Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Lampardov poraz u Madridu

Frank Lampard je postao novi (stari) trener Chelsea prije tjedan dana. Momčad u koju je došao je ispala iz svih domaćih kup natjecanja te se nalazi na 11. mjestu u ligi. Naslijedio je momčad od Grahama Pottera koji je imao (nemoguć) zadatak složiti momčad koju je uprava klupa „natrpala“ igračima raznih profila. Potter se pogubio u pokušajima da isprofilira idealnu prvu postavu te je dobio otkaz. Lamparda je pri dolasku u klub za vikend čekala utakmica s Wolverhamptonom koju je izgubio 1:0. Legenda Chelsea je neuspješno pokušala složiti momčad u 433 formaciji te je pred sinoćnji susret s Real Madridom Lampard morao osmisliti drugačiji plan.

Lampard je pokušao kopirati taktiku iz Tuchelove bilježnice

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Chelsea je i prošle godine igrao u nokaut fazi Lige Prvaka protiv Real Madrida. Nakon što je momčad Thomasa Tuchela izgubila prvu utakmicu na Stamford Bridgeu 3:1, Chelsea je na Santiago Bernabeu odigrao odličnu utakmicu u kojoj su 15 minuta prije kraja vodili s 3:0. Lampard je odlučio primijeniti sličnu taktiku kao i Tuchel na Santiago Bernabeu.

Chelsea je igrao u 532 formaciji. U obrani su se branili u kompaktnom srednjem do niskom bloku te nisu izlazili u presing. Pustili su stopere Real Madrida da slobodno iznose loptu te su prepustili posjed domaćinima. U samom startu utakmice smo mogli vidjeti  kako je Lampard zamislio da njegova ekipa napada. Chelsea je započeo utakmicu bez pravog centralnog napadača te su prednju liniju činili Sterling i Felix. Ideja je bila da momčad nakon osvojene lopte što prije proigra dugim loptama u prostor Felixa i Sterlinga te tako kazni visoko postavljenu obrambenu liniju Reala.

Chelsea se branio u 532 bloku

Ključni igrač za brzi prijenos lopte s jedne strane terena na drugu je bio Enzo Fernandez te je Argentinac bio veoma uspješan u tome kada je imao prostora na lopti. Enzo je svoju ulogu „quarterbacka“ odradio solidno; imao je 13/16 duge lopte te 2 ključna dodavanja. Kada je Chelsea imao posjed na postavljenu obranu Real Madrida, napadi su se većinom gradili preko desne strane gdje bi se Kante podigao visoko desno uz aut liniju te bi se na toj poziciji ponudio kao dodatna opcija u progresiji napada.

Ancelotti se morao pripremiti za “misterioznog” protivnika

Najveća mana Chelsea u ovom trenutku je bila i njihova potencijalna prednost za ovu utakmicu; ako sami ne znate koja je vaša optimalna strategija, kako bi dovraga to trebao znati vaš protivnik?! Ancelotti je stoga odabrao postavu kakvu smo i očekivali. Prošli tjedan je Real Madrid pobijedio Barcelonu s 4:0 te je Ancelotti odlučio zaigrati s identičnim sastavom. Real Madrid je sinoć igrao u 433 formaciji gdje je Camavinga igrao na lijevom beku, Kroos je bio zadnji vezni ispred Valverdea i Modrića te su u napadu bili Rodrygo, Benzema i Vinicius.

Real je u napadu igrao svoju prepoznatljivu igru; u posjedu su bili veoma strpljivi, desno krilo (Rodrygo) bi se zavuklo u desni half-space i tako omogućilo Carvajalu da se podigne visoko naprijed. Toni Kroos rijetko igra na poziciji zadnjeg veznog ali to se jučer nije dalo primijetiti. Nijemac je prilagodio svoju igru zahtjevima koji se traže od zadnjeg veznog igrača te je igrao manje riskantna dodavanja nego inače; Kroos ove sezone u Ligi Prvaka u prosijeku pokuša 7 dugih lopti po utakmici, jučer nije pokušao niti jednu. Kroos je također bio dobar u defenzivnoj fazi igre te je oduzeo 5 lopti, osvojio 8 od 9 duela i niti jednom nije bio predriblan.

