Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Kako je Xabi izvukao deblji kraj u borbi s učiteljem

Kada su Joséa Mourinha prije tri i pol godine pitali kojeg svog igrača vidi kao budućeg trenera, nije oklijevao. Odgovor je naravno bio, Xabi Alonso. Istaknuo je Španjolčevo poznavanje igre i utjecaje velikih trenera i njihovih različitih filozofija kao glavne prednosti njegova razvoja. Xabi je igrao pod Benítezom u Liverpoolu, Mourinhom u Real Madridu i Guardiolom u Bayernu. Kada nadodamo Del Bosquea i Aragonésa, jasno je da je imao od koga učiti.

Portugalac je tako po tko zna koji put imao uspješno proročanstvo jer su se baš njih dvoje sastali u  polufinalu Europske lige. A njegov utjecaj na Alonsa vidljiv je na prvi pogled Leverkusenove taktike. Bayer ne zanima posjed – pragmatična su i reaktivna ekipa. Igraju s trojicom pozadi i u startu ostvaruju brojčanu prednost u izgradnji napada. Baš kao i Romu, krase ih brze kontre. S brzancima poput Jeremiea Frimponga i Mousse Diabyja, svaki izgubljeni posjed može biti vrlo opasan. Čudnovati talent Florian Wirtz ekvivalent je Paulu Dybali s druge strane. Kreativne desetke koje s nevjerojatnom lakoćom prave višak, a i sami su opasni po gol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rimljani su još rigidniji. Prigovaraju im dosadnu igru, ali njima je funkcionalnost glavni prioritet. S obzirom na roster, Mourinho se drži racionalnih odluka. Ekipa su kojoj je jako teško zabiti gol, a o njihovom najjačem oružju dovoljno govori činjenica da u ligi imaju prosjek od 2,72 kontranapada koja završe udarcem (u usporedbi s prosjekom od 1,27). Nažalost, utakmicu su započeli bez Dybale koji se još nije u potpunosti oporavio za svih 90 minuta, kao ni Georginio Wijnaldum. Dodatan udarac bio je izostanak stožernog stopera Chrisa Smallinga.

Od utakmice smo dobili što smo očekivali. Ekipe su međusobno strahovale od eventualnog kontranapada što im je glavni forte, pa smo gledali pretežno konzervativnu utakmicu. Indikativno je da su najopasnije prilike gostiju došle u 1. i 7. minuti. Prvo je Andrich pucao sa šesnaesterca dok Roma još nije bila u svojoj kompaktnoj strukturi, a u sedmoj minuti je Wirtz demonstrirao raskoš svog talenta.

Znajući da je 20-godišnjak sposoban iskoristiti svaki pedalj prostora, protivnici su s posebnim intezitetom ulazili u duele s njim i po potrebi slali 2-3 čovjeka. Na prvoj slici vidimo da je okružen s tri igrača i svejedno se spretnim driblingom provukao između njih, odigrao dupli pas s Hložekom i na kraju iz jako dobre pozicije pucao pokraj gola. S njim u ekipi, njemačka momčad u prosjeku bilježi 13,6 udaraca po susretu, a bez njega 9,6.

Van posjeda je Leverkusen izgledao dosta dobro u prvom poluvremenu. Diaby, Hložek i Wirtz s zatvarali su koridore dodavanja prema sredini i iskakali na dodavanja prema boku.

Roma je tako bila osuđena na dodavanja otraga bez ikakve progresije i povezanosti među linijama. Ipak, često su kroz sezonu znali poslati veliki broj igrača visoko naprijed i time opteretiti zadnju liniju protivnika. Tada se protivnik instinktivno povlači nazad i otvaraju se dvije opcije. Prostor u sredini kamo bi se često spuštao Pellegrini i započinjao napad, te mogućnost dugog dodavanja i onda borba za “ničiju loptu” za što su dobro brojčano i fizički opremljeni. U prvom poluvremenu to nije bilo učinkovito jer su stoperi Leverkusena odnosili većinu duela.

