Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Joselu: Od blata do zlata

Jeste li ikad razmišljali ili sanjali o tome da uđete s klupe, u bitnoj utakmici za svoj klub i zabijete jedan ili više odlučujućih pogodaka u zadnjim minutama? Junak današnjeg teksta ove sezone živi te snove, a njegovo ime je José Luis Mato Sanmartín, ili skraćeno Joselu.

Rodio se u Stuttgartu, 1990. godine, u tadašnjoj Zapadnoj Njemačkoj. Prve četiri godine obrazovanja proveo je tamo, ali se njegova obitelj odlučila vratiti u Galiciju. Tamo je mali Joselu s devet godina u lokalnom klubu S.D. Silleda započeo svoj nogometni put. U tom klubu je proveo svega tri godine, a 2002. je došao u akademiju Celte Vigo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon sedam godina ga je prema podacima Transfermarkta, za 800 tisuća eura kupio Real Madrid. Kraljevski klub ga je odmah vratio na posudbu u Celtu, gdje je pomogao svom klubu u natjecanju u drugoj ligi. Celta je tada završila 12. na tablici, ali je dogurala do četvrtfinala Copa del Reya.

Njegovu karijeru su obilježile česte promjene klubova, u nekima je igrao dobar nogomet, a u nekima se pak nije uspio nametnuti.

U ljeto 2012. godine, kada je Luka Modrić bio na ulaznim vratima madridske momčadi, Joselu je bio na izlaznim. Prodali su ga u TSG Hoffenheim za 6 milijuna eura, ali nije se dobro priviknuo na svoje novo okruženje.

U 25 nastupa, zabijao je samo pet puta, što je rezultiralo posudbom u Eintracht Frankfurt sezonu nakon. Tamo je pod okriljem Armina Veha, u 33 nastupa zabio 14 puta. Bio je jedan od važnijih aduta u dostizanju knockout faze u Europa ligi.

“Jer ja sam skitnica, daljine me vuku”, stihovi su koji najbolje opisuju dotadašnju karijeru tada mladog španjolskog napadača. U ljeto 2014. godine potpisuje za Hannover 96. Transfer je iznosio pet milijuna eura i ugovor na četiri godine. Ugovor je obećao četiri, ali je Joselu odradio samo jednu i u 32 nastupa tresao mrežu deset puta.

U Bundesligi je imao osam golova i četiri asistencije što je u Hannoveru koji se borio za ostanak bio i više nego solidan učinak. Sudjelovao je u 30% golova svoje ekipe i bio jedan od najzaslužnijih što su na kraju potvrdili prvoligaški status. Ne čudi stoga što je ubrzo uslijedio novi transfer.

Nakon Bundeslige, pokušao se okušati i u engleskom Premiershipu. Ljeto 2015. godine je označilo njegov odlazak u Stoke City. Cifra je iznosila oko 6 milijuna eura, a njegov san da igra u najboljoj ligi Engleske, napokon se ostvario. No, ispred njega je bila jedna ispodprosječna sezona. U 27 nastupa, zabio je svega četiri pogotka te se nije uspio nametnuti kao prva opcija u Stokeu koji je imao pregršt jakih imena.

U Premiershipu nije išlo, pa se vratio u rodnu Španjolsku. Tamo je potpisao za Celtine rivale, Deportivo de la Coruñu. Bila je riječ o posudbi jednu sezonu, a još jedno ljeto u nizu je Joselu imao novi dom. Šest pogodaka u 24 nastupa, označili su još jedno razočarenje za ovog igrača.

Ljeto nakon, odlučio se vratiti na Otok. Ovaj put je nosio dres Newcastle Uniteda. Tamo se zadržao za njega dugih godinu i pol, a u svojoj debitantskoj sezoni bio je treći strijelac kluba, odmah iza Dwighta Gaylea i Ayozea Péreza.

Sezona 18./19. je označila kraj za Španjolca u Newcastleu. Do ožujka 2019. zabio je svega tri pogotka, dva u ligi i jedan u FA Cupu. Ožujak je označio kraj njegovih nastupa u crno-bijelom dresu te se Joselu još jednom vratio u La Piel de Toro.

