Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Mac Allister je kompletan veznjak i ponajbolja kupovina sezone

Ususret Svjetskom prvenstvu u Katru koje se odigralo na zimu 2022. godine, kladionice su kao prvog favorita stavljali Brazil. Iza njega je bila Francuska, a zatim bi na trećem mjestu bili Engleska ili Argentina koja je na kraju osvojila natjecanje. Najveći upitnik kod te momčadi Argentine se nalazio u veznom redu koji se dosta mijenjao kroz grupnu fazu, ali se ustalio na tri imena u nokaut fazi. Rodrigo de Paul, član Atlético Madrida, je bio jedini veznjak koji je tada igrao u jednom od najboljih klubova na svijetu dok su druga dvojica bili nepoznanica u samom vrhu svjetskog nogometa.

Na zadnjem veznom je igrao mladi Enzo Fernández koji se tada nametnuo kao veliki talent te ga je nakon prvenstva Benfica prodala u Chelsea za vrtoglavih 107 milijuna funti. Treći veznjak je bio Alexis Mac Allister koji je odigrao sjajno prvenstvo pa je tako prošle sezone imao odlične partije u oba plavo-bijela dresa koja je nosio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mac Allister je već u Brigtonu pokazao svoju svestranost, a u Liverpoolu ju je potvrdio

Brighton je na početku sezone ostao bez trenera Grahama Pottera kojeg je zamijenio Roberto De Zerbi te je klub bio najugodnije iznenađenje sezone u Premier ligi. „Galebovi“ su završili na šestom mjestu i tako po prvi put u povijesti izborili mjestu u Europa ligi. Mac Allister je u prvenstvu bio najbolji strijelac momčadi s deset pogodaka te je osim svojih golgeterskih sposobnosti kroz sezonu pokazao da je riječ o svestranom igraču. Većinom je igrao na poziciji desetke, ali i značajan broj utakmica je odigrao kao jedna od dvije šestice, naročito prije Svjetskog prvenstva. Tada je igrao u tandemu s Moisésom Caicedom te je pokazao odlično čitanje igre, sigurnost na lopti i kombinatoriku.

Njegove odlične partije je na ljeto prepoznao Liverpool koji je aktivirao njegovu klauzulu u ugovoru i tako doveo Argentinca u svoje redove. Momčad koju vodi Jürgen Klopp je za svoje standarde prošle sezone podbacila; imali su samo pet bodova više od Brightona te su završili na petom mjestu. Kroz prošlu sezonu se najviše potenciralo da Liverpool mora obnoviti veznu liniju, a to su na ljeto i napravili. Potrošili su preko 145 milijuna funti na veznjake pa su osim Mac Allistera u klub došli Dominik Szoboszlai, Wataru Endo i Ryan Gravenberch. S ovim pojačanjima se očekivalo da će se Liverpool ponovno vratiti na mjesta koja vode u Ligu prvaka, ali postojale su dvojbe mogu li parirati Manchester Cityju i Arsenalu za titulu. Kao najveća mana momčadi se isticao nedostatak elitnog zadnjeg veznog kakvog su imali prijašnjih sezona u Fabinhu. Međutim, Liverpool je skoro do samog kraja sezone bio u utrci za naslov, a Mac Allister se za samo 35 milijuni funti pokazao kao jedna od najboljih kupovina ove sezone.

U nedostatku pravog zadnjeg veznog svjetske klase, Mac Allister je po prvi put u svojoj karijeri u kontinuitetu počeo igrati kao jedina šestica u sredini terena. Tu je pokazao da je i vrlo dobar igrač u obrambenoj fazi igre, a to pokazuju i brojke. U Liverpoolu samo mladi Conor Bradley oduzima više lopti po utakmici dok on i Virgil van Dijk predvode momčad s najviše presijecanja po utakmici (1.2). Kada se njegove obrambene brojke usporede s ostalim veznjacima u ligama Petice, postaje još jasnije da Mac Allister obrambenu fazu igre odrađuje na jako visokom nivou. Prema podacima FBrefa, nalazi se u osam posto najboljih veznjaka po broju oduzetih lopti te je u jedan posto najboljih po broju presiječenih dodavanja.