Statistika Toni Kroosa protiv Chelsea, Izvor: SofaScore

Lampardov plan je brzo pao u vodu

Na samom početku utakmice Chelsea je uspio poslati nekoliko lopti iza posljednje linije Real Madrida te je Felix u 2. minuti susreta imao odličnu priliku ali njegov udarac je obranio Courtois. Real se brzo prilagodio na ovo te je odlučio pritisnuti Chelsea visoko.

Presing Real Madrida

Real je pritiskao čovjek na čovjeka. Napadački trio bi pritisnuo po jednog stopera Chelsea, Modrić bi čuvao Enza Fernandeza dok bi Kroos i Valverde markirali Kantea i Kovačića, bekovi bi izašli visoko na Jamesa i Chilwella te bi stoperi imali 1 na 1 duele s Felixom i Sterlingom. Chelsea se mučio izigrati ovaj presing Reala. Nisu mogli napucati dugu loptu na napadača zato što Felix i Sterling nisu u stanju konkurirati Alabi i Militau u skoku. Tu dolazimo do prve greške koju je Lampard učinio a Tuchel nije; Kai Havertz je startao prošle godine na Bernabeu dok je sinoć počeo na klupi. Havertz je solidan igrač u skoku te bi sigurno mogao osvojiti nekoliko duela protiv protivničkih stopera. Sterling i Felix također rijetko igraju centralne napadače te nisu u stanju vezati stopere kao Havertz.

Druga razlika s obzirom na prošlogodišnji sastav i sinoćnji je u postavljenom veznom redu. Chelsea je jučer nije imao  igrača u prostoru između veznog reda i obrane Reala koji bi mogao kreirati višak. Prošle sezone je Mason Mount odigrao briljantnu utakmicu na Bernabeu gdje bi se uvijek otvarao kao opcija preko koje je Chelsea mogao ući u zadnju trećinu terena. Mount ove sezone nije u formi te je skroz opravdano da se Lampard odlučio ostaviti ga na klupi, ali engleski strateg je mogao tu ulogu dodijeliti Felixu koji je profilom sličan igrač. Umjesto toga, Felix je igrao napadača gdje se morao natrčavati i gurati sa stoperima Reala što nije njegov forte.

Posljednja pogreška je u defenzivnoj postavci. Prošle godine je Tuchel postavio Reece Jamesa na desnog stopera u obrambenoj trojci. Na taj potez se odlučio kako bi zaustavio Viniciusa te je u tome uspio; Vinicius je u tom susretu imao samo 5/15 osvojenih duela te driblinge 1/5. Lampard je Jamesa stavio na desnog bočnog te je ulogu čuvanja brzoga Brazilca ostavio Wesleyu Fofani. Vinicius je „uništio“ Fofanu te je Real većinu prilika kreirao zbog nadmoći Brazilca; Vinicius je ovu utakmicu osvojio 8/13 duela, imao 4/6 driblinga, upisao asistenciju te je kod prvog gola pobjegao francuskom stoperu i uputio udarac nakon kojeg je Benzema zabio. S druge strane, Fofana je osvojio samo 4/11 duela te je predriblan 2 puta.

Lampard i Chelsea su sinoć izgubili bitku, a vjerovatno i rat

U drugom poluvremenu je Chelsea izašao nešto agresivnije, ali su svi problemi iz prvog poluvremena bili vidljivi i u drugom dijelu. Ben Chilwell je u 59. minuti dobio izravan crveni karton te je Real rutinski priveo utakmicu kraju. Lampard je nakon crvenog kartona napravio izmjene i odlučio braniti minimalan poraz, ali u 74. minuti Asensio je kaznio manjak koncentracije u obrani Chelsea koja je loše branila korner. Gostujuća momčad je prvu ozbiljniju priliku u drugom dijelu složila tek u 93. minuti, ali udarac Mounta je blokirao Rudiger.

Frank Lampard je pokušao kopirati taktiku Thomasa Tuchela od prošle sezone. Engleski strateg je uspio „prepisati“ određene ideje iz bilježnice njemačkog stratega, ali one najbitnije stvari je zaboravio. Sve greške u igri gostiju je Real objeručke prihvatio te na kraju rutinski i zasluženo pobijedio. U utorak nas čeka uzvratni susret. Chelsea je prošle sezone bio blizu da u drugoj utakmici preokrene zaostatak od dva pogotka razlike. Ove sezone su londonski „Plavi“ u puno goroj situaciji te se čini da su osim sinoćnje bitke, vjerojatno već izgubili i ovaj rat.

Komentari

Povezano