Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Leko budi frajer i promijeni nešto, Hajduk je jednoličan i nemoćan

Hajduk je jučer na Poljudu upisao novi poraz. Ovoga puta bolji je bio Osijek rezultatom 2:0. Tako je propuštena prilika zauzeti prvo mjesto na tablici. Osječani su na klupi imali Zorana Zekića koji je uspješno započeo svoj drugi mandat. Vjerojatno nije ni slutio koliko lagano će njegova momčad s Poljuda otići s punim plijenom. Takozvana šok terapija za slavonski klub se ispostavila pozitivnom.

S druge strane, Ivan Leko je s Hajdukom upisao četvrti poraz u posljednjih šest susreta. Iznimno poražavajuća činjenica, stoga se nameće pitanje je li Hajduku također potrebna šok terapija? Definitivno je, samo kakve prirode?! Traženjem novog trenera ili da Leko napravi nekakve promjene što se tiče same igre, jer napredak nije vidljiv, nema ga. Zekić je to iskoristio i s Poljuda odnio sva tri boda, sasvim jednostavnim receptom, kojeg ćemo se u tekstu dotaknuti nešto kasnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uoči utakmice je izašla obavijest kako će kapetan Marko Livaja derbi s Osijekom započeti s klupe, a na radost svih navijača od prve minute je krenuo Rokas Pukštas. U sastavu i dalje nije bilo Filipa Uremovića, a Leko nije mogao računati na Fahda Moufija zbog privatnih razloga, tako da je od prve minute na desnom beku krenuo Niko Sigur. Ostatak početnih 11 je bio očekivan. Obranu su činili već spomenuti Sigur, Zvonimir Šarlija, Josip Elez i Dario Melnjak. Filip Krovinović, Mihael Žaper i Pukštas su bili u sredini, dok su u napadu bili lijevo Emir Sahiti, Aleksandar Trajkovski i Yassine Benrahou.

Zekić je na Poljud istrčao s defanzivno orijentiranom momčadi spremnom za kontranapade. Na papiru je to izgledalo kao formacija 3-4-2-1 s isturenim Ramónom Miérezom koji je bio konstantna meta napada gostiju te u konačnici najbolji igrač susreta. Miérez je utakmicu završio s asistencijom za prvi pogodak, dva ključna dodavanja, 7/11 osvojenih duela na tlu i 7/9 osvojenih zračnih duela. Uz sve navedeno, radio je velike probleme obrani Hajduka, a izborio je žute kartone Šarlije i Sigura individualnom kvalitetom.

Osijek 5-3-2 defanzivna formacija

Osijek se branio u formaciji 5-3-2 s isturenima Miérezom i Caktašom, a u izlascima na igrača s loptom su se priključivali Petar Pušić ili Petar Brlek, ovisno gdje se u tom trenutku lopta nalazila. Na taj način su pokušali opstruirati izgradnju napada Hajduka. Najčešće bi se Brlek priključivao s obzirom da je na terenu bio smješten na lijevoj strani napada Hajduka gdje ordinira Krovinović koji je pokretač akcija Splićana. Krovinović bi odlazio na poziciju lijevog beka, a Dario Melnjak je okomitom kretnjom ulazio međuprostore u sredini, pa i napadu.

Build-up Hajduka/presing Osijeka

Crnim debelim strelicama su označeni Miérez, Caktaš, Brlek i Pušić. U ovom trenutku Brlek je bio spreman napasti Krovinovića jer se očekuje kako će lopta doći do njega. Takoreći, klasično otvaranje napada Hajduka.

Povratnik Pukštas bio je okomito orijentiran i često se nalazio u protivničkom šesnaestercu, dok se Benrahou dosta kretao bez lopte oko šesnaesterca Osijeka tražeći loptu i kombinatoriku. U početku utakmice je Hajduk radio probleme obrani Osijeka preko Melnjaka i lijeve strane općenito.

Strelicama su na slici označeni Benrahou koji aktivno sudjeluje u posljednjoj trećini napada i nudi se za kombinatoriku te Pukštas koji vreba okomito napasti šesnaesterac ukoliko dođe do ubačaja. U ovoj situaciji je Hajduk trebao i bolje iskombinirati, međutim kronični problem Lekine momčadi je završnica akcija. Obrana Osijeka je to uspjela zaustaviti, a Hajduk je iznova kombinirao te uz dozu sreće došao do situacije ispod.

Prva šansa Pukštasa

Kao što se već spomenulo, Pukštas je vrebao protivnički šesnaesterac, a u ovoj akciji je došao do svoje prve šanse, ipak centaršut Melnjaka je bio malo previsok za njega.

U slici ispod je Hajduk nakon sjajne akcije došao do prve konkretnije šanse za pogodak.

