Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Lukša Jakobušić nije zaslužio ovakav kraj

Jutros je hrvatski medijski prostor zauzela vijest kako je Nadzorni odbor Hajduka smijenio predsjednika kluba Lukšu Jakobušića. Ova odluka je došla nakon što je Hajduk izgubio posljednja četiri susreta nakon kojih je ispao iz Kupa te otpao iz utrke za naslov u prvenstvu.

Ova odluka Nadzornog odbora je iznenadila mnoge s obzirom na to da je Jakobušiću na kraju sezone isticao mandat kao predsjedniku kluba. U i oko kluba se stvorila pomalo apokaliptična atmosfera u kojoj momčad ima velikih problema s ozljedama, navijači nakon poraza protiv Dinama upadaju na teren te se bore s policijom, a sada predsjednik kluba dobiva otkaz par mjeseci prije kraja mandata. Jakobušić je tako na prilično ružan način završio svoj mandat u klubu, ali on nije zaslužio ovakav tretman i kraj na ulozi predsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jakobušić je došao u prosječan klub HNL-a

Jakobušić je postao predsjednik Uprave HNK Hajduk krajem listopada 2020. godine. U trenutku kada je postao predsjednik „Bili“ su se nalazili u jako lošoj situaciji: klub je prethodnu sezonu završio na petom mjestu što je bio najgori plasman još od sezone 2005./2006., a u zimsku pauzu sezone 2020./2021. je ušao s 12 bodova zaostatka za Goricom te je izgledalo da Hajduk neće uspjeti osigurati kvalifikacije za Europska natjecanja po prvi put nakon 15 godina.

Novi predsjednik kluba nije gubio vrijeme i odmah se prihvatio posla. U siječnju je doveden Mindaugas Nikoličius na poziciju sportskog direktora te su dovedena nova pojačanje među kojima se ističe Marko Livaja i Lovre Kalinić. Paolo Tramezzani je postavljen za trenera i Hajduk serijom dobrih rezultata uspijeva izboriti 4. mjesto i kvalifikacije za Konferencijsku ligu. Šest mjeseci nakon dolaska Jakobušića, atmosfera u i oko kluba se u potpunosti promijenila te više nije vladalo sivilo među navijačima. Ostanak Livaje i Kalinića je dodatno podigao vjeru navijača u ovaj novi Hajduk. Osim ostanka dva „kapitalca“, momčad je na ljeto pojačana s nekoliko igrača među kojima se ističu Filip Krovinović, Josip Elez i Dario Melnjak.

Nakon toga je uslijedila najuspješnija sezona Hajduka u posljednjih deset godina. Osvojili su Kup prvi put nakon osam godina, nakon dugo vremena borili su se s Dinamom za titulu te su po prvi put nakon sezone 2011./2012. završili na drugom mjestu. Prošlu sezonu se opet ponovio isti uspjeh u kojem je Hajduk ponovno završio drugi te osvojio Kup i tako po prvi put nakon 18 godina spojio dvije sezone u kojima je osvojio trofej.

Foto: HNK Hajduk Split

Kroz cijeli ovaj proces klub je nastavio dovoditi igrače koji su rezimeom bili iznad Hajduka kakvog je Jakobušić dočekao, a klub je osim rezultatski počeo još više rasti na ostalim frontovima. Napravio je veliki korak naprijed i u marketingu gdje je lansiran Hajduk Digital TV (OTT aplikacija), odlično se brendiralo Marka Livaju te su se masovno prodavale majice s njegovim likom, a narastao je i broj članova koji već dvije sezone u nizu prebacuje nestvarnu cifru od 100 tisuća.

Jakobušić je tako u prvoj godini mandata dočekao klub koji je bio prosjek lige, a u zadnjoj je na polusezoni bio prva momčad prvenstva. Uslijedio je zimski prijelazni rok u kojem su dovedeni Ivan Perišić i Josip Brekalo, dva igrača koji su svojim karijerama daleko iznad HNL-a. Međutim, u prijelaznom roku se nije doveo novi lijevi bek koji bi kvalitetno nadomjestio izostanak Melnjaka. Također ostaje dojam da se biranje i upravljanje s trenerima moglo napraviti bolje, ali Hajduk je svejedno u Jakobušićevom mandatu imao vrlo dobre rezultate.

Ova sezone će biti označena kao neuspjeh jer je rezultatski lošija od prethodne dvije, a u momčad se nastavilo ulagati. Međutim, nije Hajduk bio toliko daleko od velikog uspjeha. Bez obzira na igru, Hajduk je u prvenstvu protiv Dinama promašio nekoliko izglednih prilika te je u Kupu pogodio gredu u posljednjoj minuti; da su bili malo precizniji, sada bi možda još pričali o tome kako je Hajduk u utrci za trofejima.

