Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Manchester City Championshipa

Jučerašnjom pobjedom na gostovanju kod Middlesbrougha, Burnley je osigurao povratak u najviši rang engleskog nogometa. Na klupi predvođeni legendom Manchester Cityja Vincentom Kompanyjem, Burnley se transformirao igrački i stilom. 

Kako je Vincent Kompany od Burnleyja napravio Manchester City Championshipa?

Sredinom travnja prošle godine, Burnley je poražen 2:0 na gostovanju kod Norwicha i navijači su odustali od mogućeg ostajanja u ligi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik kluba je osjećao da mora reagirati, i Sean Dyche je dobio otkaz. Budućnost je po ispadanju izgledala nepredvidivo jer je većina kadra iskoristila klauzule prema kojima mogu otići ispod cijene u slučaju ispadanja.

Nešto manje od godinu dana kasnije, Burnley je gostujućom pobjedom postao momčad koja je najranije osigurala promociju u Premier ligu. Osim rezultata, posebno imponira stil kojim je Burnley to napravio.

Nakon godina mučenja i 4-4-2 formacije u Premier ligi u kojoj su izreku “cilj opravdava sredstvo” iskoristili kao nitko prije njih, Burnley je krenuo igrati napadački nogomet temeljen na posjedu u 4-2-3-1 formaciji. 

Kompanyjev utjecaj

Nije Belgijac dočekan s prevelikim optimizmom od strane javnosti. Naravno, nitko mu nije oduzimao činjenicu da je igračka legenda, ali uzeti klub iz Championshipa za prvi posao u Engleskoj nije jednostavno.

Championship je poznat kao jedna od najtežih liga na svijetu u kojoj puno toga lako može poći po krivu. Čak je i Kompany po dolasku priznao da unatoč velikom igračkom iskustvu u Engleskoj, nije previše upoznat s drugim rangom.

No, vlasnicima se svidjela njegova vizija i Kompany im je postao glavna meta. Od prvog dana Belgijac je donio svježinu i pozitivnu energiju u Burnley, ali i puno više od toga.

Izuzev rada kojeg Kompany ističe kao glavni razlog za uspjeh, tu su i igrački principi koje je Kompany usadio u momčad od prvog dana. 

Tijekom ljetnih priprema svakodnevno su bila dva treninga što je na početku smetalo nekim igračima koji su se brzo prilagodili. Uz to, između i nakon treninga su održavani sastanci gdje su plan i vizija igre razrađeni do posljednjeg detalja. 

Kompany je htio da njegova momčad može zabiti gol iz svakog scenarija. Od vlastitog gol auta, do protivničkog kornera. U tome je i uspio.

Najbolji primjer njegovog obraćanja pažnje na detalje je krilni igrač Manuel Benson.

Nakon što je Benson postao meta protivničkih obrana koje su ga udvajale, Kompany je naredio bekovima da igraju agresivno protiv njega na treningu. Benson je rekao kako je na treningu dobivao batina više nego na utakmici s razlikom da na treningu nikada ne bi bio prekršaj. Kompany je tako očvrsnuo igrača koji je nakon početka sezone zaigrao bolje. 

Belgijac je toliko predan trenerskom poslu da je uzeo vozača kako bi on umjesto vožnje mogao pripremati ili analizirati trening/utakmicu. Zvuči kao pretjerivanje, ali sve to pokazuje koliko je Kompany predan novome poslu.

Dio zasluga ide i cijelom stručnom stožeru.  Naime, Svaki član stručnog stožera je zadužen za jedan dio igre. Tako Craig Bellamy trenira s napadačima na tom dijelu igre, a Mike Jackson se fokusira na obrambeni dio. 

U pripremi utakmica svaki dio se analizira koliko god je to moguće. Sastanci uoči utakmica su toliko detaljni da svaki igrač dobije papir sa svojim zadacima te nerijetko sastanci traju i preko dva sata.

U svakoj utakmici, Burnley ima sitne taktičke preobrazbe kako bi barem malo iznenadio protivnika. Jučer je protiv Middlesbrougha iznenadio s rasporedom napadačke četvorke te je domaćinu i Michaelu Carricku trebalo cijelo poluvrijeme da se prilagode.

Ovaj način igre ima i svoje mane što je najbolje pokazao Sunderland. Oni su u prvom međusobnom dvoboju s Burnleyjem prvih 45 minuta apsolutno bili bolja momčad i vodili 2:0. Ipak, Kompany je ubacio krilo Bensona na poluvremenu umjesto špice Barnesa te taktičkom prilagodbom okrenuo utakmicu i pobijedio 2:4.

Novi igrački kadar

Burnley je tijekom ljeta doveo 16 novih igrača, a napustilo ga je njih 13. Kompany je bio najveći razlog dolaska većine igrača jer je uvjeravao njih i njihove menadžere i obitelji kako je Turf Moor najbolja lokacija za njihov daljnji razvoj. 

Kompany ih je impresionirao poznavanjem njih i njihovog stila igre te im je u detalje objašnjavao kako se uklapaju u njegovu viziju. Nakon što se kadar popunio, bilo je samo pitanje vremena kada će sve kliknuti. 

S obzirom na pad u rang niže, očekivala se uspješnija sezona Burnleyja. Ipak, ovoliku transformaciju pod novim trenerom nitko nije mogao predvidjeti. 

Prošle godine su bili 20. u ligi s 39,1% posjeda na utakmici, a ove godine su uvjerljivo najbolji sa 63,1%. Od toga da su zadnja ekipa po broju dodavanja, došli su do toga da su prvi.

Burnley više nije ekipa koja želi otkinuti dva boda nekome. Sada su oni postali ekipa kojoj drugi žele otkinuti dva boda.

Naravno, treba spomenuti i faktor “parachute” paymenta kojeg dobiju momčadi koje ispadnu iz lige, ali Burnley nije doveo nekoliko skupih pojačanja, nego jako puno anonimnih igrača koji su se ispostavili kao pun pogodak.

Kako će se Burnley s novim trenerom i novom vizijom snaći s velikim dečkima iduće sezone treba još vidjeti. Ipak, uz ovakvog trenera s još nekoliko pojačanja, budućnost ovog malog kluba se čini zanimljivom.   

Komentari

Povezano