Druga šansa Pukštasa

Krovinović je dodao loptu Benrahouu, zatim je Marokanac odigrao dupli pas s raspoloženim Melnjakom te nakon duplog pasa ubacio na Pukštasa koji iz ove situacije nije uspio uputiti udarac u okvir gola vratara Osijeka Marka Malenice.

Dakle, Hajduk je u prvom dijelu utakmice imao inicijativu, držao je posjed, no nisu uspjeli opasnije ugroziti gol Osijeka. Štoviše, najbolja šansa prvog poluvremena je pripala Osijeku kada su u 9. minuti nakon kontranapada došli u stopostotnu šansu, no Mijo Caktaš je u situaciji jedan na jedan s vratarom Hajduka Ivanom Lučićem pucao ravno u golmana. Stoga se na predah otišlo bez golova.

Opis prvog poluvremena zorno prikazuje problem Hajduka. Možeš imati inicijativu i gospodariti terenom tjedan dana, ali kakve ti koristi od toga imaš kada ne stvaraš šanse i protivnik je konkretniji od tebe? To je jedan od problema koje Leko mora riješiti. Drugi problem je obrana koja na momente zna izgledati pogubljeno, a Osijek je odmah na početku drugog poluvremena to i pokazao.

Doslovno možemo reći da je Osijek uhvatio Hajduk na spavanju.

Naravno, Osijek je u napad krenuo dugom loptom na Miéreza označenim strelicom u prvoj slici koji neuspješno spušta loptu, praktički je dodao Melnjaku koji je panično ispucao loptu, iako je nasuprot sebe imao slobodnog suigrača. Lopta je došla do Nejašmića koji je na desnoj strani pronašao Gržana. Zatim je Gržan imao slobodan prostor da neometano uputi pas do Miéreza koji je sjajno uposlio utrčalog Brleka, a ovaj je pospremio za vodstvo i muk na Poljudu nakon samo 15 sekundi igre u drugom poluvremenu.

U cijeloj ovoj akciji Osječana, igrači Hajduka su izgledali pasivno i kao promatrači. Ne izlaze na vrijeme da spriječe dodavanje (Melnjak je gledao što će učiniti Gržan koji je bio predasistent), zbunjeni stoperi Hajduka čuvaju Miéreza, a iz drugog plana dolazi Brlek koji je ostao sam kao duh. Jednostavno neshvatljivo katastrofalna reakcija igrača Hajduka, amaterski primljen gol.

Nakon vodstva gostiju odvijao se sličan scenarij kao u prvom poluvremenu. Da budemo precizniji, praktički čitav susret je Hajduk radio istu stvar. Ubačaji s lijeve, ponekad i desne strane – prema SofaScore podacima Bijeli su uputili 22 centaršuta, od čega sedam uspješnih. S druge strane, Osijek je bio još i opasniji u kontranapadima te je imao dvije ozbiljne šanse u kojima su lošim zadnjim dodavanjima upropastili priliku za povećanje vodstva.

Osijek je ipak stigao do povećanja vodstva u 74. minuti nakon još jedne statične obrambene reakcije Hajduka.

Najprije je dokapetan Hajduka Krovinović nevjerojatnom lakoćom izgubio duel od Naila Omerovića. Osijekov igrač se zatim okrenuo licem prema golu Hajduka, gdje ga je čekalo četiri igrača Hajduka. Četiri! Na slici broj 3. vidimo da je okružen sa šest igrača koji gledaju kako Omerović upućuje udarac koji će se uz dozu sreće odbiti od Lučićevih leđa u gol. Nijedna ozbiljna momčad si ovakve stvari ne smije dopuštati. Uostalom ovaj drugi gol dosta govori i o samom stanju momčadi i govoru tijela.

Kad se podvuče crta, Osijek je sasvim zasluženo slavio. Zekić je znao kako igrati protiv Hajduka i u tome je uspio. Uostalom, Istra je na Poljudu pokazala svima kako se može igrati protiv Splićana, a na sličan način je to učinio i Osijek.

Leko budi frajer i promjeni nešto, Hajduk je jednoličan i nemoćan

Leko je nakon utakmice izjavio “Ako si u Hajduku, izvoli primiti kritiku i digni se frajeru!”. Upravo to Leko mora i učiniti. Budi i ti frajer pa ponudi nešto novo u igri Hajduka, jer momčad ti na terenu izgleda iz utakmice u utakmicu predvidljivo i nemoćno.

Nije više bitno ni tko će započeti utakmicu, svi znaju kako će Hajduk igrati. Uostalom rezultati govore sami za sebe. Nije moguće da sa momčadi kakvom raspolažeš ne možeš pronaći nijedan dobitan recept, već uporno forsiraš isto. Hajduk je pročitana momčad, svi znaju kako i na koji način ih zaustaviti i ugroziti. Vrijeme je za promjene u igri.

Komentari

Povezano