Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Kako je Hajduk svladao Dinamo

Sinoć je odigrana prva utakmica šestog kola SuperSport HNL-a, a ona je bila i prvi Vječni derbi ove sezone. Dinamo je ugostio Hajduk koji je imao burnih nekoliko dana u vrhu kluba gdje su ostali bez sportskog direktora, ali na kraju je momčad iz Splita došla do tri boda koja su ih odvela na vrh prvenstvene ljestvice.

Osim što je ovo bio prvi Vječni derbi za Gennara Gattusa, ova je utakmica po još jednom aspektu bila specifična za trenera Hajduka. Talijanski strateg po prvi put nije bio favorit u službenoj utakmici kao trener Hajduka, a takav omjer snaga je doprinio njegovoj najboljoj taktičkoj postavci do sada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gattuso je odlično postavio Hajduk u fazi obrane

Sergej Jakirović je imao gotovo sve najjače snage na raspolaganju za ovaj derbi. Jedino pitanje je bilo kako će nadoknaditi izostanak Josipa Mišića koji nije bio spreman za ovaj susret. Strateg Dinama je mogao birati između Marka Roga i Arijana Ademija, a na kraju se odlučio za Ademija koji je igrao desnu „osmicu“ u 4-3-3 formaciji. Usamljena „šestica“ je bio Petar Sučić, a druga „osmica“ je bio Martin Baturina.

Unatoč izostanku Mišića, Jakirovićeva momčad se nije udaljila od uobičajene ideje Dinama kada igra u ovoj formaciji. Ademi se nije libio odlaziti visoko, a Baturina se po potrebi spuštao niže kako bi Dinamo imao prijenos lopte po lijevoj strani. Međutim, Hajduk je imao jako dobru obrambenu postavku zbog koje je Dinamo u prvom dijelu imao samo dva udarca u okvir gola, a oba su bila upućena van kaznenog prostora te nisu predstavljali veliki problem za Ivana Lučića.

Hajduk se branio u 4-4-1-1 strukturi koja je postala standardna pod mandatom Gattusa, ali je u situaciji kada je Hajduk u podređenom položaju, najviše došla do izražaja. Rokas Pukštas bi zatvarao linije dodavanja do „šestice“ Sučića, a na svojoj polovici bi pomogao centralnim veznima u zatvaranju međuprostora. Međutim, veliku ulogu su imala i krila Bruno Durdov (na slici označen žutim trokutom) i Anthony Kalik koji su imali zahtjevne zadatke u fazi obrane. Durdov je često stajao jako usko uz centralne vezne kako bi momčadi pomogao u čuvanju Baturine te tako onemogućio Dinamu da kažnjava Hajduk kroz međuprostor. Kada se na to doda da je Gattuso na desnom beku stavio Daria Melnjaka umjesto Šimuna Hrgovića koji je slabiji u fazi obrane, Hajduk je prilično dobro odradio obrambeni dio igre gdje je Brunu Petkovića ograničio na osvajanje tek 2/11 duela.

Krila Hajduka su imala osjetnu ulogu u fazi obrane

Osim što je dobro zatvorio međuprostor, Hajduk je uvelike ograničio Dinamove napade po desnoj strani. Juan Córdoba je u prvih 45 minuta imao 0/3 uspjela driblinga, a u fazi obrane je dobru partiju u prvom dijelu pružio Ismaël Diallo koji je osvojio 4/7 obrambenih duela. Međutim, kod Dialla je bio problem što nije pružio mnogo u igri prema naprijed gdje je u prvom poluvremenu imao samo 1/4 uspjela driblinga, dok njegov kolega na lijevom krilu Kalik također nije pridonio mnogo; u prvih 45 minuta je imao 0/3 osvojena duela te niti jedan udarac, uspjeli dribling ili ključno dodavanje.

