Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Kako bez Žapera?

Igrala se 85. minuta subotnjeg ogleda između Rudeša i Hajduka kada je bolan krik odjeknuo Kranjčevićevom. Mihael Žaper u pokušaju blokiranja udarca Vanje Vukmanovića je ostao ležati na terenu, suigrači su se uhvatili za glavu, a s terena je iznesen na nosilima i u suzama.
Odmah je bilo jasno da je riječ o ozljedi teže prirode, a jučer smo iz splitskog kluba doznali da je riječ o ozljedi koljena zbog koje će propustiti ostatak sezone.

Velika pompa je bila prošlog ljeta oko njegovog dolaska u klub, danima se pričalo o tome, a otišlo se toliko daleko da su ljudi pratili je li neki član njegove obitelji počeo pratiti Instagram stranicu Hajduka. Početkom rujna je Osječanin u transferu vrijednom milijun eura potpisao petogodišnji ugovor i odmah postao neizostavni član početne postave “Bilih“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni bivši trener Ivan Leko ni Mislav Karoglan nisu mogli zamisliti početi utakmicu bez 25-godišnjeg veznjaka. Žaper se unatoč dužem periodu bez igranja nogometa zbog nesuglasica s bivšim poslodavcem Osijekom odmah pokazao kao veliko pojačanje i ključna karika u šampionskim ambicijama Hajduka.

Tek nakon što se obavi potrebna operacija moći ćemo preciznije utvrditi koliko će trajati period rehabilitacije, ali za sada je sigurno kako je za Žapera ova sezona gotova te da je pred njim višemjesečni oporavak.” 

Izvor: HNK Hajduk Split

Nije ovo prvi puta da je Žaperu kobna bila Kranjčevićeva; u utakmici protiv Lokomotive ozlijedio je zadnju ložu zbog koje je propustio derbi s Dinamom i zimske pripreme. Uz to sve, pokupio je virozu koja ga je izbacila iz kadra u utakmicama protiv Osijeka i Slaven Belupa. U proljetnom dijelu sezone je Karoglan bez Žapera svladao Slaven Belupo (4:0) i Rudeš (2:0) te je u tim utakmicama strateg Hajduka pokazao da možda već ima spreman recept za igru bez svog zadnjeg veznog.

Može li ga Krovinović zamijeniti?

Filip Krovinović igra treću sezonu u redovima Bilih i u zadnje vrijeme je često osporavan od strane navijačkog puka. Krovinović je u tom periodu promijenio više pozicija i uloga na terenu i dokazao da se može prilagoditi svakoj od njih. Počeo je kao desetka koja bi predvodila pritisak i razigravač u zadnjoj trećini terena, kasnije je prebačen na lijevu osmicu što zbog svoje kombinatorike što zbog pokrivanja prostora koji bi ostao odlaskom visoko lijevog beka, prije svega Daria Melnjaka, a sada je pred njim novi veliki zadatak.

Grafika: Luka Vujić

Kada usporedimo njihove obrambene brojke možemo vidjeti da nema toliko velike razlike, no Žaper je ipak prirodni zadnji vezni koji može pokriti veći dio terena, odnosno bolje opstruira protivničke kontranapade. Ono što će možda mnogima biti čudno je statistika osvojenih duela, gdje 12 centimetara niži i ponešto kilograma lakši Krovinović osvaja 64.6% duela dok je s druge strane Žaper na 61.7%, a čak i kad gledamo zračne duele Filip ima bolje brojke. Razlog tomu je njegovo sjajno čitanje igre i postavljanje, koju je pokazao još od prvog nastupa za Hajduk, ali pitanje je bi li dugoročno mogao imati slične brojke na poziciji šestice.

Krovinović je u zadnje dvije utakmice pokazao da može dobro odraditi taj zadatak, no moramo uzeti u obzir da su to bili ipak slabiji suparnici i Hajduk je bio ogroman favorit. Naravno, Filipu su posao olakšala dva “pitbulla” u sredini terena, Rokas Pukštas i Anthony Kalik. Potonji po dolasku Karoglana uživa u sve većoj minutaži, sjajno je odradio pripremne susrete, a možda se strateg splitske momčadi odlučio upravo za taj dvojac u sredini zbog njihove agresivnosti i vršenja pritiska kako bi smanjili obujam posla Krovinoviću.

Sigur na prirodnoj poziciji?

Postoji ipak izglednija opcija, a to je postavljanje Nike Sigura na njegovu prirodnu poziciju. Kanađanin koji sada igra za mladu reprezentaciju Hrvatske je u prvu postavu ušao na mala vrata i pokazao se kao sjajno rješenje na poziciji desnog bočnog. Ono što ga najviše krasi jest to što je s 20 godina taktički zreo i sjajno prepoznaje situacije kada treba ostati kao treći stoper, a kada ući u sredinu terena. Hajduk je početkom polusezone imao problema s bekovima; Ismael Diallo je otišao s Obalom Bjelokosti do samoga kraja i okitio se titulom prvakom Afrike, dok je Fahd Moufi imao sitne ozljede koje su ga izbacile iz kadra. Međutim, za naredne susrete bi oba beka trebala biti na raspolaganju te onda Sigur nije toliko potreban da igra na beku.

Bivši trener Leko na jednoj od presica izjavio je kako je Sigur zadnji vezni, a da je silom prilika prebačen na desnog bočnog. Vjerojatno je takvog stava i Karoglan pošto je na zadnjoj utakmici prošle godine u derbiju na Maksimiru izostankom Žapera na poziciju zadnjeg veznog postavio upravo Sigura. Razlog zašto mladi hrvatski reprezentativac već sad nije preuzeo konce vezne linije jesu već spomenuti problemi na bekovskim pozicijama. Povratkom afričkog dvojca u natjecateljsku formu, očekuje se njegov povratak u samo srce terena. Žaper je u Osijeku bio stoper i kao zadnji vezni ima tendenciju spuštanja u zadnju liniju između stopera. Nešto slično može raditi i Sigur koji je također sklon odrađivanju takve slične role koja može biti ključna u derbijima, što zbog stvaranja viška u početnoj fazi igre, što zbog svoje sigurnosti u dodavanjima jer ove sezone bilježi 85% točnih dodavanja i 2,8 dugih lopti po utakmici uz 67% uspješnosti.

Foto: HNK Hajduk Split

Bilo kako bilo ovo je svakako veliki udarac za klub u šampionskim ambicijama, ali Hajduk ima dovoljno kvalitete u svome rosteru da može zamijeniti Žapera, a i sam Karoglan je pokazao kako je dovoljno taktički fleksibilan i sposoban voditi ovu momčad.

Komentari

Povezano