Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Kako je “nestao” Karlo Sentić

Prije tri tjedna imali smo vijest kako su kazahstanski klubovi u četiri dana odigrali prijateljsku utakmicu i superkup. Radi se o svima dobro poznatom Tobolu, Hajdukovom krvniku iz 2021. godine koji je nakon poraza 2:0 u Splitu, upisao slavlje 4:1 kod kuće te izbacio trupe Jensa Gustafssona iz Europe.

Drugi klub je Ordabasy. Od ove godine, član prošlogodišnjeg prvaka Kazahstana postao je Karlo Sentić, koji je stigao na posudbu iz Hajduka. Momku rođenom 2001. godine predviđala se blistava karijera, no što je krenulo po zlu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sentića se uvijek predstavljalo kao “next big thing”

Rođeni Dubrovčanin svoje prve korake napravio je u Nogometnoj akademiji Libertas, a 2015. nakon poziva Hajduka odlazi u grad podno Marjana. Sentić se razvijao i stasao kroz omladinsku školu, a bio je i kapetan svoje generacije. Kroz tadašnji Hajduk 2, Karlo je imao seniorski podražaj i priliku za griješiti te razvijati se bez ikakvog pritiska. Bilo je tu svakakvih primljenih golova, no bitno je naglasiti jednu stvar. U Sentića se vjerovalo te mu je pružen kontinuitet koji je prijeko potreban svakom mladom vrataru. U sezoni 2021/22. s 20 godina odlazi na posudbu, u tadašnjeg drugoligaša Varaždin.

U drugom razredu hrvatskog nogometa skupio je ukupno 25 nastupa. Te sezone Varaždin je bio prvak ispred drugoplasiranog Rudeša, a mladi vratar bio je jedan od najistaknutijih pojedinaca u pohodu prema najvišem rangu. Dubrovčanin u dresu kluba sa samog sjevera Hrvatske, u tijeku sezone skupio je 10 “čistih mreža” i na najbolji mogući način iskoristio posudbu pred povratak u Hajduk. Karijera mu je išla savršenim tokom, skupio je podosta iskustva kao mladi vratar i sve je vodilo ka tome da opravda ulogu “sljedeće velike stvari”.

Početak u prvoj momčadi Hajduka

Nakon odlične epizode u Varaždinu uslijedio je povratak u Split. Uoči sezone 2022./23. Valdas Dambrauskas jasno je postavio hijerarhiju u momčadi. Lovre Kalinić kao kapetan bio je neminovna jedinica, a Karlo Sentić imao je odličnog mentora i kolegu za učenje. Međutim, nije puno morao čekati na svoj debi u prvenstvu, s obzirom na to da je već u 2. kolu stao na vrata. Upravo je Varaždin bio Hajdukov protivnik, a Karlo je svojim intervencijama oduševio hajdučki puk. U konačnici “Bili” su slavili 2:0 majstorijama Marka Livaje, no prvo ime susreta zasigurno je bio mladi Dubrovčanin.

Foto: HNK Hajduk Split

Čak osam obrana je imao u toj utakmici i na najbolji mogući način upisao svoj debi za prvu momčad. Iza toga čekao je mjesec dana na novi nastup; Lovre Kalinić imao je lakšu ozljedu pa je Sentić branio u susretima s Osijekom i Slaven Belupom. Jasno, Kalinić se nakon toga vratio na gol, ali opet ga je ozljeda odvojila od terena na pet utakmica u listopadu 2022. godine. Sentić je na pravi način zamijenio kapetana te se uopće nije vidjela razlika u odnosu na tada već iskusnog Kalinića.

Unatoč kvalitetnim izvedbama Dubrovčanina, v.d. trener Mislav Karoglan jasno je naglasio da je Kalinić prvi vratar te ga vratio u početnih 11 za susret s Lokomotivom. Bilo je to 30. listopada 2022., a taj datum označava trenutak kada je Sentić postao prvi vratar Hajduka. Pri rezultatu 2:0 za “Bijele” Lovre Kalinić teško je ozlijedio koljeno, a zbog toga je ostao i bez nadolazećeg Svjetskog prvenstva u Katru. Sentić ga je zamijenio u 85. minuti i susret je završio 2:2. Splićani su na nevjerojatan način prosuli pobjedu, no Sentić je tu bio najmanji krivac. Dapače, on je spasio totalnu blamažu kada je u posljednjim trenutcima susreta s dvije obrane sačuvao bod za svoju momčad.

