koja u Japanu počinje 17. veljače. Postigao je osam golova i upisao četiri asistencije, no valja uzeti u obzir da su čak tri gola postignuta s bijele točke. Ipak, izuzevši penale, Kaneko svejedno ima vrlo dobru produktivnost kojom je srušio osobni rekord za broj golova u ligaškoj sezoni iz 2021. kada je zabio sedam i asistirao za dva. No onaj bitniji dio njegove igre, koji je za razliku od golgeterskog učinka manje ovisan o timskoj postavci i ostalim faktorima, gotovo savršeno odgovara Dinamovim potrebama nakon Oršićevog transfera.

Po objavi medija da je sve dogovoreno između igrača i kluba (nešto što je nedostajalo u sagi oko Satriana), brzo su na internetu počele kolati kompilacije njegovih driblinga. I zaista je Kaneko odličan dribler. Lopta mu se ne odvaja od noge, ima nevjerojatan prvi korak zbog čega se lako rješava suparnika usprkos prosječnoj maksimalnoj brzini, a i ima šaroliki arsenal poteza kojima stvara separaciju.

Ponekad to zna biti “perišićevski” bicikl kojeg iznimno često koristi ako se želi izbaciti na slabiju desnu nogu. Također se ne libi pokušati atraktivno prebaciti loptu preko glave braniča, a koliko je uspješan dovoljno govori da predvodi ligu po broju driblinga – čak 150 u 20 nastupa (moguće je da Japanci ovu statistiku vode nešto drugačije od uobičajenog).

Još jedan dokaz kvalitetne kontrole lopte jesu i njegova dodavanja koja su odmjerena te uglavnom uvijek bira najbolja rješenja zahvaljujući čemu je došao do drugog mjesta u ligi po stvorenim šansama u konkurenciji “veznjaka”. Može promijeniti stranu, odigrati otprve pas iza leđa, ali isto tako ima opasan ubačaj. Uvijek cilja peterac što većinom dovodi do neugodnih čišćenja suparničkih braniča, premda u dosta navrata lopta ne završi u blizini originalne mete, odnosno napadača.

Svakako, Dinamu bi dobro došla bilo kakva prijetnja kroz centaršuteve jer nijedan od trenutna dva startna beka, Robert Ljubičić i Stefan Ristovski, nisu izvanredni kada su u pitanju zračne lopte, a Dinamo bi pomoću njih dodatno mogao eksploatirati Petkovićeve kvalitete i dobiti novo oružje u razbijanju niskih blokova u HNL-u.

Važno je još adresirati Kanekovu igru u obrani kako bi se odmah razjasnila dilema oko toga može li upotpuniti poziciju krilnog beka ili čak defenzivnog beka. Unatoč tome što je na prvi pogled nacrtan kao nominalno desni bek u formaciji 3-4-2-1 Hokkaido Consadole Sappora, Kanekovog dosadašnjeg kluba, to ne može biti drugačije u praksi. Srpski strateg Mihailo Petrović uveo je intrigantnu taktiku koja u potpunosti ovisi o središnjim veznjacima.

Kada se Sapporo povlači u obranu, veznjaci se spuštaju u rang s trojicom izvornih braniča i time popunjavaju prostor po horizontali. Izrazito rijetko zapravo Kaneko bude posljednji vanjski igrač na strani, ponajviše zato što je neučinkovit u takvoj ulozi. Sporo čita igru i uglavnom uvijek kasni s reakcijama, što se očituje i u ofenzivnom dijelu, ali taj je dio pod većinskim utjecajem trenerskih zahtjeva koji traže od Kaneka da bude pozicioniran uz aut liniju i time pruža širinu.

No, zato je izvrstan presing igrač, neumoran je, odigrao je sve dostupne minute u ligi ove sezone, a po broju blokada, presijecanja i povraćenih lopti ponovno se nalazi u vrhu J1 lige. Točno prepoznaje linije za dodavanja, ali mora se reći da njegov obrambeni doprinos uvelike ovisi o uključenosti u timske koordinirane akcije, inače zna “zaspati” i isključiti se iz igre.

Kanekov bi se vertikalni stil trebao odlično nadopuniti s Petkovićem koji žudi za krilom koje može utrčati iza njegovih leđa i napasti prostor nakon što mu proslijedi loptu u “for”. Šuterski je 25-godišnjak isto solidan, pomaže što su mu i lijeva i desna noga jednako upotrebljive, ali ne može se zaključiti da je riječ o najpreciznijem udarcu. Idealna je nadogradnja u usporedbi s Darijom Špikićem i kao partner Petkoviću, no što ako on ode iz Dinama? Ne bi li tada bilo možda bolje prilagoditi sustav igre nogometašima koji već jesu u klubu poput Luke Ivanušeca i Martina Baturina i dovesti im centarfora koji je prije trkač nego teškaš, netko poput Satriana?

Dario Šimić uistinu ima polusvezane ruke jer se, logično, nada zadržati najbolje pojedince, a istovremeno ne može uložiti basnoslovan novac na pojačanja koja bi u tom slučaju sjedila na klupi. Koliko god Dinamo bio financijski moćan, svejedno si ne može priuštiti da plaća dva nogometaša Petkovićeve kvalitete i još za drugog izdvoji pozamašnu svotu novca za odštetu.

Kaneko je navodno doveden samo na posudbu uz mogućnost otkupa vrijednog oko milijun eura što bi bio sjajan posao ako potvrdi svoju kvalitetu iz Japana i vjerojatno najbolje rješenje za Dinamo koji i dalje ne zna kakvi će mu igrači trebati naredne sezone. No ako Zagrepčani žele imati uspješnu godinu, morat će se što prije odlučiti, svakako prije negoli stignu ozbiljne ponude za trojac Josip Šutalo-Ivanušec-Petković jer se na kraju prijelaznog roka teško može naći adekvatna zamjena koja ispunjava apsolutno sve kriterije.

Takuro Kaneko obećavajuća je prinova “novom Dinamu”, ali pitanje je hoće li on u konačnici uopće biti potreban tom “novom Dinamu” čiji se obrisi i dalje ne naziru.

Komentari

Povezano