Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Jusuf Nurkić: X-faktor za šampionske Phoenix Sunse

Phoenix Sunsi su u ovu NBA sezonu, barem na papiru, ušli kao ekipa koja će konkurirati za sam vrh lige. Franšiza koja u svojoj povijesti nema niti jedan Larry O’Brien trofej sastavila je “supertim”, kako se to danas zove, te je Devinu Bookeru postepeno dodala fantastične suigrače, prvo Kevina Duranta, a zatim i Bradleyja Beala. Međutim, svaki supertim mora imati specijalca, mora imati jednog ili dva igrača koji će momčad činiti boljom, ali to njegove statistike neće pokazivati. Sjetite se fantastičnih uloga Brucea Browna u prošlogodišnjim Nuggetsima, Richarda Jeffersona u Cavaliersima 2016. godine, Mike Miller u Heatu s LeBronom Jamesom, Dwyaneom Wadeom i Chrisom Boshom… ta lista ide u nedogled. Uostalom, čak je i veliki Michael Jordan morao imati te “specijalce” da dođe do svojih titula (Ron Harper, anyone?).

U Sunsima od ove sezone ima jedan igrač s tim potencijalom – Jusuf Nurkić. Ako pogledate osnovne brojke, Nurkić igra svoju najgoru sezonu u prethodnih osam. Prvi put od odlaska iz Denver Nuggetsa je na ispod 10 poena po susretu, ima daleko najgori postotak šuta (39,1%) te generalno, njegove statistike nisu pretjerano impresivne. Ipak, nekako ekipa igra bolje kada je Nurkić na parketu. Jedan od razloga za to je i činjenica da se Bosanska zvijer prilagodila ulozi igranja s tri velike zvijezde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nurkić ima manje poena u prosjeku, uostalom, zato što i šutira oko osam puta po meču, što je najmanji broj upućenih šuteva u prosjeku za ovog centra od odlaska iz Nuggetsa. Naravno, u Phoenixu imate tri čovjeka koji moraju dobiti minimalno 15 šuteva po meču. Booker šutira 20, koliko i Durant, a Beal, koji se oporavlja od ozljede, šutira oko 15. Uz to, Eric Gordon uzima 12, a blizu je i Grayson Allen s oko 10. To ne ostavlja mnogo prostora Nurkiću da se eksponira u ofenzivnom smislu, mada to on opet radi – kroz asistencije.

Još od vremena Vlade Divca, američki košarkaški analitičari, treneri i novinari, kao i svekolika publika, upoznali su se s jugoslavenskim shvaćanjem košarke. Ono se može reći u jednoj riječi – svestranost – ali je nekako prirodnije reći to ovako: Što me briga što si centar, ima da dodaješ kao playmaker. Iako je to u ligu donio Divac, do savršenstva je to odveo Nikola Jokić, koji je konstantno među najboljim dodavačima u ligi. Nurkić nije ni blizu Jokićevog nivoa, ali se u njemu vidi potencijal kojeg se nije mnogo koristilo u Portlandu.

Istini za volju, igrajući za Trail Blazerse, Nurkić je znao nagraditi povremeni slash, odnosno utrčavanje, Damiana Lillarda i CJ McColluma, ali to nisu ljudi koji zabijaju mnogo poena na taj način. Uostalom, skoro 70% Lillardovih poena je bilo bez asistencije suigrača, odnosno kroz neke solo kreacije i izolacije ovog igrača. U Phoenixu, iako to brojevi neće još pokazati, Nurkić je puno aktivniji kao kreator, i to obično s takozvanih “rogova”, odnosno s vrha reketa. Iako ni Durant ni Booker, a realno gledajući ni Beal, nisu pretjerano ovisni o tuđim dodavanjima, opet je Nurkić uspio, barem u dosadašnjim utakmicama Sunsa, pokazati što znači imati inteligentnog centra na vrhu reketa koji zna podijeliti dodavanje kada to treba.

Naravno, treba uzeti u obzir da je sezona još mlada. Sunsi su ukupno dobili po tri utakmice od Bookera i Beala, od 11 utakmica su pobijedili pet, a imaju problema i u obrani, gdje su rangirani kao 17. ekipa u ligi. Međutim, ovo je ekipa koja se još nalazi. Teško je inkorporirati nekoliko novih igrača u kratkom roku. Osim Nurkića, novi je i Beal, koji je pri tome u velikim problemima s ozljedama, kao i Grayson Allen, koji pokazuje da zna mnogo više od povremenog prljavog poteza po čemu je bio poznat na sveučilištu.

Imajući sve to u obzir, ključ ovog Phoenixa leži u Nurkiću. Naravno, Nurkić može igrati najbolju košarku u svom životu, a da Phoenix ne bude ozbiljan konkurent za titulu – to zavisi o Durantu, Bookeru i Bealu – ali bosanski centar mora biti otključan ofenzivno, kroz više pick and roll igre i prilike da suigrače hrani loptama s vrha reketa. Dodatno, mora se i popraviti defanzivno i više čuvati reket gdje se mora moći nositi s Jokićima i Davisima ovog NBA svijeta. Durant, Booker i Beal će Sunse svojim talentom dovesti u playoff, možda čak i kroz prvu rundu, ali će im za više od toga trebati velika pomoć. Tu će trebati Graysona Allena, Drewa Eubanksa, Erica Gordona, Josha Okogieja i Yutu Watanabea, ali će ulogu “zvijezde među epizodistima” morati odigrati Jusuf Nurkić.

Komentari

Povezano