Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Malo sam Puka

Ako niste neki zagriženiji fan footballa ili iskusni kvizaš, zasigurno ne znate da se Brigham Young University nalazi u američkoj saveznoj državi Utah. Ako, pak, svoje vikende osim na NFL trošite i na college football, onda vam na spomen BYU-a ipak zatitraju neke moždane stanice. Sadašnji članovi Big 12 konferencije, popularne Pume (Cougars), svoje su najsvjetlije trenutke doživjeli 1984. kada su postali zadnja ekipa izvan neke power konferencije koja je osvojila nacionalni sveučilišni naslov. Samo godinu dana prije u njihovim je redovima igrao legendarni QB Steve Young, a od 1978. do 1980. na mjestu tackle-a njihove je boje branio i najmasniji brk NFL-a Andy Reid.

Nakon samo pet kola nove NFL sezone, čini se da će BYU među svoje najslavnije sinove upisati još jedno novo ime.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Makea „Puka“ Nacua započeo je svoju sveučilišnu karijeru na sveučilištu Washington gdje je u prve dvije sezone skupio „mršavih“ 16 hvatanja za nešto više od 300 jarda. No, onda se 2021. „prebacio“ na BYU i pokazao da u  njemu ima potencijala: u 21 utakmici tijekom 2 sezone skupio je 91 hvatanje za nešto više od 1400 jardi. Sve to, ipak, nije bilo dovoljno da ga se svrsta u više razrede draft talenata pa je nakon ovogodišnjeg NFL Combine-a na službenoj stranici NFL-a postavljen kao tek 37. wide receiver s ocjenom 5.80 koja je ukazivala kako se radi o prosječnom rezervnom igraču ili eventualnom special teameru. Netko je tada mogao reći kako je ovaj igrač mješovitih samoansko-havajsko-portugalskih korijena u potpunosti opravdao svoj nadimak „Puka“, koji na samoanskom znači „debeo“ ili „bucmast“ i koji mu je nadjenut zbog toga što je bio (vjerovat ćemo internetu na riječ) stvarno velika beba.

No, postojao je jedan čovjek i njegov tim koji su u Puki vidjeli nešto puno više. Ispod površine slojevitih skautskih izvještaja i analiza, koje su prvenstveno naglašavale manjak brzine i pomalo krut stil tračanja, skrile su se dvije činjenice koje su promakle gotovo svima, ali ne i Seanu McVayu i LA Ramsima. Prva je nevjerojatno visok prosjek od 16.3 jardi po hvatanju, a druga Nacuina elitna sposobnost trčanja ruta. McVay je tu kombinaciju mogao prepoznati bolje od svih jer je takvog igrača već imao na rosteru.

Puka Nacua je, na sreću i radost Ramsa koji su ga izabrali kao 177. igrača u 5. rundi odvogodišnjeg draft-a, slika i prilika Coppera Kuppa. Sličnost nije samo fizička (identična visina i tek kilogram razlike u masi na combine-u) već i tehničko-taktička. Obojica su čarobnjaci u trčanju ruta i pronalaženju „mekih“ zona u obranama, a manjak sirove atletičnosti nadoknađuju savršenom tehnikom i sigurnim rukama koje uzimaju gotovo svaku loptu koja ide u njihovom smjeru. Sve u svemu, Kupp i Nacua dvije su glave istog čudovišta kojeg McVay uzgaja u svom kalifornijskom laboratoriju.

No, mogu li dva igrača gotovo identičnih karakteristika igrati zajedno na terenu? Prije nego što se Kupp, nakon što je prva 4 tjedna propustio zbog ozljede, vratio u ekipu u prošlom kolu, među analitičarima i novinarima koji prate NFL provukao se narativ sumnje kako će Nacua biti samo kratkotrajno iznenađenje koje će se vratiti u sjenu svojeg iskusnijeg suigrača čim se Kupp u potpunosti oporavi. Štoviše, nepisano je pravilo da napad mora biti čim najraznovrsniji jer se NFL obrane goste na simetričnim i jednoličnim napadima.

Ali McVay ne mari za pravila niti za standardne koncepte pa je odmah požurio razbiti svaku sumnju. Kupp i Nacua savrđeno se nadopunjuju, odvlačeći pažnju braniča kako bi onaj drugi napao tamo gdje je najpotrebnije. U porazu protiv favoriziranih Eaglesa gotovo su savršeno simetrično podijelili hvatanja (8/12 Kupp, 7/11 Nacua) i zajedno osvojili gotovo 200 jardi. Kupp je sa 118 uhvaćenih jardi bio nešto produktivniji, no Nacua je ponovno postigao touchdown i pokazao da će i dalje biti važan kotačić u napadačkom stroju svoje ekipe.

I tako nakon pet kola nove sezone Bucmasti Nacua predvodi sve NFL hvatače sa 46 hvatanja i sa 572 uhvaćena jarda gleda u leđa samo sinu vjetra Tyreku Hillu (651 uhvaćeni jard). On je igrač kojeg se najviše gađa u ligi (63 dodavanja upućena prema njemu), a zajedno s Ja’Marrom Chaseom i igrač koji je ulovio najviše prvih downova (30).

Malo si puka“, rekao bi začuđeni tvrdokorni NFL fan iz južnih krajeva Hrvatske kada bi mu kojim čudom, samo nekoliko dana prije početka ove sezone, McVay došapnuo svoj pakleni plan o Kuppu i Nacui kao dvostrukoj napasti u napadu Ramsa. „Malo san Puka“, odvratio bi McVay sa svojim poznatim šeretskim osmijehom, znajući da je još jednom izvukao novi trik iz svog čarobnog taktičkog šešira.

I na vrh najatletičnijeg sporta na svijetu, barem na pet kola, postavio- Debeljka.

Za Ofenzivu piše: Igor Iskra

Komentari

Povezano