Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Loïs Openda: Lensov mlažnjak

Lens ove sezone izgleda sjajno, a jedan od ključnih faktora ove ekipe je brzonogi 23-godišnji napadač Loïs Openda koji trenutno u Ligue One broji 18 golova i 3 asistencije.

Prekjučer je s jedinim golom na utakmici u gostima kod Toulousea donio sva tri vrijedna boda za svoju ekipu, a s tom pobjedom, Lens je stigao do svoje 20. ovosezonske pobjede. Za posljednji put kada su ostvarili minimalno 20 pobjeda u prvenstvu morat ćemo se vratiti u sezonu 1997./1998.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutno se nalaze na trećoj poziciji Ligue 1 sa 69 bodova, koja ih vodi u kvalifikacije za Ligu prvaka. Usudili bismo se reći da su čak su i u borbi za naslov prvaka francuske Ligue 1 s obzirom na to da im vodeći PSG, koji je u posljednje vrijeme u lošijoj formi, bježi samo 6 bodova . Inače, Lens je posljednji put igrao Ligu prvaka u sezoni 2002./2003., a sada su jako blizu da se vrate među elitu. Posebno ćemo istaknuti i sljedeću njihovu utakmicu kada će na domaćem terenu dočekati Tudorov Marseille u izravnoj borbi za drugo mjesto tablice koje vodi izravno u Ligu prvaka, a ekipe razdvaja tek jedan bod.

Loïs ima priliku skinuti s druge pozicije najboljeg strijelca Lensa u povijesti u jednoj sezoni. Te 1993./1994., Roger Boli je zabio 20 golova. Opendi nedostaju samo 3 pogotka, a do kraja ovosezonskog prvenstva je ostalo još pet utakmica. Između ostalog, svih 18 golova koje je zabio ove sezone su postignuti iz igre. Nijedan igrač iz liga petica nije zabio toliko, a da niti jedan od njegovih golova nije rezultat gola nakon prekida ili jedanaesterca. Uz to, oduševljava pogled na raznolikost raspoređenosti načina postizanja pogodaka. Iako su svi stigli udarcima unutar 16, 5 je postigao desnom nogom, 5 glavom, a 8 lijevom nogom.

Koje su njegove napadačke i igračke vrijednosti? Prije svega, njegova brzina i raznolikost u igri. Nije samo napadač koji će čekati loptu u napadu, već će se i spustiti do centra po loptu, pa se uz dribling osloboditi igrača i stvoriti višak. Može pokriti i obje krilne pozicije. Također je i odličan tip igrača za kontranapade. U poveznici nže možete pogledati njegova dva gola i sjajnu asistenciju u kojoj je krenuo sa sredine terena te završio s dodavanjem za suigrača u lijepoj momčadskoj akciji iz utakmice protiv Monaca.

Transfer u Lens

Prije dolaska u Francusku, igrao je u nizozemskom Vitteseu na posudbi iz Club Bruggea. U 88 odigranih susreta upisao je 37 golova i 11 asistencija, nakon čega je zapao za oko Lensu u koji je prešao za, u uvjetima današnjeg tržišta, mizernih cca. 10 milijuna eura.

Uvijek postoji ono pitanje kako će se igrač prilagoditi novoj sredini, no za Opendu to nije predstavljalo veliki problem. Belgijanac je odlično startao te se na početku sezone u dresu Lensa u 7 odigranih susreta upisao 4 puta u rubriku strijelaca.

Igračke karakteristike

Igrač koji svojom brzinom radi mnogim protivnicima probleme, jako često će iznuditi prekršaje. Odličan je u driblinzima s još boljom završnicom. Naravno, kao i svaki igrač ima svojih mana gdje bi trebao poraditi kako bi postao što bolji igrač – tehnika dodavanja i manjak osjećaja za zaleđa, zbog čega često zna biti uhvaćen iza obrambene linije protivnika jer ne pazi dovoljno i nerijetko žuri u želji da čim ranije pobjegne protivniku u trenutku upućivanja lopte suigrača.

Krasi ga i dobra realizacija te mirnoća u završnici s xG-om od 15,90, a ove je sezone promašio 10 velikih prilika, što je dvostruko manje od prvog strijelca lige Kyliana Mbappea koji ih je promašio 21. Po golu po utakmici puca prosječno 2,7 puta, od čega 1,3 udaraca završava u okviru gola. To je daleko bolja realizacija i od Mbappea, Messija, Davida i Baloguna te mladi Belgijanac ima konverziju od čak 20%.

Potencijal za transfer u veće i bogatije klubove

Igrač s ovakvim atributima može poslužiti svakom klubu i upitno je koliko dugo će ga Lens moći zadržati u svojim redovima iako su ga tek ove sezone potpisali. Ugovor mu traje do 30. lipnja 2027. godine, a Transfermarkt ga procjenjuje na 20 milijuna eura. No, ako nastavi ovako igrati, zasigurno će otići za veću cifru, jer potencijalnih interesanata ima napretek, počevši od Arsenala i Leedsa koji su već izrazili želju za dovođenjem ovog poachera.

Komentari

Povezano