Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Kako je nekoć najbolji klub svijeta ispao u drugu ligu

Os Santasticos. Pod tim imenom je bila poznata ekipa Santosa s početka šezdesetih godina u kojoj su igrali Pele, Pepe, Zito, Coutinho, Gilmar i ostali. Bila je to prva ekipa na svijetu koja je osvojila kontinentalnu trostruku krunu ako računamo važnost natjecanja Campeonato Paulista kojeg je Santos osvojio 1962. uz Copu Libertadores i nacionalnu ligu.

Santos je u tom periodu slovio kao najjača ekipa na svijetu i gledajući retrospektivno se pomalo i zanemaruje te podcjenjuje snaga te ekipe, pogotovo kada pričamo o najboljim ekipama u povijesti nogometa. Izostanak podataka, snimki i informacija im ne ide u korist, no oni koji su iste prikupili i koji su upoznati s povijesti nogometa puno opširnije će potvrditi taj status Santosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 21. stoljeću je Santos ponovno zauzimao naslovnice sportskih novina 2011. kada su osvojili po treći put u svojoj povijesti Copu. Tada ih je predvodio Neymar, a igrala su u ekipi i poznata imena poput Danila, Alexa Sandra, Gansa i Elana.

Zbog Neymara, Robinha, Diega, Elana, Gansa i mnogih drugih je Santos i u modernom nogometu ostao zvučno ime. Iako su u ovom stoljeću osvojili tek dva naslova prvaka Brazila i tu jednu Copu, marketinški su bili izuzetno jaki te je prosječni poznavatelj nogometa imao dojam da su puno jači nego li su to stvarno bili. Bilo je tu doduše nekoliko osvojenih Campeonata Paulista, no one najveće titule su uvijek malo izmicale.

No, bez obzira na izostanak većeg uspjeha u moderno doba, kada uzmemo u obzir talent koji su proizvodili kroz godine, trofeje koje su osvajali kroz čitavi period i utjecaj koji je taj klub imao na nogometni svijet, jasno je kako je ispadanje u ligu niže za njih katastrofa. Nekoliko bivših igrača Santosa se oglasilo putem društvenih mreža u posljednja dva mjeseca te su svi pisali slično. Da se radi o oštećenju nogometne baštine. Nakon 111 godina, Santos je ispao u drugu ligu.

Počinjena šteta se primarno veže uz jednog čovjeka i godinu 2021. Te je godine klub preuzeo Andres Rueda, predsjednik koji je klub tretirao kao igračku. Njegov fokus se isključivo svodio na kratkoročne planove, impulzivnu kupovinu te poslove bez analize. U sezonama 2021. i 2022. je Santos držao mjesto na tablici koje možda i nije ukazivalo na te probleme, no novinari koji prate klub su još tada upozoravali na potencijalne posljedice ako se tim smjerom nastavi raditi.

Prošle sezone ne samo da je Rueda odlučio nastaviti, već je i pojačao filozofiju rada šok terapijama promijenivši čak četiri trenera u istoj sezoni. Klub je prvo vodio Odair Hellman koji je u 34 utakmice u svim natjecanjima imao 11 pobjeda, 12 remija i 11 poraza. Uprava nije bila zadovoljna s tim učinkom te je Hellman dobio otkaz dok je Santos bio na 13. mjestu lige. Do kraja sezone više nikada nisu išli iznad te pozicije.

Nakon Hellmana je na klupu stigao Paulo Turra, bivši trener Atletico Paranaensea koji je tamo bilježio jako solidne rezultate sa skoro 70 posto pobjeda u svom mandatu. U Santosu se nakon samo nekoliko dana posvađao s Yefersonom Soteldom, Kolumbijcem koji je imao status zvijezde u klubu, a kada je pokušao uvesti stroži režim u svlačionicu su mu okrenuli leđa gotovo svi. Nakon šest utakmica je bio bivši.

