Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Mac Allister donosi Liverpoolu nešto što do sada nisu imali

Jedna od najgore čuvanih tajni ovog prijelaznog roka je ta da Liverpool treba novi vezni red. Nakon osvajanja Lige prvaka 2019. Redsi su kupili samo jednog veznog igrača – Thiaga Alcantaru na ljeto 2020. Iako je Španjolac nedvojbeno sjajan igrač, njegove učestale ozljede limitirale su doprinos ekipi. Za momčad kojoj vezni red zbog stila igre mora biti iznimno fizički potentan, potrebno je puno više. Odlazak Georginija Wijnalduma nikad se nije nadomjestio. Iako je Thiago sigurno kreativniji i tehnički nadareniji igrač, odigrao je 58% ligaških utakmica u tri sezone, što je mizerno u usporedbi s Nizozemčevih 94% na uzorku od dvije sezone više.

Kada se nadoda znatan pad u formi Fabinha i Hendersona, problem postaje očit, a rješenje sigurno nije bilo dovođenje Arthura Mela na posudbu. Kad su se pomirili s tim da je dolazak Judea Bellinghama neostvariv, Liverpool se okrenuo drugim metama. U moru veznih igrača koji su se povezivali s njima, ime Alexisa Mac Allistera najčešće se ponavljalo. Mac Allister će ovih dana postati novi igrač momčadi s Anfielda te se nameće pitanje: Što Argentinac može ponuditi Liverpoolu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegove najočitije kvalitete su polivalentnost, energičnost, iznošenje lopte, otpor na pritisak, sigurnost u posjedu i napadački doprinos. Ovu je sezonu počeo na poziciji zadnjeg veznog u tandemu s Moisésom Caicedom. U toj je ulozi bio puno uključeniji u izgradnju napada i prijenos lopte do zadnje trećine. Ipak, na svjetskom prvenstvu je pokazao kako mu isturenija uloga dobro paše i od tad ga Roberto De Zerbi drži na poziciji ”desetke”.

Izvor podataka: Transfermarkt

Osim sposobnosti igranja različitih pozicija i rola, zasad je konstantno bio dostupan. Otkad je član Brightona, propustio je svega četiri utakmice zbog ozljeda. Puno toga je rečeno o nekonvencionalnoj izgradnji igre Brightona pod De Zerbijem. Mac Allister je tu imao dvije različite uloge:

Uloga Mac Allistera u prvom dijelu sezone

U prvom dijelu sezone igrao je kao dupli pivot s Caicedom. Bio je puno uključeniji u samu izgradnju igre. Filozofija De Zerbija se bazira na formiranju četverokuta između dva stopera i dva zadnja vezna, sudjelovanju vratara u pas-igri, bokovima koji daju širinu, dok ostali igrači prilično visoko opterećuju protivničku zadnju liniju. Dodavanja stopera često su bila okidač za presing i nevjerojatno je koliko su puta u sezoni imali iznimno riskantna dodavanja u svojoj trećini koja su na granici sjajnog okomitog osvajanja terena i kardinalne greške. Iako je pozicija dva veznjaka naizgled kontraintuitivna zbog skrivanja iza protivničkih igrača, brojčana nadmoć i kratka, brza kombinatorika omogućuju brz dolazak do slobodnog igrača. Protivnici često upadnu u tu zamku i onda igrač koji iznosi loptu ima golem prostor ispred sebe i brojna rješenja. Zbog toga je često djelovalo da Brighton izlazi u tranziciju kad uspješno iznesu loptu i nadmudre pritisak.

Ipak, u drugom dijelu sezone, Mac Allister zauzima poziciju prednjeg veznog.

Uloga Mac Allistera u drugom dijelu sezone

U prvom slučaju, do većeg izražaja je dolazila njegova anticipacija, otpornost na presing i kombinatorika. U drugoj ulozi ima puno više slobode. Konstantno se izvlači u međuprostor, leđima prima loptu i traži brza rješenja. Činjenica da obje role uspješno odrađuje najbolje pokazuje njegovu taktičku i pozicijsku svestranost.