Kada su se dovodili igrači kao što su Brekalo, Vadis Odjidja-Ofoe i László Kleinheisler, nitko nije očekivao da će oni podbaciti kao što jesu. Također je ekipu u drugom dijelu sezone pogodio abnormalan broj ozljeda, naročito ključnih igrača. Može se postaviti pitanje koliko su te ozljede plod lošeg terena na kojem momčad trenira i samog rada stručne službe te zalaganja igrača u klubu, ali mi izvana nemamo definitivan odgovor na takva pitanja te je sigurno i određena doza nesreće bila prisutna u cijelom procesu.

Jakobušića je gurala njegova “luda” ambicioznost koja ga je na kraju i došla glave

Jakobušić se pokazao kao jako ambiciozan predsjednik što je bilo i vidljivo u strategiji Hajduka. Hajdukova strategija za razdoblje 2021.-2027. godine navodi da je cilj kluba osvojiti barem dva naslova prvaka Hrvatske uz druga mjesta u sezonama u kojima ne bude prvak te minimalno jedan naslov pobjednika Kupa. Što se tiče Europskih natjecanja, želja je bila igrati: jednom u grupnoj fazi Lige prvaka, jednom u grupi Europske lige, triput u grupi Konferencijske lige te jednom igrati šesnaestinu i jednom osminu finala tog natjecanja.

Ova strategija sada izgleda prilično ambiciozna i neostvariva, ali ista stvar se mogla kazati kada bi vam netko u listopadu 2020. godine rekao da će Hajduk u naredne tri godine ostvariti ovo što je. Jakobušić je uvijek pucao na najviše ciljeve, a navijači su kako je vrijeme odmicalo vjerovali da su oni itekako ostvarivi, unatoč tomu što za titulu prvaka klub mora preskočiti Dinamo koji ima tri puta veći proračun. Kada se na otvaranju proljetnog dijela sezone klub nalazi na prvom mjestu, a prije početka utakmice protiv Rijeke na rasprodanom Poljudu navijačima šalju pozdrave Brekalo i Perišić, za očekivati je da će navijači u ovom trenutku biti razočarani jer su se nadali da će „ludi i ambiciozni“ plan Jakobušića upaliti. Međutim, Nadzorni odbor bi morao razmišljati racionalnije od navijača koji primarno razmišljaju srcem.

Foto: HNK Hajduk Split

Jakobušić nije zaslužio ovakav tretman od Nadzornog odbora

Sada bivši predsjednik Hajduka je posljednje dvije godine gostovao na Ekonomskom fakultetu, na kojem sam i sâm student, te je održao gostujuća predavanja. Prije malo manje od godinu dana se dotaknuo činjenice da mu 2024. ističe mandat. Kazao je da će vjerojatno napustiti klub kada mu istekne mandat jer za sebe smatra da je osoba koja može biti jako naporna svojoj okolini u želji da ostvari što bolji rezultat. Stoga je moguće da je članovima Nadzornog odbora „puna kapa“ Jakobušića i da su ga se što prije htjeli riješiti, ali ovakav potez nema uporišta iz racionalnog gledišta.

Jakobušić, a vjerojatno i Nikoličius, bi svakako otišli na kraju sezone nakon čega bi se postavljala nova garnitura ljudi u klubu. Hajduk nakon poraza od Rijeke do kraja sezone nema rezultatski motiv za igrati te im ostaje dati ozlijeđenim igračima priliku da se u potpunosti zalijeće. Također mogu testirati nekoliko mladih igrača (kao što su Šimun Hrgović) te dati Perišiću priliku da se pripremi za EURO i nadati se da ga mogu zadržati u klubu što bi bilo daleko najveće pojačanje u modernoj povijesti kluba.

Marinka Akrap će do kraja sezone biti predsjednica kluba, a činjenica je da zbog situacije u klubu ona vjerojatno neće donositi nikakve značajne odluke dok se ne odabere novi predsjednik. Stoga je Nadzorni odbor mogao pustiti Jakobušiću da do kraja sezone odradi svoj mandat pa da sam ponudi ostavku, a to je svakako zaslužio.

Otišao je najbolji predsjednik Hajduka u 21. stoljeću

Jakobušićev mandat u Hajduku nije bio savršen, ali je imao daleko više pluseva nego minusa. Preuzeo je klub koji je bio u sredini tablice te s njim osvojio trofej dvije sezone u nizu što navijači na Poljudu nisu doživjeli skoro dva desetljeća. Iza sebe ostavlja daleko kvalitetniju momčad nego što je pronašao, a klub je u stabilnoj financijskoj situaciji gdje potencijalnim neuspjehom u Europi može prodati Rokasa Pukštasa i/ili Niku Sigura kako bi napunio proračun.

Klub je u njegovom mandatu rastao na svim frontovima te Jakobušić nije zaslužio da dobije otkaz par mjeseci prije kraja svog mandata. Unatoč tužnom završetku u Hajduku, nitko mu ne može oduzeti što je napravio za klub te da je bio najbolji predsjednik kluba u 21. stoljeću koji nije zaslužio da ga na ovakav način napusti.

Komentari

Povezano