Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Kako je Inter ugasio Milan

20 godina nakon što se milanski derbi igrao u polufinalu Lige Prvaka, Milan i Inter su ponovno odmjerili snage u istoj fazi natjecanja. Obje momčadi su posljednjih sezona daleko od svojih slavnih dana koje su prije imali u Europi. Međutim, pobjednika ovog dvomeča će dijeliti samo jedna utakmica do novog trofeja Lige Prvaka.

Pioli je s Milanom došao do polufinala tako što je u nokaut fazi izbacio Tottenham i Napoli. Talijanski strateg je dobro proučio svoje suparnike u osmini i četvrtfinalu te je Milan s dva različita pristupa izbacio svoje protivnike. U polufinalu ih je čekao gradski rival Inter koji im je u posljednje vrijeme „crna mačka“: u posljednja 4 susreta protiv Intera, Milan je tri puta izgubio i upisao samo jednu pobjedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rafael Leão je preveliki izostanak za ovaj Milan

Pioli je u posljednjih nekoliko utakmica protiv Intera pokušao s različitim formacijama, ali Inter bi bio pobjednička momčad na kraju susreta. U posljednja 4 međusobna susreta, jedina pobjeda Milana je bila u prvenstvu na početku ove sezone. Milan je slavio rezultatom 3:2 te je junak susreta bio Rafael Leão koji je upisao 2 gola i asistenciju. Portugalski napadač je apsolutni nositelj napadačke igre ovog Milana; Leão je u ligi vodeći igrač svoje momčadi po zabijenim golovima, asistencijama, broju udaraca po utakmici, kreiranim velikim prilikama i uspješnim driblinzima. Veliki problem za Milan je bio što nisu mogli sinoć računati na svog najboljeg igrača te je na njegovom mjestu zaigrao Saelemaekers. Ostatak sastava je bio identičan kao i protiv Napolija u uzvratnoj utakmici četvrtfinala. Inter je s lakoćom zaustavio ovakav Milan.

Inzaghi je odlično pripremio svoju momčad

Interov sastav je bio više-manje očekivan. Çalhanoğlu je počeo umjesto Brozovića na zadnjem veznom te je Inzaghi odlučio da će Džeko biti uz Lautara Martineza u napadu. Upravo je Džeko na ubačaj iz kornera kojeg je uputio Çalhanoğlu zabio za 1:0 pa je 3 minute kasnije Mkhitaryan povećao na 2:0. Inter je u samom startu utakmice došao do dva gola prednosti te im je preostalo do kraja susreta obraniti to vodstvo. Momčad Simeone Inzaghija je igrala u 352 formaciji u kojoj su u potpunosti zatvorili sredinu terena. Dva centralna napadača (Džeko i Lautaro) bi svojim postavljanjem pokrivali liniju dodavanja između Milanovih stopera i zadnjih veznih. U sredini terena su omjeri snaga bili 3 naprema 3 te bi veznjaci Intera čuvali Milanove čovjek na čovjeka. Zatvaranjem sredine je Milan bio prisiljen tražiti svoju priliku preko svojih krila. U izostanku Rafaela Leãoa, domaća momčad nije imala igrača koji može napraviti značajniju razliku u tim zonama.

Inter je odlično zatvorio sredinu terena

Inter je u prvome poluvremenu i kvalitetno izlazio u presing. Dva napadača su bila zadužena pritisnuti stopere, vezni red bi čuvao čovjek na čovjeka protiv veznog reda Milana te bi bočni igrači izašli visoko na bekove crveno-crnih. Milan je pod presingom bio prisiljen igrati duge lopte na Girouda (Milan je u prvom poluvremenu imao 39 dugih lopti, prije 7 dana protiv Cremonesea su u prvom poluvremenu imali samo 23). Giroud je čak bio i uspješan u osvajanju prvog duela (Francuz je u prvom poluvremenu osvojio 4/5 zračnih duela), ali te lopte bi bile osvojene na prevelikoj udaljenosti od gola Intera te Giroud nije imao adekvatnu podršku suigrača.

Presing Intera u prvom poluvremenu

Milan je tako okončao prvo poluvrijeme bez udarca prema okviru gola Intera te su u obrani imali velikih problema s Džekom i Lautarom Martinezom. Interov napadački dvojac je konstantno napadao stopere Milana te su u tome bili veoma uspješni; Džeko je u prvom poluvremenu osvojio 7/9 duela dok je Martinez uzeo 7/10. S druge strane, Tomori je uzeo samo 2/8 duela dok je Kjaera zamijenio fizički dominantniji Thiaw u 59. minuti.

Gosti su rutinski odradili drugo poluvrijeme

Milan je započeo riskantnije drugo poluvrijeme te je uspio u prvih 15-tak minuta kreirati svoje najozbiljnije prilike na utakmici. Messias je u 51. minuti pucao pored gola dok je Tonali pogodio vratnicu u 63. minuti. Gosti su se u drugom dijelu spustili u niski 532 blok, Inzaghi je u 63. minuti uveo Brozovića te je Inter zatvorio utakmicu. Milan do kraja susreta nije naročito prijetio te je Inter s lakoćom branio svoj gol. Domaćini su tek u 81. minuti uputili prvi udarac u okvir gola te je Inter na kraju rutinski ostvario veliku pobjedu pred uzvratnu utakmicu.

Inter se veći dio drugog poluvremena branio u niskom bloku

Osim strijelaca, na utakmici se istaknuo Alessandro Bastoni. 24-godišnji igrač Intera je trenutno najbolji talijanski stoper te je pokazao odličnu igru u oba smjera; Bastoni je sinoć osvojio 5/8 duela, imao 1 kreiranu veliku priliku, 3 otklonjene opasnosti, 1 uspješan dribling te 10/15 duge lopte.

Inter je kompletnija momčad te je jednom nogom već u finalu

Milan je momčad koja mora imati sve svoje najbolje igrače na raspolaganju ako se želi nadmetati protiv najboljih ekipa. Pioli u Milanu ima veoma ograničen kadar u kojem nema veliki broj igrača koji su dovoljno kvalitetni da mogu raditi razliku na terenu u ovoj fazi natjecanja. Prava razlika u širini kadra se mogla vidjeti u zamjenama koje su sinoć obavili treneri. Dok je Pioli uvodio Origija i Pobegu, Inzaghi je imao luksuz u igru ubaciti Marcela Brozovića i Romela Lukakua.

Inter na svakoj poziciji ima adekvatnu zamjenu te ne ovise o određenom pojedincu kao Milan. Gosti su sinoć ostavili dojam da se mogu braniti protiv Milana satima bez da prime pogodak te su zasluženo pobijedili. Pioli je svoj uspjeh u Ligi Prvaka izgradio na brzim kontranapadima  u kojima je Rafael Leão bio ključan igrač. U uzvratnom susretu će talijanski strateg mora pronaći novo rješenje jer Interu neće biti problem čekati u niskom bloku svoje prvo finale Lige Prvaka nakon 13 godina.

Komentari

Povezano