Po stilu igre laskavo ga uspoređuju sa Cityjevim İlkayem Gündoğanom.

Izvor podataka: FBref

Dijagram potvrđuje dojam. Osobito u novoj ulozi, Argentinac pokazuje određene sličnosti s Nijemcem. Rijetko koji veznjak se može mjeriti s Gündoğanom po učinku pogodaka i asistencija pa tako i Mac Allister, ali je očito da dolazi u kvalitetne šanse i kreira dobre prilike za suigrače po visokom broju očekivanih pogodaka i asistencija. Jasno je da nije kvalitetan finišer kao Cityjev veznjak, ali ima osjetno lošije suigrače, što se vidi po nesrazmjeru očekivanih i stvarnih dodavanja za gol. Brighton je uvelike poznat kao momčad koja konstantno podbaci svoj xG pa bi bolji suigrači trebali olakšati taj dio posla. Također, novo pojačanje Jürgena Kloppa nije toliko lucidno u zadnjoj trećini kao Fernandes, Ødegaard, De Bruyne pa ni Gündoğan. Argentinac preferira nešto sigurnija dodavanja, zadržavanje posjeda i nije previše sklon riziku. S druge strane, solidan je dribler i sve ukazuje da bi trebao biti taj vezni igrač koji može imati direktan učinak u zgodicima Redsa, nešto što dugo nisu imali.

Nadalje, Mac Allister je bio Brightonov izvođač prekida. Iako vjerojatno neće po dolasku ozbiljnije ugroziti Trenta Alexandera-Arnolda i Andyja Robertsona u slobodnim udarcima, kao ni Mohameda Salaha ili Fabinha u jedanaestercima, jako je dobro imati još jednu kvalitetnu opciju.

Činjenica koja ide u prilog je da su Galebovi ove sezone igrali prilično dominantan nogomet. Treći su u cijeloj ligi po prosječnom posjedu, svega 0,1% iza Liverpoola. Argentinac je navikao igrati za momčad koja uživa posjed, napada i stoji visoko.

Izvor podataka: WhoScored

U defenzivnom dijelu ne treba stavljati previše opterećenja na akviziciju Redsa. U prvih šest utakmica sezone oduzeo je loptu čak 64 puta, što je bilo najviše iza Declana Ricea. Ipak, takve brojke nisu dugoročno održive. Svoje najbolje partije je davao kada je imao uz sebe borbenu šesticu: Rodriga De Paula u reprezentaciji i Moisésa Caiceda u klubu. Tek kad se Argentinac upari s takvim profilom igrača, može dati svoj puni doprinos naprijed. Može biti koristan kao pomoć u obrambenoj fazi jer ima veliku trkačku moć i dobar postotak osvojenih duela s 57.3%, ali samo uz pravu ”šesticu”. Pitanje je može li to biti Fabinho koji je u protekloj sezoni pokazao veliki pad u formi.

Mac Allister po svemu pokazanom ima očite kvalitete za uspjeh u novom klubu. Pogotovo ako se uzme u obzir da spekulirana cijena od otprilike 45 milijuna funti ne predstavlja rizik. Za današnje stanje nogometnog tržišta, to se može smatrati sjajnim poslom.

Više upitnika dolazi s Liverpoolove strane. Pitanja je mnogo: koji će se igrači dovoditi i za kakve pozicije? Kakvu će rolu Alexander-Arnold imati iduće sezone? Kako će se ukomponirati Cody Gakpo i Darwin Núñez? Koju formaciju će odabrati Jürgen Klopp?

Puno je pitanja za Redse ovo ljeto. Ipak, uz kvalitetno poslovanje i slaganje kadra, dovođenje Alexisa Mac Allistera moglo bi biti pun pogodak.

Komentari

Povezano