Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Kako je Cristiano Ronaldo uništio Portugal?

Prije prve utakmice Portugala na Europskom prvenstvu u Njemačkoj, napisao sam tekst o posljednjem plesu Cristiana Ronalda. U tekstu sam argumentirao koliko je njegova sezona u Saudijskoj Arabiji zapravo dobra, što on donosi Portugalu te kakvog Ronalda možemo očekivati na prvenstvu.

Istaknuo sam kako uspjeh Portugala ovisi o načinu na koji će se koristiti jedan od najvećih sportaša na svijetu, ali na kraju se ispostavilo kako je Roberto Martinez sve napravio pogrešno. Portugal je eliminiran već u četvrtfinalu, a zlatna generacija otišla je kući u suzama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ronaldo na prvenstvu u Njemačkoj nije zabio niti jedan gol, naravno ako ne računamo one u raspucavanju jedanaesteraca. Imao je više vrlo solidnih prilika za to, no jednostavno mu nije išlo. Sve njegove frustracije kulminirale su nakon što mu je Jan Oblak obranio kazneni udarac.

Ronaldo nije uspio riješiti utakmicu u produžetku te je od frustracije, tuge i očaja zaplakao pred cijelom Europom. Činjenica da više ne može raditi najbolje ono u čemu je godinama bio najbolji na svijetu, sigurno izjeda njegov osjetljivi ego.

Njegovo ubrzanje, skok i tempo više nisu na najvišoj razini i toga su obrambeni igrači na turniru bili više nego svjesni. Taktiku Portugala je bilo vrlo lako za pročitati. Ronaldo nije previše sudjelovao u izgradnji igre, nego je čekao kao stari lisac loptu u šesnaestercu.

Očekivao je ubačaje od svojih veznjaka, koje je on u svojoj karijeri iskorištavao fenomenalno, no na ovom prvenstvu to nije bio slučaj. Portugal je imao najviše ubačaja iz otvorene igre tijekom cijelog prvenstva. Vrlo su uvjerljivi u toj kategoriji, budući da su ih imali čak 40% više od prvog pratitelja, Španjolske.

Uz to, nije bilo teško primjetiti kako njegovi suigrači koriste svaku moguću priliku za dodavanje prema njemu. Čak i kada to nije bilo potrebno. Nebrojeni broj prilika je propao jer su Portugalci umjesto drugih opcija tražili Ronalda.

Kao što sam naglasio u svom tekstu prije turnira, zabijanje protiv Abhe i Al Taawona nije isto kao zabijanje protiv Francuske, čija obrana djeluje nepogrješivo. Susreo se protiv vjerojatno najboljih vratara današnjice, Mikea Magnana te Jana Oblaka. Usporedbe radi, svoje posljednje pogotke u Saudijskoj Arabiji je postigao protiv Al Okhdooda i brazilskog vratara koji broji 35 godina i većinu svoje karijere je proveo u portugalskim niželigašima. Hat trick je postigao protiv Al Taia i vratara Al Baqaawia koji je upisao tek 21 seniorski nastup u karijere, sve u Saudijskoj Arabiji.

Krivica Roberta Martineza

Naravno da je Ronaldo zaslužio poziv na Europsko prvenstvo, to nije upitno. Međutim, postavlja se pitanje je li zaslužio igrati svih 120 minuta protiv Slovenije i Francuske, dok su Gonçalo Ramos i Diogo Jota grijali klupu?

Šokantno ispadanje protiv Maroka na prošlom Svjetskom prvenstvu koštalo je Fernanda Santosa mjesta izbornika. Njegov nasljednik, Roberto Martinez, propustio je priliku da povuče crtu i stavi Ronalda u drugi plan. Umjesto toga, Ronaldo je ostao glavni napadač i cijela se igra koncentrirala oko njega.

Čak i nakon četiri utakmice na prvenstvu u kojima Ronaldo nije uspio postići pogodak, Martinez se nije odlučio na promjenu koja bi omogućila Portugalu da prodiše. Jedna od najtalentiranijih portugalskih generacija promatrala je labuđi pjev svog vođe s klupe, ne dobivši priliku zaigrati. Lako je biti general poslije bitke, ali uvjeren sam kako bi Jota i Ramos bili puno opasniji aduti nego što je to bio Ronaldo.

Svakako treba spomenuti i ostale zvijezde koje su doživjeli potpuni podbačaj. Prvenstveno mislim na Rafaela Leãa, jednog od najboljih krilnih napadača na svijetu. Na ovom prvenstvu nije opravdao taj status, već je samo dodatno ohrabrio svoje kritičare. Leão je moćan igrač na širokom prostoru, no takvih prilika na ovom turniru nije bilo mnogo. Uvijek mu je nedostajao konkretni potez u završnici, a kada bi se i našao u prilici, nije ih znao iskoristiti.

Nadalje, Bruno Fernandes i Bernardo Silva. Zvijezde iz Manchestera imale su sjajnu sezonu u Engleskoj, no u Njemačkoj nisu zasjali u svom najboljem izdanju. Sistem u kojem je glavna meta bio Ronaldo nije im odgovarao, ostali su zagušeni, a tako je sav njihov talent propao.

Fernandes nije imao priliku niti iz prekida, a poznat je kao odličan izvođač slobodnih udaraca i kaznenih udaraca. Ponovno je glavnu ulogu preuzeo Ronaldo, jedan kazneni udarac nije iskoristio, a izvedba slobodnih udaraca nastavila je biti ispod svake razine.

Martinez će javnosti morati dati brojne odgovore. Jedna od najzanimljivijih i najtalentiranijih grupa nogometaša koju je Portugal imao u 21. stoljeću pretvorena je u poligon za Ronalda koji je bio pravi vođa ove generacije i koji je sam određivao koliko će i kako igrati, umjesto da izbornik prelomi i priliku pruži igračima koji su trenutno korisniji za momčad.

Portugalska javnost sigurno se pita što bi bilo da je Ronaldo ostavljen na klupi i da je ulazio samo po potrebi. Možda bi Portugal moćno koračao prema novoj tituli prvaka Europe, ali nažalost to nikada nećemo saznati.

Sjajna generacija od koje su svi imali ogromna očekivanja je potrošena te je spremna za novi remont. Hoće li taj remont uključivati odlazak njihove najveće zvijezde ili će nastaviti gdje je stao i u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, sada je vrlo teško predvidjeti. Sigurno je jedino kako Portugal ovako ne može naprijed te da će u budućnosti morati biti puno hrabriji ako žele dobar rezultat.

Za Ofenzivu piše: Kristijan Kuveždić

Komentari