Dolazak Ivana Leke sve je promijenio

Na kraju polusezone Karoglan je napustio klub, a njegovo mjesto preuzeo je Ivan Leko. Dolazak Leke promijenio je kompletnu sliku momčadi, a tu se ponajviše misli na trojicu u obrani i pokušaj igranja visokog presinga. Momčad je ušla u rezultatsku krizu, a Sentić se samo uklopio u sivilo koje se nadvilo nad momčad s Poljuda. Utakmica koja je obilježila Sentićevo razdoblje u Hajduku, nažalost nije ona u Varaždinu, već je to susret s Goricom u Splitu.

Iako je Hajduk slavio u tom dvoboju pogocima Marka Livaje i Nikole Kalinića, dojam je bio grozan. Fenjeraš Gorica namučila je Hajduk, a Sentić je imao utakmicu za zaborav. Sentić je zbog loših ispucavanja bio ismijavan i izviždan od strane poljudskog istoka. Loši rezultati i loše izvedbe Sentića, kulminirali su u idućem kolu. U derbiju na Maksimiru, Dinamo je slavio 4:0, a dojam je da su “Modri” spustili nogu s gasa i sami spasili Hajduk još veće katastrofe.

Od prvog susreta pod Lekom i utakmice protiv Šibenika, Sentić je bio neprepoznatljiv na vratima. Jedna od većih njegovih vrlina bila je igra nogom, no dolaskom Leke ta vrlina jednostavno je nestala. Sentić je upao u crnu rupu iz koje nije bilo izlaza. Ivan Lučić postao je prvi vratar i na kraju se to kratkoročno ispostavila kao dobra odluka. No, Sentiću je trebao kontinuitet i dugoročno gledano on je trebao biti Hajdukova budućnost.

Foto: HNK Hajduk Split

Ivan Leko poznat je kao težak karakter, o čemu je pričao i Karlo Letica u Podcast Inkubatoru. Letica je istakao kako za vrijeme njegova boravka u Club Bruggeu nije imao apsolutno nikakvu komunikaciju s hrvatskim trenerom. Kritizirao je i trenera vratara Tomislava Rogića, koji je s Lekom radio u Hajduku. Sentić i Letica dvije su identične situacije, u kojima je mladi vratar trebao podršku, no u konačnici je nisu dobili.

Međutim, nije ovo prvi put da Hajduk gubi svoje vratare. Sjetimo se samo kraja sezone 2017./18. Tada je Hajduk u klubu imao tri jako kvalitetna vratara: Karlo Letica, Ivo Grbić i Dante Stipica. Sva tri vratara su na kraju napustila klub, a onda su Splićani doveli košije vratare od njih u obliku Josipa Posavca i Tomislava Duke. Za Posavca je plaćena i odšteta od 400 tisuća eura Palermu, klubu koji se netom nakon toga ugasio. Suludo.

Lutanje po posudbama i idući korak

Na početku ove sezone, Sentić je otišao na posudbu u mađarski DVTK. Skupio je ukupno devet nastupa i u sezonu je ušao kao prvi vratar. Odlično je krenuo u mađarsku avanturu, no s vremenom forma je padala i Sentić je završio na klupi. Posudba je okončana na kraju godine, a mladi vratar morao je pronaći novu destinaciju za posudbu. Odabrao je Kazahstan i tamošnjeg prvaka Ordabasy. Ali, čini se da je ponovno pogriješio. U tri mjeseca provedena u klubu, Karlo nema niti jedan nastup u službenim utakmicama.

Stoga, nameće se pitanje što dalje. Odgovor je vrlo jednostavan, on mora pronaći klub u kojem će braniti. Posudba u Kazahstanu ugovorena je do kraja 2024. godine, no ovim tempom (ne)branjenja teško da će se ugovor ispoštovati do kraja. Mala vjerojatnost je da se Karlo vrati na Poljud, prije će se dogoditi neka nova posudba ili raskid ugovora. Shodno tomu, iduća njegova destinacija mora biti pomno izabrana. Nekada je bolje otići korak-dva unatrag, ako će to dugoročno donijeti ono što bismo željeli. Za momka od 22 godine najbitnije su minute i nastupi, a jedino s njima može ponovno oživjeti put do blistave karijere.

Komentari

Povezano