Sljedeći trener je bio Diego Aguirre, Urugvajac koji u posljednjih 10 godina nije u niti jednom klubu izdržao više od godine i pol. Od 2002. pa do dolaska u Santos prošle godine je čak 17 puta promijenio posao te je Penarol bio jedini klub u kojem je bio trener na više od 50 utakmica. U Santos je dobio otkaz nakon njih pet.

Posljednji u nizu trenera, Marcelo Fernandes, koji je sedam puta u svojoj karijeri bio privremeni trener Santosa te jednom trajno rješenje, je čak u jednom trenutku i uspio trgnuti momčad te ih vratiti do onog 13. mjesta lige. Međutim, u posljednjih pet kola je Santos upisao tri poraza i dva remija što je značilo da po prvi puta u svojoj povijesti klub ispada u drugu ligu.

Trenerske promjene nisu bile jedini problem kluba već i igrački kadar, odnosno upravljanje istim. U posljednjoj utakmici sezone su zaigrala samo tri igrača koja su u klubu bila i prošle sezone. Istovremeno, čak pet igrača koja su igrala u prvoj utakmici sezone, nisu bili dio momčadi na kraju sezone. U 2023. klub je potpisao čak 21 novog igrača, a više od pola njih je došlo uz poruke agenata: “Dobar je mali, majke mi”.

Takav kaos u svlačionici gdje je kvaliteta kadra bila strahovito neprovjerena, gdje nije postajala nikakva igračka hijerarhija niti kemija, se dodatno rasplamsao sa svakom idućom promjenom trenera jer su sva četvorica imala potpuno različite nogometne filozofije. Od formacije preko načina izlaska iz svoje polovice pa do izvođenja prekida. Svaki je htio unijeti svoj štih u momčad, a već pogubljena momčad se gubila još više.

Nakon ispadanja u ligu niže, Rueda više nije bio predsjednik kluba, već je tu ulogu preuzeo Marcelo Teixeira koji je bio posljednji put predsjednik prije 14 godina. Upravo je s njim na čelu Santos uzeo svoja zadnja dva naslova prvaka Brazila te su navijači sa zadovoljstvom dočekali njegov povratak.

Ono što daje neku nadu Santosu je podatak da svi klubovi s nekim renomeom koji su ovog stoljeća ispali u drugu ligu su se uspjeli i vratiti u prvu te se stabilizirati. Međutim, Santos ima problem duga od nekih 700 brazilskih reala, odnosno 130 milijuna eura te trenutno ne postoji način na koji mogu to riješiti.

Drugi je problem apsolutni kolaps njihove škole nogometa. Klupski zapisničari, analitičari te reporteri tvrde kako nema niti jedne zvijezde u mlađim kategorijama te kako su od njihove akademije bolje brojne druge u Brazilu. Dok su ostali klubovi njihovog statusa modernizirali svoje kampove i postrojenja, u Santosu su vjerovali da će im, kao i u povijesti, viša sila poslati novog Pelea ili Neymara.

Nažalost po njih, te karte legendi su već odigrane, a klub godinama nije napravio apsolutno ništa čime bi si popravio šansu da još jednom izvuku takvog asa iz rukava. Iako je predsjednik Rueda bio uvjerljivo najveći uništavač klupskog budžeta te direktni krivac za ispadanje iz lige, manjak dugoročne vizije koji je prouzrokovao propast akademije se može pripisati i na četvoricu predsjednika prije njih. Među njima je bio i jedan koji je uhvaćen kako troši klupski novac na vlastite nekretnine i ostale privatne potrebe.

Santosu predstoji teška borba za povratak u najviši rang brazilske lige te bi nekoć najbolji klub svijeta mogao ostati duže u problemima nego li su to bili primjerice Corinthians ili Cruzeiro. Vjera tinja zbog predsjednika i narativa kako se svi veliki klubovi ipak vraćaju tamo gdje pripadaju, no realnost je ipak nešto drugačija. Onakva kakvu Pele nikada nije ni mogao zamisliti.

Komentari

Povezano