Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Kako je Celta postala najzanimljivija momčad La Lige?

Uoči početka bilo koje sezone La Lige u posljednjih nekoliko godina, Celta de Vigo je najčešće označena kao “dark horse” za europska mjesta. Njihov roster uvijek je pun zanimljivih igrača za koje se smatra da mogu pomrsiti račune svima.

No, kako sezona odmiče, to gotovo nikad ne bude tako. U posljednjih osam godina, samo su jednom završili u gornjem dijelu tablice, a češće su bili u borbi za ostanak u ligi, nego u borbi za europska mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom period, Celta je mijenjala trenere kao na traci. Od ljeta 2017. promijenjeno je čak devet trenera. Kao da se radi o klubu iz Hrvatske, rijetko koji strateg bi se na klupi zadržao dulje od jedne sezone. Uprava je lutala od imena do imena, bez prave vizije što dugoročno žele. Zvuči poznato zar ne?

No, ovaj put bi moglo biti drugačije. Claudio Giráldez je prošle sezone u ožujku na klupi naslijedio Rafu Beniteza. Celta se tada nalazila na 17. mjestu te je izgledalo da će do posljednjeg kola biti u borbi za ostanak.

Giráldez je već osam godina u Celtinom sistemu. Trenirao je kadete, juniore te naposljetku i B momčad. Pod njegovim vodstvom, Celtina B momčad je u dva navrata igrala doigravanje za ulazak u Segundu. Bilo je trenutaka kada je izgledalo da će iste sezone Celta B izboriti Segundu, ali je zbog ispadanja prve momčadi u isti rang neće moći igrati.

U prvih 19 utakmica, osvojio je 30 bodova, odnosno 1,58 bodova po utakmici. Kada bi uspio zadržati taj tempo, Celta bi na kraju sezone gotovo sigurno bila u borbi za europska mjesta.

Osvježenje za navijače

Navijači Celte su se u prošlosti puno puta opekli kada su u pitanju velike najave te stoga od njih nećete čuti ništa u tome stilu. Posebno je razočaravajuća bila prošla sezona. U godini kada se slavila stota godišnjica, Rafa Benitez doveden je kao trener koji će konačno donijeti rezultat. Ipak, na kraju je sve otišlo u krivom smjeru.

Iz kola u kolo, umjesto pobjeda, s Benitezom su dobijali alibije za loše predstave svoje momčadi. Kada je postalo jasno da Benitez ne može vratiti momčad na pravi put, uprava se okrenula nešto drugačijem rješenju.

Sreća u nesreći loših predstava prošle sezone za navijače je dolazak Giráldeza, koji je pravo osvježenje. Najmlađi trener u La Ligi je pružio šansu mladima koje je vodio u B ekipi čime je odmah zaradio kredit kod navijača. Jer čak i u Celti vole gledati “svoju dicu”.

Uz to, Španjolac gaji puno uzbudljiviji stil nogometa od svojih prethodnika. To se da iščitati i iz njegove izjave nakon 4:3 poraza od Villarreala u trećem kolu.

“Ako moramo izgubiti, neka to bude na ovaj način. Gradimo hrabru momčad s pobjedničkim mentalitetom. Na 3:3 smo se mogli zadovoljiti s bodom, ali to ne želimo. Želimo ići na pobjedu. Ovog puta se to nije isplatilo, ali u budućnosti hoće”, pričao je tada Giráldez.

Giráldezov početni uspjeh se možda mogao pripisati svojevrsnoj “šok terapiji”, ali sada se ta priča može odbaciti. Španjolac je prvotno bez većih problema osigurao Celti ostanak u ligi, nakon čega je nastavio u pozitivnom smjeru.

Nakon prvih devet kola, Celta je četvrti najbolji napad, ali i četvrta najgora obrana lige. Jedino utakmice Barcelone u prosjeku imaju više golova od utakmice Celte. Nešto što je prošlih sezona bilo nezamislivo.

Celta je ove sezone za sada upisala jednak broj pobjeda i poraza te je još uvijek možda prerano za priče o napadu na europska mjesta. No, unatoč tome kako se ova sezona rasplete, Celta napokon izgleda kao klub, koji ima dugoročan plan.

Mlada momčad s daškom iskustva

Od prvog dana Giráldezovog mandata na klupi, vidjelo se što Giráldez želi. Napravio je tri promjene u odnosu na posljednji sastav Rafe Beniteza. Carlos Dominguez, Hugo Sotelo i Hugo Alvarez su tri člana akademije koja su upala u prvi sastav u 2:1 pobjedi na gostovanju kod Seville.

Uz njih su ove sezone Pablo Duran, Alfon Gonzalez, Sergio Carreira, Damian Rodriguez i Javi Rodriguez također upisali više nastupa od prve sezone. Kada na to dodamo Ilaixa Moribu i Williota Swedberga, koji nisu produkti Celtine akademije, ali su također vrlo mladi, dobijemo jednu od najmlađih i najuzbudljivijih momčadi lige.

Uz njih je ostala legenda kluba Iago Aspas, koji služi kao najbolji mogući mentor. Ove sezone već ima četiri gola i dvije asistencije te je na dobrom putu da upiše već 11. sezonu s minimalno 15 kontribucija za gol. Za razliku od većine prošlih sezona, Aspas ovog puta ima pomoć.

Titula najvećeg otkrića ove sezone ipak pripada Oscaru Minguezi. Nekadašnji branič Barcelone igra najbolji nogomet karijere te je upisao dva gola i četiri asistencije. Time je zaradio pažnju i španjolskog izbornika Luisa de la Fuentea, koji ga je pozvao u reprezentaciju. U četiri utakmice Lige nacija nije dočekao svoj debitantski nastup, ali on će sigurno doći u bližoj budućnosti.

Ima li nade za Celtu?

Celta je “preko noći” postala momčad sa širokim kadrom koji je prepun mladim i potentnim igračima. Ne čudi stoga što je Giráldez sklon rotiranju pa su Mingueza i Alvarez jedini s više od šest pojavljivanja u početnih 11 u prvih devet kola.

Kod Giráldeza ništa nije ucrtano u kamenu te je sve sklono promjenama. Čak i formacija s tri stopera se može odbaciti, ukoliko Španjolac procijeni da mu to daje veće šanse za pobjedu. Time ova Celta postaje utoliko nezgodniji protivnik svima u ligi.

S tolikim brojem igrača, koji su tek na početku svoje profesionalne karijere, teško je procijeniti koliko zapravo može ova Celta. Ne samo ove sezone, već i u sezonama koje dolaze. Ono što se zato da iščitati je da napokon idu u pravom smjeru.

Nisu nastavili lutati, već su dali priliku treneru iz svog sustava što će im se višestruko vratiti. Osim rezultata, koji su za sada vrlo dobri, Celta je dobila mlade igrače na kojima će sigurno zaraditi pozamašan iznos i koji mogu zaprijetiti svima pa tako i Realu i Barceloni.

Time su sebi, ali i drugima dokazali da rješenje nije uvijek uporno lutanje s “provjerenim imenima, koji dobro poznaju ligu”. Nekad treba i riskirati kako bi se klub pomaknuo iz začaranog kruga. Činjenica je to koju većina ostalih klubova, kako u Španjolskoj, tako i ostalim ligama, nikako da shvati.

Standings provided by Sofascore
Komentari

Povezano