Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Jordan Henderson je uništio svoj ugled, ali i onaj saudijske lige

Nekadašnji kapetan Liverpoola koji je podigao trofej Lige prvaka i Premier lige, Jordan Henderson, je nedavno potpisao ugovor s Ajaxom na dvije i pol godine. Ajax će mu davati 120 tisuća funti tjedno što je popriličan novac za njihove standarde, no radi se o transferu koji nije tipičan za njihove pojmove.

Ajax je u svojoj povijesti imao jako velik broj igrača čija je karijera bila upečatljivija od one Hendersona. Međutim, gotovo svi ti igrači su ili bili produkt njihove akademije ili se radilo o igračima koji su stigli tamo u mladoj dobi iz nekog drugog kluba pa su kasnije postali zvijezde. Kada već postoji poveznica s Liverpoolom zbog ovog transfera, onda je najbolji primjer toga bio Luis Suarez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dolazak Hendersona označava tek drugi put u novijoj povijesti kluba da im stiže neki igrač koji je osvajao trofeje u stranim ligama, a da prije toga nikada nije zaigrao za Ajax. Jaap Stam je napravio to 2006. s 34 godine na leđima, a sada s 33 to radi Henderson. Činjenica da se radi o Englezu, strancu, je imala dodatan utjecaj na navijače zbog čega se njegov dres u 24 sata prodao u više komada nego li ijedan dres nekog Ajaxovog igrača u povijesti.

Privremeni trener Ajaxa, John van ‘t Schip, je izjavio kako je klub tražio iskusnog veznjaka koji može odmah pomoći klubu, dok je sam Henderson dao zanimljivu izjavu rekavši kako zna da je iza Ajaxa teških šest mjeseci, ali da je u tom periodu i njemu bilo jednako teško. U Al Ettifaqu je Henderson trebao zarađivati 700 tisuća funti tjedno, no on sam je rekao da ta cifra nije baš istinita.

Iza Hendersonove izjave ne stoji samo prigovor na izostanak isplate dogovorene plaće, već i na uvjete u Saudijskoj Arabiji te na medijski tretman. I dok je potpuno opravdano se žaliti na ovo prvo, ostale dvije stavke su nešto što je morao očekivati. Pogotovo potonja za što si je kriv sam.

Odlazak Hendersona u Saudijsku Arabiju je od samog početka bio okružen problematikom. Naime, Henderson uopće nije preselio u tu državu kada je potpisao ugovor s Al Ettifaqom već u Manamu, glavni grad Bahreina. Razlog tome je bio stil života i kulturološki utjecaj koji je u Bahreinu ipak bliži zapadnim zemljama nego li onaj u Saudijskoj Arabiji.

Vrijeme je pokazalo da Henderson nije bio sretan igrajući u toj ligi, a engleski mediji su uspjeli iskopati da se požalio svojim prijateljima, a i nekim reprezentativnim suigračima, kako kvaliteta nogometa nije ni približno onakva kakvom je opisuje primjerice Cristiano Ronaldo.

Iako je Henderson kroz čitavi period u Saudijskoj Arabiji bio standardni reprezentativac Engleske, sve bolje igre Conora Gallaghera, Curtisa Jonesa te postavljanje Trenta Alexandera-Arnolda u sredinu terena je označavalo prijetnju za njegovu poziciju na nadolazećem Euru. Uz nisku kvalitetu same igre, problem su bili i klimatski uvjeti, pogotovo za njegovu obitelj kojoj su tamošnje temperature bile nesnošljive. Bila je to točka pucanja za Hendersona, a interes europskih klubova sjajna šansa da spasi i sebe i obitelj.

Odlaskom u Ajax je Henderson odustao od ozbiljne isplate novca. Da je ostao u Al Ettifaqu, čitavi iznos plaće za te dvije godine ugovora koji je potpisao bi bio obračunat bez poreza. Ovako se računa da je Henderson izgubio nekih tri do četiri milijuna funti od otprilike 14 koliko je trebao dobiti za provedeni period u klubu.

Hendersonu će sjesti dodatni porez sada kada se upiše kao stanovnik Nizozemske i gledajući tu perspektivu izgleda kao da tim financijskim udarcima na svoj račun, ako uopće za nogometaša multimilijunaša možemo reći da su to udarci, želi pokazati kako ipak nije sve u novcima. Ipak, priča o Hendersonu je priča o licemjerju koliko god on sada pokušava da bude tome suprotno.

Sjetimo se, Henderson je bio jedan od predvodnika podrške za LGBTQ+ pokrete te je uvijek bio vokalan u borbi protiv homofobije, samo da bi bez ikakvih problema prihvatio poziv kluba koji financira vlada države u kojoj je homoseksualnost ilegalna.

Henderson je davao izjave kako se mora sam uvjeriti u istinu oko tog pitanja, a onda je nadodao i kako je lako zakopati glavu u pijesak i kritizirati druge države i njihove kulture tisućama kilometara daleko od istih. Ako već nije čuo za medije i internet putem kojih je vrlo lako mogao ispitati stanje o ljudskim pravima u Saudijskoj Arabiji, možda mu se alarm trebao upaliti kada ga je Al Ettifaq predstavljao. U tom videu su pokazani klipovi i slike iz njegove karijere u Liverpoolu, a pri tome je sivim filterom prekrivena kapetanska vrpca duginih boja u svakoj sceni.

Po tom pitanju se bivši kapetan Liverpoola nikada nije oglasio već je jednostavno razmišljao kako će otići tamo i uzeti novac. Najavio je bio kako će se on i tamo boriti za svoje vrijednosti i svoja stajališta, no to nikada nismo vidjeli. Vidjeli smo tek čovjeka koji je pružao podršku projektu u državi koja se ideologijom ne podudara s onom njegovom kako bi zaradio novac, a onda je u međuvremenu od toga ipak odustao kada je shvatio da to mjesto nije za njega.

Uspio je tako počiniti dvostruku štetu. Prva je ona po njegov ugled jer nitko nikada više neće Hendersona shvaćati ozbiljno kada priča o nekim državnim, svjetskim, ljudskim problemima, a druga je ona po samu saudijsku ligu. Trideset milijuna funti godišnje nije bilo dovoljno kako bi zadržali nogometaša koji ulazi u pozne godine pa čak ni uparivanje sa Stevenom Gerrardom, trenerom Al Ettifaqa koji je igrački idol Hendersonu.

Možda je taj odlazak i razlog zašto je Cristiano Ronaldo nedavno proglasio saudijsku ligu kvalitetnijom od Ligue 1. Jer postoji strah da se slučaj Henderson ponovi, no da ovoga puta iz lige ode netko tko je više vezan za tamošnju kulturu, religiju i način života. Netko poput Karima Benzeme.

Komentari

Povezano