Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Je li Josip Mišić trebao biti pozvan za završnicu Lige nacija?

Zlatko Dalić je objavio popis za Final Four Lige nacija koji će se održati u Rotterdamu sredinom lipnja, a opet se postavlja isto pitanje – zašto Josip Mišić nije dobio poziv u reprezentaciju?

Prema pogledu na popis, više manje su svi dobili pozive kako se i očekivalo, a javnost uvijek postavlja pitanja zašto je taj dobio poziv, a ne onaj. Iako, Mislav Oršić je dobio tek pretpoziv, a umjesto njega je uskočio Dion Drena Beljo. Možda je Oršić ipak trebao dobiti poziv, a netko drugi pretpoziv s obzirom na to da je baš on jedan od najzaslužnijih za osvajanje brončane medalje na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlatko Dalić je u svojoj izjavi objasnio zašto baš s takvim popisom igrača napada prvi povijesni trofej Hrvatske reprezentacije.

“Popis pokazuje da vjerujemo provjerenom kadru – uz manje korekcije, to je lista igrača koji su osvojili brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu i oni apsolutno zaslužuju naše povjerenje u ovom trenutku. Svjesni smo da na kraju sezone postoji osjetan fizički i psihički zamor, ali pred nama je povijesna prilika osvojiti prvi trofej u povijesti naše reprezentacije te ćemo tijekom ovih tjedan dana priprema pokušati maksimalno osvježiti i pripremiti ekipu kako bi završni turnir odigrala na najvišoj mogućoj razini”.

S obzirom da je u pitanju sama završnica Lige Nacija, a Hrvatska ima velike šanse osvojiti prvi povijesni trofej – sasvim logično razmišljanje.

Josip Mišić i poziv na Final Four Lige nacija

Prije svega na pitanje je li on zaslužio poziv u reprezentaciju? – Da, igra na jako dobroj razini. Prema SofaScoreu je drugi najbolje ocijenjeni igrač ove sezone u HNL-u što još dodatno potvrđuje njegovu vrijednost.

Međutim, je li toliko bitno što mu Dalić opet nije uručio poziv? – Ne. Zašto? U veznom redu je svakako već velika gužva igrača, a prednost pozvanih igrača naspram Josipa Mišića je ogromna zbog iskustva na velikim natjecanjima i završnicama. Što se tiče općenito Dalića i ključnih utakmica, on jako rijetko mijenja. Pogotovo vezni red koji je zabetoniran s tercetom Brozović – Modrić – Kovačić. Hrvatska na posljednja dva velika natjecanja samo 2 od 11 utakmica nije započela s tim trojcem u veznoj liniji – na Europskom prvenstvu 2021. protiv Češke i na Svjetskom prvenstvu u Kataru u utakmici protiv Maroka za 3. mjesto kada Marcelo Brozović nije bio 100% spreman za tu utakmicu. Dakle kad se sve zbroji i oduzme, da se Mišić kojim slučajem i našao na popisu, šanse da bi zaigrao su minimalne. Stoga, previše se pravi buke trenutno oko ničega. Dalić napada trofej sa sigurnim i provjerenim snagama i ne može mu se tu previše zamjeriti. Iako, postoji jedna zamjerka. Onaj tko je mogao biti na popisu je vratar Istre 23-godišnji Lovro Majkić.

Lovro Majkić

Majkić koji je ove sezone jedan od onih koji su predvodili Istru u borbi za mjesta koja vode u Europu praktički do samoga kraja prvenstva.

Prosječno po utakmici prema SofaScore podacima ima 2.9 obranjenih udaraca, identično kao i Rijekin Nediljko Labrović. Ono što ga izdvaja od svih vratara ove sezone je broj utakmica bez primljenog gola. Uvjerljivo se nalazi na prvom mjestu sa 17 utakmica u kojima je uspio sačuvati svoju mrežu, na drugom mjestu se nalazi Dominik Livaković s njih 11, dok je na trećem Labrović s 10 utakmica. Stoga šteta je što se vratar s ovakvom sezonom nije uspio naći barem na pretpozivu kao pokazatelj da njegove partije koje pruža nisu prošle nezapaženo.

Uostalom, Ivo Grbić ne bi smio uopće biti na popisu, nema kontinuitet branjenja u Atlético Madridu, ipak, ispred njega je Jan Oblak. Grbić bi trebao posudbom potražiti minutažu i kontinuitet. Spomenut ću i Ivicu Ivušića koji je s 28 godina otišao u Cipar, točnije u Paphos braniti daleko od očiju javnosti. Veliko razočaranje je prelazak u tu ligu i s obzirom na sve to Majkić je čak više zaslužio poziv od njega. No, na Lovri je da i dalje nastavi naporno raditi, a poziv u reprezentaciju bi onda trebao biti siguran.

Poziv Josipa Mišića u hrvatsku reprezentaciju se bliži

Definitivno je da će Mišić ubrzo dobiti poziv za reprezentaciju. Prvi je po broju točnih dugih lopti po utakmici u HNL-u s njih 7,3 po susretu, a uz to, najbolji je veznjak u HNL-u po broju točnih dodavanja po utakmici – 59,8 uz uspješnost 88%. Također, prosječno po utakmici bilježi:

  • 1,7 presjecanja
  • 2,0 oduzetih lopti
  • 31,9 (82%) točnih dodavanja na suparničkoj polovici

Što se tiče Lige prvaka, Mišić je i tu pružao dobre partije. Prosječno po utakmici je bilježio sljedeće brojke:

  • Točna dodavanja – 42,3 (91%)
  • Točna dodavanja na suparničkoj polovici – 17.3 (85%)
  • Točne duge lopte – 4.8 (74%)
  • Presijecanja po utakmici – 1,3
  • Oduzete lopte po utakmici – 1,8

Dakle, igrač koji konstantno pruža dobre partije, koji je odličan u postavljanju i dugim loptama je definitivno tip igrača koji će naći svoje mjesto u A reprezentaciji u skorijoj budućnosti. Samo da ga ozljede zaobiđu. Stoga, svi oni koji priželjkuju Mišića napokon vidjeti u dresu hrvatske reprezentacije, neka sačekaju još malo.

Komentari

Povezano