Mac Allister u usporedbi s ostalim veznjacima u ligama Petice, Izvor: FB ref

Uz ove odlične brojke u obrani, njegov učinak u fazi napada je i dalje vrlo dobar; unatoč činjenici da je većinu sezone proveo na zadnjem veznom, Mac Allister je ove sezone u Premier ligi imao pet pogotka i pet asistencija. Kada bi radili percentilni graf za Mac Allistera, u rijetko kojem segmentu se Argentinac ne bi našao u gornjem dijelu veznjaka u ligama Petice. Po broju asistencija je u posljednjih godinu dana među deset posto najboljih veznjaka, a po broju pogodaka je u 15 % najboljih. Po broju pokušanih, točnih, progresivnih i ključnih dodavanja je među 17 % najboljih, a po broju dodira s loptom na utakmici je u 12 % najboljih veznjaka. O kojoj god se statističkoj kategoriji pričalo, on će vjerojatno biti u vrhu što pokazuje da je riječ o jednom od najkompletnijih veznjaka na svijetu.

Liverpool je tako i uz dozu sreće odlično posložio svoj vezni red. Klub je unatoč brojnim kupovinama htio dodatno pojačati vezni red, ali Chelsea je poslao veće ponude za Roméa Laviju i Caiceda. Na kraju se Mac Allister pokazao kao dobro rješenje na zadnjem veznom koje ispunjava sve zadatke koji se traže od šestice, ali je također donio dimenziju više toj poziciji. Dok većina zadnjih veznih u momčadima koje dominiraju posjedom imaju zadatak da svoje greške svodu na minimum i jednostavnim dodavanjima olakšaju prijenos lopte na suparničku polovicu, Mac Allister je igrač koji se ne libi riskantnijim dodavanjem otključati protivničke obrane. Nalazi se u tri posto veznjaka u ligama Petice s najviše lopti iza leđa protivničke obrane (eng. through balls) i u njemu je Liverpool našao igrača koji donekle može replicirati ono što im je Thiago donosio kada je bio zdrav.

Mac Allister često okomitim dodavanjem lomi protivničke linije, a jedno od svojih najboljih dodavanja je imao u šestom kolu ove sezone. Bila je 60. minuta, a Liverpool je u tom trenutku igrao 1:1 protiv West Hama na Anfieldu. Argentinac je bio u posjedu lopte, a ispred njega se nalazilo 10 igrača West Hama koji su bili postavljeni u svom kompaktnom bloku. U tom trenutku je prepoznao kretnju Darwina Núñeza koji je napao kazneni prostor te je po zraku prebacio loptu iza obrane gostiju nakon čega je napadač Liverpoola postigao pogodak za 2:1 u susretu u kojem su Redsi na kraju upisali 3:1 pobjedu.

MAC 10 je jedna od najboljih kupovina sezone

Kada bi navijače Liverpoola pitali tko je najbolji igrač kluba ove sezone, većina bi izdvojila Virgila van Dijka koji je vođa obrane ili Mohameda Salaha koji je već godinama prvo ime u napadu. Međutim, skoro jednaku važnost u ekipi ima i Mac Allister koji većinom pruža odlične partije na zadnjem veznom, ali još bolje je igrao kada bi i Endo bio zadnji vezni pa bi se Argentinac prebacio na poziciju osmice.

Klopp je u svojoj posljednjoj sezoni u klubu napravio jednu od svojih najboljih kupovina na klupi Liverpoola te je ove sezone osvojio jedan trofej, a skoro do samog kraja sezone se borio za titulu u Premier ligi. U toj trci je bitnu ulogu imao Mac Allister, ali momčad je na kraju “ubila” neefikasnost napadača. Arne Slot će naslijediti Kloppa, a Mac Allister bi i dalje trebao biti starter jer je pokazao da je kompletan vezni igrač koji se može snaći u bilo kojoj ulozi u sredini terena.

Komentari

Povezano