Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Lautaro Martinez: Vođa novog Intera

Kada je u ljeto 2018. godine s tek jednim nastupom i 31 minutom u dresu Argentine kao 21-godišnjak stigao u Inter iz matičnog Racinga, malo koji navijač Nerazzurra je vjerovao u Lautara Martíneza. Pet i pol godina kasnije, ovaj svega 174 cm visoki napadač je kapetan i istinski vođa novog Intera.

Niti Jorge Sampaoli nije vjerovao u sjajnog Argentinca, te ga tako te 2018. godine nije vodio na nama najuspješnije Svjetsko prvenstvo, a za Inter debitira već u prvom kolu sezone 2018./2019. Serie A i porazu Intera od Sassuola od 1:0. Prvi pogodak zabio je u 7. kolu, u svom trećem nastupu i domaćoj 2:0 pobjedi nad Cagliarijem, a ukupno je u debitantskoj sezoni u svim natjecanjima skupio 35 utakmica i devet pogodaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Luciano Spalletti koristio ga je uglavnom kao drugog napadača uz sunarodnjaka mu Maura Icardija, u roli slobodnog sekundarnog ofanzivca s velikom slobodom kretanja. Novi argentinski izbornik Lionel Scaloni dao mu je napokon priliku i u nacionalnom dresu, te je kroz tu sezonu upisao 10 nastupa i šest golova za Argentinu, uz jako dobre partije na Copa Américi.

Odlaskom Icardija u ljeto 2019. godine Martínez je polako počeo postajati fokalna točka napada milanskog kluba, te je tu sezonu završio s 21 golom u 49 nastupa, a sezonu iza toga odličnim realizatorskim vještinama pridodao je i one kreacijske, pa je tako osim 19 pogodaka u 48 nastupa, upisao i 11 asistencija, više nego u prethodne dvije sezone zajedno. U sezoni 2021./2022. ponovno je zanemario asistencije, upisavši tek četiri, ali je znatno podigao razinu efikasnosti, pogodivši mrežu 25 puta u 49 utakmica.

Prošla je sezona za Lautara očito bila samo naznaka onoga što ćemo gledati ove. Bio je jedna od ključnih figura Interovog puta u finale Lige prvaka, a u 57 nastupa u svim natjecanjima upisao je 28 pogodaka i 11 asistencija. Iako niti jednom nije poentirao, bio je veoma važna karika u argentinskom osvajanju Svjetskog prvenstva u Kataru, a uspjeh s nacionalnom vrstom zasigurno mu je dao dodatnog elana i na klupskom polju, budući da je nakon povratka u Milano upisao čak 18 pogodaka, od čega su dva došla u finalu Coppe Italia gdje je Inter s 2:1 svladao Fiorentinu.

Simone Inzaghi na klupi Intera nalazi se od ljeta 2021. godine, a Lautara najviše voli koristiti u slobodnoj napadačkoj roli, gdje se Argentinac fantastično snalazi, uparivši ga uvijek s jednim krupnijim napadačem – Edinom Džekom u prvoj, Romelu Lukakuom u drugoj te Marcusom Thuramom u ovoj sezoni. Iako je i s prethodnom dvojicom imao vrlo dobru suradnju, ona je s Thuramom otišla stepenicu iznad.

Inter je ove sezone ukupno postigao 47 pogodaka u svim natjecanjima, a njih dvojica imaju zajedno ukupno 39 sudjelovanja u pogocima. Naravno da se neki od njih preklapaju, pa je tako Francuz pet od svojih 10 ovosezonskih asistencija udijelio Lautaru, ali i dalje nestvarno zvuči činjenica da njih dvojica nisu sudjelovali u svega 13, odnosno 27,7% pogodaka Intera ove sezone.

Lautaro u usporedbi s ostalim napdačima u ligama Petice; Izvor: FB ref

Martínez je trenutno na brojkama od 17 golova i četiri asistencije u 22 odigrane utakmice, a od toga je 15 pogodaka i sva četiri assista upisao u 16 utakmica Serie A. U ligi postiže pogodak svakih 89 minuta, naravno, najviše od svih igrača koji imaju više od 50% odigranih minuta. Iako je četiri pogotka upisao u utakmici protiv Salernitane, brojke i bez tog učinka izgledaju impresivno.

Osim što je kvantitativno najbolji strijelac Serie A, Lautaro ima i najbolji omjer očekivanih i postignutih pogodaka u talijanskom prvenstvu, s xG-em od 9,19 prema 15 zabijenih. Po utakmici upućuje 3,3 udarca, od čega 1,4 ide u okvir vrata, a još impresivnije izgleda podatak da je od 22 udarca u okvir, 15 puta lopta ušla u mrežu.

I statistički podaci s loptom u nogama svrstavaju ga u sam vrh napadača u Serie A. Po utakmici ima 189 točnih dodavanja sa 78% uspješnosti, kreira 0,8 ključnih dodavanja, te mu je precizna svaka druga duga lopta. U driblinge ulazi dva puta po susretu, uz 35% uspješnosti, osvaja 4,4 od 9,8 duela po susretu te prosječno gubi 11 posjeda. Sve navedeno radi na 41,6 dodira po utakmici, a te dodire ima gotovo svugdje po terenu, često se i spuštajući na svoju polovicu da pomogne u izgradnji napada.

Puste brojke ne bi bile dobre same po sebi da kompletna momčad ne ostvaruje rezultate, ali Inter je nakon 16 odigranih kola vodeći u Serie A s 41 osvojenim bodom, dok je u Ligi prvaka prošao u osminu finala bez poraza, ali kao drugoplasirana momčad iz Skupine D. Jedini poraz u sezoni Inter je doživio u 6. kolu domaćeg prvenstva, kada su na svom stadionu Giuseppe Meazza poraženi 2:1 od Sassuola, te su trenutno u nizu od 15 utakmica bez poraza u svim natjecanjima, dok su u posljednjih 26 susreta, osim Sassuola poraženi još jedino u finalu prošlosezonskog izdanja Lige prvaka.

Tako je Argentinac iz grada Bahía Blanca na obali Atlantskog oceana postao jedan od trenutno najboljih napadača Europe, koji svoje ime gradi u sjeni puno popularnijih Kyliana Mbappéa, Erlinga Haalanda i Harryja Kanea. Postao je i vođa novog Intera, Intera koji juriša ka jubilarnoj 20. tituli prvaka u Serie A te koji će biti tvrd orah svakome tko im se suprotstavi u eliminacijskoj fazi Lige prvaka.

Komentari

Povezano