Ipak, Mourinhu to nije bio veliki problem, dok god je Bayer sterilan. Osim početnih poteza, Wirtz nije pretjerano utjecao na igru, a Frimpong je bio skroz odsječen. U Bayerovoj 3-4-3 postavi, bočni igrači imaju različite uloge. Frimpong je puno slobodniji i u fazi napada postaje desno krilo. Lijevi bočni se često spušta nazad na klasičnog lijevog beka i čini formaciju s četvoricom zada.

Ako usporedimo graf prosječnih pozicija s utakmice protiv Wolfsburga i utakmice protiv Rome, vidimo da je Frimpong (30) sada znatno niže, kao i Kossounou (6) (morao izaći zbog ozljede u 36′). Razlog tomu leži i u činjenici da je Spinazzola stajao visoko i davao širinu Romi na lijevoj strani. Desno je nešto povučenije stajao Çelik, koji je dobio prednost pred Zalewskim zbog svojih defenzivnih odgovornosti.

Roma je svoje najbolje prilike imala iz, pogađate, prekida, ali na odmor se ipak otišlo bez pogodaka.

U nastavku je Roma bila dominantnija momčad. Veznjaci Bayera Andrich i Palacios redali su netočna dodavanja, a domaćini su izgledali sve opasnije. U fazi obrane i dalje su stajali jako duboko, često sa svih 11 igrača iza lopte duboko na svojoj polovici i strpljivo čekali priliku za kontranapad.

U 62. minuti Mancini je poslao dugu loptu na Abrahama. Bayer je izašao nešto više, krenuo igrati rizičnije i postao ranjiviji pozadi. To su fanastično iskoristili Tammy Abraham i Edoardo Bove.

Po osvojenom zračnom duelu, Bove se ubacio ispred Andricha, driblingom izbacio Tapsobu i uposlio Abrahama čiji šut brani Hradecky. Odbijanac je vješto pospremio 20-godišnji Rimljanin kojem je upravo Mourinho ove sezone dao značajniju rolu. Ključ drugog poluvremena bio je Tammy Abraham. Bio je aktivan u obrani i fokalna točka u napadu. Osvojio je 8 od 11 zračnih duela, imao jedno ključno dodavanje, 3 klizeća starta i 4 puta bio fauliran.

S druge strane, Leverkusen je ostavljao sve više prostora, a u napadu su bili bezidejni. Prednja trojka je bila potpuno odsječena od ostatka, pa su bili primorani spuštati se jako nisko po loptu i gubiti igrače u zadnjoj trećini. Gosti su ipak dočekali grešku domaćina. Nakon ubačaja Wirtza, sudarili su se Ibañez I Patrício, no Frimpongov udarac blokirao je na crti Cristante. Sjajnu je utakmicu odigrao Talijan koji je nominalno zadnji vezni. Na poziciji srednišnjeg stopera završio je zbog ozljeda, ali je unio sigurnost u distribuciji (8/12 točnih dugih dodavanja) i defenzivne zadatke odradio korektno.

Krajnja statistika kaže da su obje ekipe propustile dvije velike šanse. Roma je imala 12 udaraca (xG 1,06), a Bayer 10 (xG 0,98). Gledali smo prilično ravnomjeran dvoboj. Dvije reaktivne, kontraške ekipe bilo je strah previše se otvoriti. Ipak, Roma je nešto konzervativnija pa je rado pustila posjed Njemcima, koji su na trenutke djelovali prilično bezidejno. Sa zdravijom ekipom u uzvratu, Talijani bi trebali izgledati još bolje. No treba napomenuti da Bayeru jako fali Patrick Schick, njihov najpotentniji napadač koji je jako bitan u izgradnji napada.

Možda ne pretjerano dojmljiva utakmica, rekli bi neki. Ali kada je Joséa Mourinha bilo briga za dojam? On se ponosno deklarira kao trener za trofeje. U povoljnijoj je poziciji za uzvrat gdje će Leverkusen morati napasti. Ipak, radi se o nijansama razlike među ove dvije ekipe, pa ne sumnjamo da će opet sitnice presuditi.

Komentari

Povezano