Jakirović je pritisnuo u drugom djelu, ali Hajduk je imao ideju kako izigrati pritisak

S obzirom na to da Dinamo nije uspio ozbiljnije ugroziti Hajduk te da momčad iz Splita po krilnim pozicijama nije mogla ugroziti Dinamo, Jakirović je na poluvremenu napravio promjenu. Córdoba je izašao, a na teren je ušao Sandro Kulenović te je momčad iz Zagreba zaigrala u 3-5-2 formaciji. U ovakvoj postavci je Dinamo pokušao dodatno pritisnuti Hajduk, ali Gattusova momčad se nastavila solidno braniti te je još više do izražaja dolazila njihova dobra ideja kako izigrati Dinamov pritisak.

Dinamo se nije libio pritisnuti Hajduk u posjedu, no gostujuća ekipa je imala ideju kako izlaziti u napad. Kao i inače, Gattusova ekipa je s dosta igrača bila na svojoj polovici kako bi bili što sigurniji u posjedu, što to je protiv favoriziranog protivnika imalo smisla. Kada bi Dinamo s puno igrača pritisnuo Hajduk u posjedu, momčad iz Splita se nije libila odigrati dugu loptu prema Marku Livaji koji bi se izvlačio u prilazu te bi tako izigrali pritisak protivnika.

Gattuso je napokon počeo sve više uključivati Livaju u igru i to mu se višestruko isplatilo. Livaja je jučer imao 34 dodira s loptom; na primjer, u prvom kolu je protiv Slaven Belupa imao manje, 24 dodira, a tada je Hajduk imao značajno veći posjed lopte. Livaja se jučer često spuštao u prilaz po loptu te kada bi osvojio duel, Hajduk bi imao izglednu priliku za tranziciju. Kapetan Hajduka je sinoć osvojio 6/10 duela te bi Hajduk često imao situacije četiri-na-četiri, ali u prvom dijelu ih nije mogao iskoristiti zbog nedostatka prodornosti po lijevoj strani gdje su igrali Kalik i Diallo.

Međutim, prelaskom Dinama na tri iza te uvođenjem Stipe Biuka u igru (koji je imao 2/3 uspjela driblinga te je ušao u čak 12 duela), Hajduk je bio osjetno opasniji kada bi preskočio pritisak Dinama.

Hajduk je imao plan kako zaobići Dinamov pritisak

Hajduk je na kraju poveo pogotkom Livaje, a sjajnu asistenciju je imao Domagoj Prpić koji je bio apsolutni igrač utakmice. 20-godišnji stoper je osim asistencije imao deset otklonjenih opasnosti, 4/4 osvojena duela te niti jednom nije bio predriblan. Još jednom je pokazao da je riječ o modernom stoperu koji ima veliki potencijal te je zaslužio da bude u početnom sastavu Hajduka ispred Zvonimira Šarlije i da ga klub treba staviri u fokus kao idući veliki projekt kluba.

Hajduk je preuzeo vrh, ali Gattuso se mora pokazati u “manjim” utakmicama

Nakon što je poveo, Hajduk se povukao, a njihova grčevita borba za pobjedom je postala još veća nakon što je Diallo dobio isključujući drugi žuti karton. Upitno je koliko je Diallov drugi žuti karton bio opravdan, ali većina javnosti će se složiti da je Igor Pajač loše odsudio Vječni derbi. Do kraja susreta je Dinamo dodatno riskirao te je pokušao izjednačiti rezultat, a najbolje prilike su imali preko Roga koji je promašio dvije jako dobre prilike.

Na kraju se Hajduk uspio obraniti te je ovom pobjedom zasjeo na vrh tablice. Gattuso je ovom pobjedom pokazao da je trener koji može vrlo dobro postaviti obrambenu postavku kada njegova momčad nije favorit, ali Talijana tek sada čekaju najveći izazovi. Prvenstvo se pobjeđuje na „malim“ utakmicama, a do sada Hajduk generalno nije bio uvjerljiv protiv kvalitetom inferiornijih protivnika.

Gattuso je odlično pripremio derbi protiv Dinama, ali ako Hajduk želi biti konkurentan, vrijeme je da talijanski strateg kvalitetno posloži ekipu i protiv slabijih protivnika te iskoristi činjenicu da ima dovoljno kvalitetnih igrača koji mogu rješavati takve utakmice.

Komentari

Povezano