Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Last Dance Cristiana Ronalda

Cristiano Ronaldo neupitno je jedan od najvećih nogometaša, a također je i jedan od najvećih sportaša na svijetu. Europsko prvenstvo u Njemačkoj bit će vjerojatno njegovo posljednje veliko natjecanje na Starom kontinentu.

Kažem vjerojatno, jer sam još davno shvatio kako je riječ o sportašu koji uvijek iznenadi i koji nikad neće reći dosta. U dobi od 39 godina, sudjeluje na svom šestom Europskom prvenstvu i spreman je okruniti se još jednim naslovom prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Portugal na Europsko prvenstvo u Njemačkoj dolazi kao jedan od glavnih favorita. U ovakvoj ulozi nisu bili od 2004. godine, a sada se nadaju kako će dokazati da su s razlogom stavljeni u tu poziciju. Njihova ekipa pršti individualnom kvalitetom, momčad je sastavljena od mladića željnih uspjeha te stare garde, predvođene Ronaldom, koja želi ponoviti uspjeh iz 2016. godine kada se Portugal okrunio naslovom prvaka Europe.

EURO u Francuskoj 2016. godine

Većina priča oko Portugala počinje i završava s njihovim najboljim strijelcem u povijesti. Kao što je bio slučaj i s klubovima u kojima je on igrao, njegova prisutnost u momčadi uvijek je glavna vijest. No, posve je jasno kako ovaj novi Portugal nije momčad koja se mora oslanjati na jednog čovjeka.

Portugal u napadu ima stvarno moćna oružja; Rafael Leao, Bernardo Silva, Diogo Jota te drugi ofenzivci imaju sve što Portugalu treba, no njihov oldtimer pokazao je kako ima još puno goriva u spremniku. Posao Roberta Martineza ipak je puno više od pukog održavanja Ronalda sretnim. Došao je trenutak kada njihova najpotentnija napadačka postava ne uključuje jednog od najboljih nogometaša svih vremena. To bi u konačnici moglo i odlučiti koliko daleko mogu otići u idućih mjesec dana.

Odlična forma u klubu i kvalifikacijama

Ronaldo je iza sebe ostavio stvarno sjajnu sezonu u Al Nassru. Zabio je 35 pogodaka u 31 odigranoj utakmici, na što je još nadodao 11 asistencija. Od dolaska u Saudijsku Arabiju, CR7 je zaista u sjajnoj golgeterskoj formi o čemu najbolje govori podatak o postignuta 64 pogotka u 69 nastupa. Također, Ronaldo je u 2023. godini bio najbolji strijelac na svijetu s 54 postignuta gola.

No, njegov klub nije uspio pretvoriti njegove sjajne partije u trofeje. U prvenstvu su završili iza Al Hilala, koji ih je također porazio i u finalu kupa, dok ih je u Azijskoj Ligi prvaka izbacio Al Ain iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ronaldo je u fenomenalnoj formi te je gladan trofeja, a Europsko prvenstvo u Njemačkoj je najbolja moguća prilika za utažiti njegovu glad.

Nakon nevjerojatnih 20 godina od njegovog debija za nacionalnu vrstu, CR7 ponovno je jedna od glavnih zvijezda ovog Europskog prvenstva. U kvalifikacijama za prvenstvo je u devet startova postigao deset pogodaka. Također, u prijateljskoj utakmici protiv Irske uoči turnira postigao je dva pogotka. No, pitanje je koliko je ova verzija Ronalda zapravo dobra?

OptaAnalyst: Učinak Cristiana Ronalda u kvalifikacija za EURO

Koliko je njegova forma u Saudijskoj Arabiji relevantna?

Saudijsko prvenstvo je prema Opti 27. najjača liga na svijetu, smještena odmah iza korejske i izraelske lige. Al Hilal, neporaženi prvak, 39. je najbolji klub na svijetu, a prvenstvo su završili s 14 bodova prednosti ispred Al Nassra. Saudijskim klubovima dozvoljeno je registrirati osam stranih igrača, što oni uglavnom iskorištavaju za dovođenje veznjaka te napadača.

Najbolji obrambeni igrači lige svakako su Kalidou Koulibaly iz Al Hilala te Aymeric Laporte, suigrač Ronalda iz Al Nassra. Ovime naravno ne treba diskreditirati njegove uspjehe, no svakako treba uzeti u obzir kako je svoju fenomenalnu golgetersku sezonu imao u defenzivno vrlo skromnoj ligi. Igranje u natjecanju koje se kvalitetom ne može uspoređivati s vrhunskim europskim nogometom, omogućilo je Ronaldu povratak na prepoznatljive golgeterske navike iz Real Madrida te Juventusa.

Jedan od glavnih faktora koji je Ronalda doveo na mjesto najboljeg strijelca u povijesti jest broj udaraca na gol po utakmici. Tijekom cijele karijere ta brojka je bila visoka, no u Saudijskoj Arabiji ta je brojka eksplodirala. Tijekom 90 minuta, prosječno upućuje 6.2 udarca na gol, što je više nego li u njegovim najplodnijim godinama u Kraljevskom klubu.

Stavljajući ove brojke u kontekst, napomenuo bih kako u najboljim europskim klubovima najviše udaraca na gol imaju Darwin Nunez i Kylian Mbappe, 4,2 udarca po utakmici. Naravno, on ne bi bio jedan od najboljih napadača na svijetu, kada ne bi u visokom postotku iskorištavao sve prilike. Tijekom ove sezone realizirao je svih 13 kaznenih udaraca, a ostalih 27 pogodaka postigao je uz npxG od 24,4 ( non-penalty expected goals).

U Al Nassru Ronaldo ima vrlo skromne defenzivne zadatke, tako da svu svoju koncentraciju ima na napadačkoj igri. Vrlo je statičan na poziciji devetke tijekom posjeda, no kada se nađe u prilici, on i dalje ima savršenu završnicu koja ga izdvaja od svih ostalih napadača.

Koliko Cristiano Ronaldo može na Euru?

Njegovo tijelo možda nije tako jako i eksplozivno kakvo je bilo prije nekoliko godina, no njegova mentalna snaga i nogometne kvalitete nisu došle u pitanje. Na Europskom prvenstvu će se sučeliti s nešto boljim ekipama nego što su to one u Saudijskoj Arabiji, iako možda čak i ne u prvoj fazi natjecanja budući da Portugal ima najlakšu grupu na prvenstvu.

U prijateljskoj utakmici protiv Hrvatske Ronaldo nije ulazio u igru, dok je u drugoj pripremnoj utakmici protiv Irske postigao dva pogotka čime je zadao izborniku Martinezu slatke muke. Na njemu je da odluči hoće li ga koristiti od prve minute ili će priliku dati mladim snagama koje se tek moraju dokazati na velikom natjecanju. Ulascima Ronalda s klupe, Portugal će dobiti nevjerojatno kvalitetnu napadačku širinu kakvu nema niti jedna reprezentacija na prvenstvu, samo je pitanje hoće li on biti zadovoljan takvom ulogom.

Vrlo vjerojatno sve do osmine finala nećemo doznati koliko je i dalje dobar Ronaldo. Na izborniku Martinezu je da odluči kako će ga i koliko koristiti, no sasvim sigurno nitko ne bi bio iznenađen kada bi CR7 bio jedan od najboljih strijelaca prvenstva. Jedan od najvećih nogometaša na svijetu ikada spreman je za svoj labuđi pjev, a uživatelji najvažnije sporedne stvari na svijetu jedva čekaju uživati u njemu.

Standings provided by Sofascore

Za Ofenzivu piše: Kristijan Kuveždić

Komentari

Povezano