Ovaj put ga je potpisao Deportivo Alavés gdje se zadržao čak tri sezone. U svojoj posljednjoj sezoni igranja na Mendizorrotzi, točnije 21./22., zabio je 14 pogodaka i bio sedmi strijelac španjolskog prvenstva. Na njegovu žalost, to nije bilo dovoljno da Alaves ostane u ligi što je značilo još jednu promjenu kluba.

Zadnja stanica prije ovosezonske eksplozije bila je Espanyol. U jednoj sezoni koju je proveo tamo igrao je nogomet života. Sa 16 pogodaka u 34 nastupa, bio je treći strijelac lige, iza velikana poput Roberta Lewandowskog i Karima Benzeme. No, golovi Joselua još su jednom potraćeni te njegova momčad drugu sezonu u nizu ispada iz lige.

Joseluov ugovor s Espanyolom je trajao još tri godine, no ako netko zna da se stvari u nogometu brzo mijenjaju, onda je to Joselu. Realu je pod hitno trebalo brzo rješenje u napadu zbog odlaska Benzeme u Saudijsku Arabiju, a potencijalni posao s Kylianom Mbappéom se izjalovio.

Lipanj prošle godine je označio najveću prekretnicu Joseluove karijere. Svojim plasmanom na treće mjesto najboljih strijelaca lige zaslužio je posudbu u Real Madrid. Joselu je tako nakon dva ispadanja u nizu u jednoj od najljepših nogometnih priča zaigrao za najveći klub na svijetu.

Van svih očekivanja, Joselu igra i više nego dobru sezonu te se prometnuo u jednog od junaka Reala. Prvi od niza važnih golova Joselu je postigao u rujnu. Real je na Santiago Bernabéu ugostio Getafe. Gosti su poveli golom Borje Mayorala u 11. minuti.

Prvi dio utakmice je izgledao kao da će madridska momčad izgubiti, no samo dvije minute nakon početka drugog poluvremena, Joselu zabija i poravnava rezultat. Pred sam kraj utakmice zabio je Jude Bellingham u utakmici koja je bila slična i ostalim susretima Reala kroz ovu sezonu.

Junačke utakmice Joselua došle su i u Ligi prvaka. Zabio je pogodak u pobjedi protiv Napolija, a protiv Nenada Bjelice i tada njegovog Union Berlina, zabio dva pogotka u 3:2 pobjedi.

No, njegov nastup karijere je svakako onaj koji je došao protiv Bayern Münchena. U pobjedi 2:1 je izvukao Real iz ponora i osigurao plasman u ovogodišnje finale Lige prvaka na Wembleyju. U igru je ušao u 81. minuti, kada je zamijenio Federica Valverdea. Sedam minuta mu je trebalo da ostavi svoj trag na utakmicu.

Foto: Screenshot (X: UEFA Champions League)

Tada je u maniri najboljih centarfora nanjušio grešku Manuela Neuera i sigurno zabio odbijanac. Tri minute nakon šalje navijače Real Madrida diljem svijeta u delirij. Izbjegao je zaleđe i spretno reagirao na ubačaj, kao da ima puno više utakmica u nogama u najjačem europskom natjecanju.

Vrijedan spomena je i pogodak protiv gradskih rivala, Atlético Madrida u polufinalu španjolskog Superkupa. Zabio je gol u produžecima i pridonio svom prvom trofeju karijere. Za kraj, može se reći da je Joselu kao vino, što stariji to bolji. Sezona poput ove s ovakvim igračima rijetko se viđa.

U manjim i neuspješnijim klubovima nije dobio više od sezone mandata, ali od svog zadnjeg povratka u Španjolsku igra sve bolje i bolje. Finale Lige prvaka između svog kluba i Liverpoola je pratio kao navijač na tribinama, a sada je isti taj klub uveo u novo finale. Joselu živi snove svakog od nas.

Komentari

Povezano